16 amžiuje vietinių gyventojų iš vieno medžio kamieno išskobtas 6 metrų ilgio luotas šiuo metu guli ežero dugne 8 metrų gylyje ties povandeniniu tiltu.

Prieš kelis metus luotą atplukdė ir nugramzdino narai, dabar jį norima iškelti ir išsaugoti.

Kaip BNS sakė dalį šio projekto finansavusio Klaipėdos narų klubo "Oktopusas" vadovas Arūnas Vainora, luotą penktadienį iš ežero dugno kels grupė Klaipėdos universiteto bei Žemaitijos nacionalinio parko darbuotojų.

Į vandenį bus nuleista specialiai pagaminta dėžė, į kurią luotas bus įdėtas ir iškeltas. 5-6 tonas su vandeniu sveriančiai dėžei iškelti reikės specialios technikos.

Ją ištraukus, dėžė bus pripildyta ežero vandens su specialiu cheminiu tirpalu, kuriame luotas bus laikomas ir konservuojamas, kad nesunyktų.

Luotas dėžėje su stikliniu viršumi specialiame tirpale bus mirkomas ir konservuojamas keletą metų ir kartu eksponuojamas Žemaitijos nacionalinio parko lankytojams.

Pasak A.Vainoros, Platelių ežere prie tilto iš viso buvo rasti trys luotai. Vienas jų, iškėlus ant kranto, netrukus sunyko, kitas saugomas Lietuvos jūrų muziejuje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją