Idėja pastatyti paminklą prancūzų rašytojui, dukart literatūrinės Gonkūrų premijos laureatui, diplomatui, režisieriui, lakūnui-didvyriui R. Gary kilo Romui Ramanauskui – Vilniaus Romain Gary klubo vadovui.

Į paminklo atidarymą suplūdo gausus būrys vilniečių ir sostinės svečių. Juos pasitiko akordeonu atliekamos prancūziškos melodijos. Čia būriavosi ir sostinės vicemeras Algirdas Paleckis, ir buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas. Atidengus paminklą, šis iškart apdėta gėlėmis.

R. Ramanauskas susirinkusiems skaitė ištraukas iš rašytojo knygos „Aušros pažadas“, kurioje rašoma apie vaikystę Vilniuje, susižavėjimą mergaite Valentina. Kovodamas dėl jos dėmesio rašytojas pjaustė ir valgė kaliošą.

„Jei vyras siekia damos, ir ta dama vis dėlto labai smarkiai spyriojasi, ką galima būtų padaryti? Galbūt kaip paskutinį argumentą pakviesti ją į pasimatymą prie šios skulptūros ir, jeigu ji yra perskaičiuosi nors keletą knygų ir yra verta jo, supras šį argumentą ir, aš esu įsitikinęs, bet kuri tvirtovė kris“, - skulptūros prasmę apibūdino skulptūros statybą parėmusio Litvakų fondo direktorius Sigitas Babilius. Pasak jo, batas buvo valgomas, kad kristų damos tvirtovė.

R.Gary - viso pasaulio žmogus

R. Ramanauskas pasakojo prieš gerą dešimtmetį suradęs knygą „Aušros pažadas“ ir jį sužavėję, kad turime tokį vilnietį – „savą gerą rašytoją, pasižymintį aukščiausio lygio humoru ir saviironija“. Tada pakabinta lenta ant namo, kuriame R. Gary gyveno.

R. Ramanauskas teigė supratęs, kad, norint pastatyti paminklą, reikia įsteigti klubą. Taip susikūrė Vilniaus Romain Gary klubas, suvienijęs R. Gary talento gerbėjus.

„Prasidėjo pranešimai žiniasklaidoje, valdininkų bombardavimai ir po 5 m. pagaliau jį turime – gal jis bus pasimatymams“, - kalbėjo klubo vadovas.

„Kas jis? Prancūzas, žydas, lenkas, lietuvis? - Pasaulio žmogus, gimęs augęs Vilniuje. Ar negražu? Mes esame Europos centre“, - džiaugėsi R. Ramanauskas. Jis pasakojo, kad rašytojas gimė Subačiaus gatvėje, o mamos šaknys – Švenčionyse. Rašytojo motina buvusi aktorė žydė, tačiau kas tėvas, neaišku iki šiol: manoma, kad rašytojas – meilės vaisius.

Bronzinės skulptūros autorius Romas Kvintas DELFI pasakojo skulptūrą sukūręs dar 2003 m., tačiau dėl įvairių priežasčių paminklas pastatytas tik šįmet. Perskaičius „Aušros pažadą“ jam įstrigęs kaliošo valgymo motyvas, tad jis įkūnytas skulptūroje.

Naujausia Romain Gary klubo idėja - įkurti rašytojo muziejų kambaryje J. Basanavičiaus g., kur jis gyveno. R. Ramanauskas pasakojo, kad rašytojo gerbėjų klubai yra Japonijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Anglijoje.

„Man atrodo, kad ji jam uždėtų eilinį pliusą: „Romčik, tau ir paminklas jau stovi – ko daugiau nori?“, - kalbėjo klubo vadovas, DELFI užklaustas, kaip į rašytojo įmažinimą skulptūroje būtų reagavusi motina.

Paminklo statybą finansavo bendrovė ,,Lietuvos geležinkeliai” ir Litvakų fondas. Renginius, skirtus Romain Gary, globoja Lietuvos nacionaline UNESCO komisija.

Romain Gary (tikroji pavardė Romain Kacew) gimė 1914 m. gegužės 8 d. Vilniuje. Su motina aktore Nina Borisovskaja jis keletą vaikystės metų yra praleidęs Rusijoje, apie 1917-1924-uosius m. grįžo į Vilnių, kur praleido keletą bene svarbiausių lemiamų vaikystės metų. Namą, kuriame gyveno (Vielka Pohulianka 16, dab. – J.Basanavičiaus g. 18) R. Gary vėliau aprašys savo garsiojoje knygoje "Aušros pažadas”, kuri išleista 1960 m., o į lietuvių k. išversta 1999 m. Būtent tuomet, Vilniuje, R. Gary suprato būsiąs rašytojas.

Trumpam apsistoję Varšuvoje, nuo 1927 m. R. Gary su motina apsigyvena Prancūzijoje. Čia mokosi, studijuoja teisę ir aviaciją. Nuo 1940 m. jis – aktyvus II Pasaulinio karo pasipriešinimo kovų dalyvis. Kaip lakūnas už žygdarbius apdovanojamas retu "už išvadavimą” skiriamu Didžiojo Kryžiaus ordinu. 1945 m. išspausdina pirmą romaną "Europietiškas auklėjimas”, kuris sulaukia didelio pripažinimo (Jean-Paul Sartre šį romaną vadino geriausia knyga apie pasipriešinimą).

Tais pačiais metais R. Gary pakviečiamas dirbti Prancūzijos užsienio reikalų ministerijoje, diplomatinėje tarnyboje. 1946 – 1961 m. dirba diplomatinį darbą Šveicarijoje, Bulgarijoje, Bolivijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Nuo 1961 m. visas jėgas skiria literatūriniam darbui. Tuo pačiu metu kuria kino filmus, daug keliauja, rašo reportažus. 1956 m. pelno literatūrinę Gonkūrų premiją („Prix Goncourt“) už romaną "Dangaus šaknys”. Literatūros pasaulyje tai buvo pirmasis romanas apie ekologiją, barbarišką elgesį su gamta.

1975-aisiais, prisidengęs Emilio Ažaro slapyvardžiu, pelno antrąją Gonkūrų premiją už romaną "Gyvenimas prieš akis”. Literatūros istorijoje tai vienintelis pasaulyje rašytojas, du kartus pelnęs šį garbingą apdovanojimą. Mistifikacija bus atskleista knygoje "Emilio Ažaro gyvenimas ir mirtis”, kurią rašytojas leis išspausdinti tik po jo mirties (išleista 1981 m.).

1980 m. gruodžio 2 d., parašęs atsisveikinimo laišką "Aš pasakiau viską”, nusišauna Paryžiuje.

R. Gary gyvenimas savotišku meno kūriniu. Liko 30 jo parašytų knygų, kino filmai ir jų scenarijai. "Į gyvenimą žvelgiu kaip į didžiulę estafetę, kurioje kiekvienas mūsų prieš pargriūdamas privalo kuo toliau nunešti iššūkį būt žmogumi”, - yra rašęs Vilniuje gimęs rašytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją