K. Čiukovskis savo memuaruose rašo, kad su daktaru susipažino Vilniuje dar 1912 metais. “Jis buvo maloniausias žmogus, kokį man teko pažinti. Jis gydė vaikus ir vargšus nemokamai. Jeigu pas jį ateidavo negaluojanti maža mergaitė, tai jis dažniausiai vietoje vaistų paskirdavo pieno ar maisto davinius. Kitą dieną galėjai matyti tą pačią mergaitę pas daktarą atnešusią savo katiną, o po kelių dienų prie daktaro durų laukdavo būrys vaikų”.

Vilniuje gimęs ir gyvenęs gydytojas buvo vienas iš aktyviausių Vilniaus bendruomenės narių, teikė pagalbą vargšams, nemokamai gydė, dalyvavo visuomenės gyvenime. Daktaras įgyvendino projektą “Pieno lašas” – pirmą kartą Vilniaus miesto moterims, turinčioms kūdikius, buvo suteiktas nemokami pieno, maisto ir drabužių daviniai. Per pirmuosius veiklos metus (1920) programoje dalyvavo 2270 vaikų.

Daktaro laidotuvių dieną nedirbo ne tik žydų krautuvės ir organizacijos, bet ir miesto komunalinės tarnybos, bankai, užuojautos laiškus atsiuntė tiek Lenkijos, tiek tuo Lietuvos vadovai, o laidotuvėse dalyvavo apie 30 tūkstančių žmonių.

T. Shabadas buvo žinomas ir už Vilniaus ribų. Jis bendravo su tokiais to meto Europos intelektualais kaip Albertas Enšteinas, Antanas Smetona, buvo pažįstamas su vienu iš Juzefo Pilsudskio brolių.

Skulptūros įgyvendinimo projektą vykdo viešoji įstaiga „Litvakų fondas“, kurio direktorius Sigitas Babilius sakė, kad minėta T. Shabadui skirta skulptūra turės bent tris prasmes: „ji bus skirta geram ir garsiam žmogui, taip pat ji bus žydiškosios Vilniaus dalies simbolis ir turistų traukos vieta“.

Skulptūra, kurios sumanymą ketina įgyvendinti skulptorius Romas Kvintas, turėtų būti žmogaus ūgio – maždaug 1,70 m aukščio. „Tai bus paprastas gyvenimiškas vaizdelis, o miestietis pro ją eidamas galbūt kažką atsimins, pagalvos, galbūt tai jam sukels kažkokių emocijų“, - svarstė S. Babilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją