„Pirmas etapas buvo, kai aš daug keliavau ir fotografavau, antras – nusprendžiau, kad visa tai reikėtų išleisti ir parodyti pasauliui. Pernai padariau albumą „Tranquilia – ramybės šalis“. Trečias etapas – suvokiau, kad nieko nesu padaręs iš Lietuvos, - apie idėjos užuomazgas pasakojo M. Jovaiša. – Tai buvo savotiškas iššūkis: šių metų pradžioje nusprendžiau, kad reikia imtis ir padaryti albumą iš Lietuvos, kuris būtų ir meniškas, ir komerciškai sėkmingas“.

Verslininkas nuo pradžių norėjo, kad jo sukurtas albumas skirtųsi nuo anksčiau išleistų Lietuvos vaizdų. Po ilgų svarstymų buvo nuspręsta, kad albumą galėtų sudaryti fotografijos iš oro. „Norėjosi, kad nuotraukas matydamas žmogus pagalvotų, kad galbūt jose net ne Lietuva, arba, kad čia taip gražu, kad negali būti Lietuva. Tokie apibūdinimai man labai tinka, jaučiuosi atlikęs savo sumanymą“, - džiaugėsi M. Jovaiša.

Netradicinio ir labai brangaus projekto sumanytojas prisipažino iš pradžių šiek tiek dvejojęs, ar bus iš ko sudėlioti „Neregėtos Lietuvos“ albumą, kadangi norėjosi stipraus įspūdžio ne tik iš nematytų, bet ir sunkiai atpažįstamų vietų. Tačiau ambicijos nugalėjo ir ateinančių metų pradžioje kiekvienas tuo besidomintis galės įvertinti rezultatą.

Apgalvojęs projekto koncepciją M. Jovaiša atsirinko 150 objektų, kuriuos norėtų apžiūrėti ir įamžinti iš paukščio skrydžio, tačiau pakilus į orą situaciją pasikeisdavo. „Dažniausiai skrisdamas nuo vieno objekto iki kito netikėtai pamatai labai gražių vietų, kurias norisi įamžinti“, - sakė projekto sumanytojas.

„Visoje Lietuvoje yra gražių vietų, tačiau didžiausia įspūdžių ir įvairovės koncentracija yra vakarinė Lietuvos dalis, jūros pakrantė, Neringa ir Nemuno žemupys. Man atradimas buvo Kauno senamiestis – niekada neįsivaizdavau, kad jis yra toks kompaktiškas ir labai gražus, - įspūdžiai dalijosi M. Jovaiša. – Man labiau imponuoja tokie kadrai, kuriuose yra susipynusios kelios stichijos. Lygumoje turėtų atsirasti koks nors įdomus inkliuzas, kad ji taptų įdomi“.

„Gamta buvo nedėkinga, nedosni, kadangi viskas buvo fotografuota arba labai anksti ryte, arba vakare. Atslenka debesys ir nebegaliu fotografuoti. Kartais tekdavo keltis ir trečią valandą ryto, nuvažiuoti į oro uostą ir pasirodžius debesims nieko nepešus važiuoti namo, - įspūdžiais dalijosi verslininkas. Čia ne Havajai, kad per kelias savaites gali nufotografuoti visą salą“.

Vidury dienos projekto sumanytojas beveik nefotografavo. Vienintelis tokiu paros metu išsitraukti fotoaparatą pareikalavęs objektas buvo Ignalinos atominė elektrinė (IAE). Po ilgų derybų su IAE ir Krašto apsaugos ministerijos valdžia, M. Jovaiša pagaliau gavo leidimą fotografuoti valstybinės reikšmės objektą. Subtilios derybos su pilotais nuolatos vykdavo fotografuojant pasienio ruožus, Palangos teritoriją.

Ekstremalių pojūčių mėgėjas M. Jovaiša su šypsena veide prisiminė ne vieną fotografuojant nutikusią istoriją, kurioje dalyvaujant išsiskyrė nemažai adrenalino: „Kartą pritrūkome benzino ir su skraidykle teko leistis netoli Šventosios esančiame paplūdimyje. Vėjas nunešė mus prie pat vandens, tad banga mus išmaudė. Ne gana to, nulūžo skraidyklės ratas“.

Dažniausiai projekto sumanytojas į orą kildavo motorizuota skraidykle, lėktuvėliais „Vilga“ ir ultralengvaisiais lėktuvėliais „Microlight“. Nemažai buvo fotografuota iš oro balionų ir malūnsparnių. Ateityje verslininkas ketina naktį nuo krano nufotografuoti Trakų pilį. „Taip pat dar labai norėčiau nufotografuoti Suvalkiją, kurios įmažinti kol kas dar nepavyko“, - šypsojosi M. Jovaiša.

„Man iš tikrųjų yra kaifas šitai daryti, nors ir sunku, ir šalta, ir nesiseka kartais. Kuo sunkiau pereini kokį nors dalyką, tuo mielesnis ir brangesnis rezultatas“, - tvirtina M. Jovaiša, nusprendęs pirmasis išleisti tokių fotografijų albumą. Verslininkas neabejoja, kad jis galėtų būti puiki dovana partneriams iš užsienio. Todėl albumą ketinama išleisti lietuvių ir anglų kalbomis 6 tūkst. vienetų tiražu.

Išleidęs fotografijų albumą „Neregėta Lietuva“ verslininkas ketina baigti montuoti dokumentinį filmą apie Polineziją. Pirmojo filmo apie Namibiją sėkmė paskatino keliauti po svečias šalis ypatingai mėgstantį M. Jovaišą sukurti ir antrąjį.

2009 metais verslininkas norėtų išleisti tūkstantmečio jubiliejui skirtą, dvigubai didesnės apimties, tęstinį „Neregėtos Lietuvos“ albumą. Galbūt ateityje bus išleisti atskiri leidiniai „Neregėtas Vilnius“, „Neregėta Neringa“, „Neregėta Žemaitija“. M. Jovaiša neatmeta galimybės ateityje apie Lietuvą sukurti ir dokumentinį filmą.

Kopijuoti, dauginti, platinti ir kitaip be autoriaus sutikimo naudoti publikuotas nuotraukas yra griežtai draudžiama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją