Tokios lentelės vis dar puikuojasi ant uostamiesčio muziejų, valstybinių įstaigų. Užrašas, kuriame ryškiai matoma pastato priklausomybė Lietuvos TSR, kabo net ant Telšių katedros.

"Tokių dalykų jau seniai neturėjo likti. Tai rodo mūsų menką sąmoningumą", - "15min" teigė Lietuvos istorijos instituto XX a. istorijos skyriaus vedėjas Česlovas Laurinavičius.

Tik visai neseniai Kultūros vertybių apsaugos departamentas ėmėsi realių veiksmų, siekiant pakeisti lenteles ant kultūros vertybių.

Anot departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Laisvūno Kavaliausko, pirmaisiais nepriklausomybės metais buvo svarbesnių reikalų nei lentelės - buvo pertvarkoma paminklotvarkos struktūra, kuriama įstatyminė bazė.

Be to, kaip teigė inspektorius, praėjęs dešimtmetis buvo itin neramus - ilgapirščiai buvo įsigudrinę vogti lenteles ir jas pristatyti metalo supirkėjams.

"Tik pastaruoju metu sulaukėme priekaištų, kad lentelės yra pasenusios ir jas reikia keisti", - sakė jis dienraščiui.

Prieš kelias savaites Anykščiuose posėdžiavusiems paminklotvarkininkams buvo pažadėta, kad pagaliau bus įvesta bendra ženklinimo sistema.

"Jau derinamas bendras ženklas, kuriame vaizduojama bastionas. Ilgainiui lentelės visoje šalyje bus vienodos, jas ruošiamasi gaminti iš pigesnių medžiagų, kad negundytų vagių", - teigė L.Kavaliauskas. Tačiau inspektorius nesiryžo prognozuoti, kada naujosios lentelės atsiras.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius, Muziejų tarybos pirmininko pavaduotojas Jonas Genys teigė neįžvelgiąs didelės problemos. Klaipėdietis istorikas Dainius Elertas tvirtino, kad gerai, jog iš viso tokios lentelės kabo.

"Daugumos lentelių ant kultūrinių paminklų iš viso nebeliko. Todėl iš dviejų blogybių palaikau mažesnę - lentelę su nutrintomis raidėmis. Manyčiau, kad lentelėmis turėtų rūpintis ne tik valstybė, bet ir pastatų savininkai", - svarstė istorikas D.Elertas.