Šioje 2000 kopijų tiražu išleistoje knygoje "Alma" apie prezidento žmoną pasakoja Valdas Adamkus ir asmeniškai ją pažįstantys žmonės: verslininkas Juozas Kazickas, šeimos draugai Danutė ir Gabrielius Žemkalniai, ponios Almos bičiulė iš Čikagos Vida Daras, istorikas Egidijus Aleksandravičius.

Pasakojimai atskleidžia A. Adamkienės gyvenimo kelią, jos veiklą ir charakterį. Pačios ponios Almos pasakojimas parodo jos tėvų šeimos likimą ir gyvenimo vingius, supažindina su jos labdaros ir paramos fondo veikla.

"Norint išleisti knygą apie visus ponios Almos gyvenimo įvykius, reikėtų kelių tomų. Šioje knygoje sudėtos svarbiausios ir reikšmingiausios detalės bei nuotraukos nuo pat Almos vaikystės iki šiandienos", - sakė "Tyto alba" direktorė Lolita Varanavičienė.

Leidėjos teigimu, prezidentas V. Adamkus su didžiule meile atrinko gražiausias žmonos praeities ir dabarties nuotraukas.

Knygos herojė A. Adamkienė prisipažino, kad knyga jai buvo didžiulė staigmena. "Tai buvo mažiausia, ko tikėjausi. Kai sužinojau, kad knygą bus galima įsigyti knygynuose, dar labiau apstulbau. Nemėgstu savireklamos. Dabar jaučiuosi lyg apnuoginta", - kalbėjo prezidento žmona.

Ponia Alma sakė vis nesiryžtanti skaityti knygos, tačiau pažadėjo artimiausiu metu tai padaryti. "Prisėdu, pavartau, pažiūriu nuotraukas, tačiau skaityti bijau. Galbūt mano artimieji šiek tiek pervertino mane, todėl bijau realybėje būti ne tokia gera, kokia esu aprašyta."

Knygą "Alma" galima įsigyti ne tik Vilniaus knygų mugėje, bet ir šalies knygynuose. Leidinys kainuoja šiek tiek daugiau nei 35 litus.

Leidinio sudarytoja, L. Varanavičienės pavadinta "agente", žurnalistė Inga Liutkevičienė juokais atsiprašė A. Adamkienės, kad teko slėpti leidinio kūrybos procesą. "Būtų buvę daug patogiau, jei būčiau galėjusi ateiti ir pasakyti Jums, kad rašome knygą. Tačiau buvo taip, kaip buvo - prezidento valia buvo rengti staigmeną", - sakė žurnalistė.

Sudarytoja prisiminė, kad iškart sutiko imtis "avantiūros" slapta leisti knygą. "Idėja patiko. Susipažinau su ponios Almos šeimos draugais, bičiuliais ir nenusivyliau - jie pasirodė labai šilti žmonės, kaip ir įsivaizdavau anksčiau, kol nepažinau jų", - kalbėjo I. Liutkevičienė.

Pasak sudarytojos, ši knyga skaitytojus pamoko meilės, kantrybės ir šeimos darnos. "Ponia Alma reprezentuoja šeimos instituciją Lietuvoje. Tikiuosi, laimingas herojės gyvenimas taps pavyzdžiu daugeliui ir gal net padės įveikti šeimos krizes, kurių šiandien Lietuvoje yra apstu", - sakė I. Liutkevičienė.

Paklausta, kokia apskritai buvo pirmoji pažintis su knyga, A. Adamkienė ilgai nesvarstė: "Labai gerai prisimenu "Meškiuką Rudnosiuką", taip pat vaikystėje skaičiau įvairius žurnalus." Prezidento žmona sakė šiandien skaitanti daug ir įvairios literatūros. "Mėgau ir mėgstu detektyvus, poeziją, romantiką".

Šalies vadovo namuose, pasak ponios Almos, yra gausi biblioteka. "Su vyru stengiamės perskaityti visas naujausias knygas. Jis ypač mėgsta iškilių asmenybių atsiminimų romanus. Deja, prezidentas ne visada atranda laiko imtis skaitymo", - apgailestavo ponia Alma.

Prezidento žmona, įsteigusi labdaros ir paramos vaikams fondą bei daug laiko skirianti vaikų lavinimui, palinkėjo jaunajai kartai priprasti prie knygų: "Kompiuteris - šalta mašina, neatstojanti tikrosios literatūros. Reikia stengtis, kad vaikai išmoktų įvertinti ir pamiltų knygas."

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)