Humoras ir nekilnojamasis turtas. Magija ir unitazai. Tarp šių iš pirmo žvilgsnio nesuderinamų dalykų yra ir bendra - pinigai.

Išgyvenęs depresiją vienas garsiausių visų laikų Lietuvos humoristų 62 metų Juozas Zavaliauskas dabar didžiąją pinigų dalį uždirba ne kitus juokindamas, bet pardavinėdamas nekilnojamąjį turtą.

Šlovės spinduliuose besimaudantis magijos teatro “DiArchi” iliuzionistas 37 metų Arvydas Gaičiūnas didžiąją pinigų dalį uždirba iš magijos, bet pardavinėja šildomus ir svorį nustatančius unitazus.

Išblizgintus batus pakeičia auliniai

“Nesu verslininkas ir anksčiau niekada negalvojau, kad teks užsiimti tokiu darbu”, - šypteli Anykščių UAB “Jara” 62 metų komercijos direktorius J.Zavaliauskas.

Juodą švarką su raudona peteliške, išblizgintus batus ir šou reikalingus atributus humoristui dabar pakeitė segtuvas su dokumentais, parkeris ir kartais net auliniai batai, nes kaimo laukuose tenka braidžioti po purvą.

Netrukus Juozui teks skiepytis nuo erkių: miškuose bei laukuose didesnė tikimybė susirgti erkiniu encefalitu nei scenoje.

Prieš kelerius metus “Akropolyje” sutikęs seną pažįstamą vilnietis humoristas prasitarė, kad Anykščiuose prie Rubikio ežero svajojo įrengti pramogų centrą, nes iki tos vietos iš Panevėžio važinėja unikalus traukinukas.

“Juo važinėjo daug turistų, tačiau prie ežero nebuvo nei restorano, nei pramogų, nei laivelių”, - prieš kelerius metus svajojo humoristas.

Tačiau regioniniame parke negavę žemės seni pažįstami šios idėjos atsisakė, bet firma atidarė padalinį, užsiiminėjantį nekilnojamuoju turtu.

2008 metais darbo scenoje 40-metį minėsiantis J.Zavaliauskas jau beveik dveji metai išmano parduodamų žemių bei namų kainų vingrybes.

Pusmečio depresija

Tačiau dar prieš dvejus metus, sulaukus 60-mečio, J.Zavaliauską užklupo depresija. Pasak humoristo, žmonės jį primiršo, retai kviesdavo į šventes, televizijas, vyras jautė didelį psichologinį nuovargį.

“Pusmetį sunkiai dreifavau, - neslėpė. J.Zavaliauskas buvo baigęs režisūrą ir kultūros renginių organizavimą. - Net nežinojau, kuo verstis.”

Po to liūdnokai šyptelėjęs humoristas prisiminė niūrias mintis, kad reikia išlaikyti žmoną ir du sūnus, vieną - studijuojantį, kitą - besimokantį devintoje klasėje.

“Netrukus gausiu kuklią, gal 300, gal 500 litų pensiją, todėl tėvui reikia dirbti, - prognozuodamas ateitį save ragino dirbti J.Zavaliauskas. Tačiau kalbėdamasis jis buvo nusiteikęs pakiliai. - Dabar jaučiuosi puikiai.”

Baigė kursus

Anykščių rajone apsilankęs humoristas iš pradžių kaimiečius šokiruodavo, mat Juozą jie žino iš televizijos ekranų, spaudos bei žurnalų puslapių.

“Vienkiemiuose gyvenantys žmonės bijo įsileisti nepažįstamųjų, o manimi pasitiki, - negražbyliavo humoristas, kurį aplankytuose kaimuose atpažįsta apie 95 procentus žmonių. Po to šyptelėjo. - Bet iš pradžių, kaip ir politikon pasukusį Artūrą Orlauską, mane persekiojo “juoko uodegėlė”. Besišypsančių žmonių akyse tarsi ant delno matėsi: “Hm. Ir ko jis nori, ką pasakys?”

60 valandų nekilnojamojo turto vadybininko darbo specifikos kursus baigęs vilnietis jau kantriai pasirengęs prašymams papasakoti anekdotą ar linksmą istoriją. Ir tik po to pradeda kalbėti apie darbus.

“Mokėjimas bendrauti, kartais pajuokauti ir išklausyti žmones, - ši scenos savybė labai praverčia nekilnojamuoju turtu užsiiminėjančiam J.Zavaliauskui. - Kaime reikia išklausyti močiutės pasakojimo apie ligas, šeimą, kaimynus, vaikus.”

Tačiau buvo ir manančiųjų, kad iš humoro neva milijonieriumi tapęs J.Zavaliauskas dabar sau supirkinėja žemės sklypus.

“Pusė Lietuvos išpirkai ir dar senos bobutės namą nori nupirkti. Ar tau dar maža”, - senyvos kaimynės mirties laukiančio vyro žodžius pakartojo J.Zavaliauskas, kai apsilankė viename kaime.

Humoro nepamiršo

Komercijos direktoriaus atlyginimą, apie 3-5 procentus už parduotą objektą ar kartais premiją gaunantis J.Zavaliauskas dabar uždirba daugiau nei už humoro vakarus. Tačiau vyras vis dar puikiai prisimena 10 dienų maratoną Šiauliuose, kai kasdien vyko po 2 anšlaginius koncertus.

“Atrodo, dar rubliai buvo”, - tikslios sumos neprisiminė Juozas. Scenos atributus dabar dažniau jam pakeičia ne tik juodas portfelis, segtuvas dokumentams, bet ir skaičiavimo mašinėlė bei fotoaparatas.

“Man dar sunku, - nuotraukas perkelti į kompiuterį Juozui padeda kolega. - Namie kompiuterį okupavo mano sūnūs.”

O humoras? Juozas linksi galvą: užsakymus jis priima. Ir dabar, apžiūrėjęs vieną objektą Anykščių rajone, jis rengėsi išvykti į Klaipėdą.

Ne ieškoti parduodamos žemės ar sklypo, bet linksminti gimtadienio jubiliatą ir jo svečius.

Sėdi ir spaudai mygtukus

Trys tūkstančiai litų už valandą. Tiek kainuoja magijos teatro “DiArchi” pasirodymas. 37 metų Arvydui Gaičiūnui magija - pagrindinis darbas ir uždarbis. Tačiau Druskininkuose gyvenantis vyras žmonai padeda prekiauti neįprastais unitazais.

“Šie neįprasti unitazai daugelio vadinami japoniškais, nes jų kūrėjai - Tekančios saulės šalies gyventojai”, - teigia A.Gaičiūnas.

Rudenį pradėję remontuoti savo namus Arvydas su žmona Aurelija iš pradžių europiečiams dar neįprastų unitazų užsinorėjo sau, tačiau Lietuvoje tokių norų įgyvendinti nepavyko. Teko ieškoti Maskvoje, Vakarų Europoje.

Dabar vokiečių ir korėjiečių gamybos unitazo modelius pardavinėjantis A.Gaičiūnas pasigyrė, kad netrukus parduoti jie įsigis dar naujesnių, nuotoliniu būdu valdomų unitazų, kurie kainuoja apie 3000 litų.

“Šiltai sėdi ir spaudai distancinio valdymo mygtukus”, - šyptelėjo vienas garsiausių Lietuvos magų.

Naujove susižavėjo Japonijoje

Prieš dešimt metų su triukų ir magijos programa lankęsis Japonijoje A.Gaičiūnas stebėjosi kiekviename viešbutyje pamatęs šildomus unitazus su daugybe mygtukų.

Tiesa, Arvydas nesutriko, kaip dainininkas Žilvinas Žvagulis, kuris Japonijoje paspaudęs ne tą unitazo mygtuką, į veidą paleido iki 4 metrų aukščio pakylančią čiurkšlę vandens.

“Paspaudi mygtuką ir net po didelio reikalo nuplauna intymias vietas, po to įsijungia specialus fenas - išdžiovina, - įvairias unitazo funkcijas vardijo magas. - Vibruoja, šildo, masažuoja, pasveria.”

Naujausi japoniškų unitazų modeliai ne tik skamba, dainuoja, kalba, bet pateikia šlapimo ir išmatų analizę. Tiesa, jie kainuoja apie keliolika tūkstančių litų ir ne visi tinkami Europai.

Perka unitazus, bet prašo ir fokusų

“Ne čia pataikėme”, - pamatę savo namų duris pravėrusį žinomą iliuzionistą iš pradžių atsiprašinėjo potencialūs unitazų pirkėjai. Arba prasitardavo, kad Arvydas... panašus į vieną magą.

Dabar į Druskininkus atvažiavę klientai, kurie girdėjo apie papildomą A.Gaičiūno verslą, ne tik nesistebi cirko artisto verslu, bet kartu atsiveda ir savo vaikus.

“Pažiūri, o po to paprašo pademonstruoti kelis fokusus”, - tokioms situacijoms Arvydas visada yra parengęs kelis triukus. Dažniausiai, kai klientas atsiskaito, tikrindamas pinigus magas banknotus perduria tušinuku. Tačiau netrukus tėvai ir jų vaikai šypsosi: pinigai kokybiški ir net nebuvo perdurti.

Ar nusipirkę unitazą žmonės užsako ir Arvydo bei su juo dirbančios sesers Dianos programą? A.Gaičiūnas purto galvą, tačiau netrukus prisiminęs šypteli: “Neseniai dėl savo kaltės patekau į nedidelę avariją. Po to žmonės pasiteiravo, ar galėtume su savo programa dalyvauti vestuvėse. Sutarėme ir nuolaidą padariau.”

Unitazų verslas didelio pelno Gaičiūnams dar kol kas neatneša. Net ir unikalūs unitazai negali konkuruoti su magija.

Niekada apie verslą nesvajojęs ir gyvenimą tik su magija bei triukais nuo paauglystės susiejęs Arvydas baigė Maskvos cirko akademiją, kur įsigijo estrados cirko artisto diplomą.

“Tai jau įaugę į mano kraują”, - nusijuokė 2005 metais 63 valandas 31 minutę ir 15 sekundžių lede išbuvęs “DiArchi” lyderis A.Gaičiūnas. - Šią vasarą su Diana Palangoje vėl ketiname atlikti įdomų triuką.”