Nors šiuo metu paraiškos tik skaičiuojamos ir suvedinėjamos į duomenų bazę, tačiau jau dabar aišku, kad Lietuvos atlikėjų susidomėjimas konkursu atslūgęs, kadangi pretendentų dalyvauti nacionalinėje atrankoje yra kur kas mažiau negu anksčiau.

Tarp keliasdešimt paraiškų organizatoriai aptiko šeštą kartą atrankoje dalyvausiančios atlikėjos Aistės Pilvelytės, praėjusių metų nacionalinio finalo nugalėtojos Julijos Ritčik iš „4Fun“, muzikinio realybės šou „Dangus“ dalyvės Augustės, muzikinio realybės šou „Kelias į žvaigždes 2“ dalyvių Vudžio ir Grūdo, praėjusių metų nacionalinės atrankos finalininkės grupės „Slapjack“ ir dešimtmetį gyvuojančios grupės „Angelas“ dainas.

„Įdomus faktas, kad pastarąsias penkias „Eurovizijas“ laimėjo tiktai moterys. Taip pat labai svarbus momentas – ugnelė dainininko akyse, charizma. Pastaruoju metu reikia ir labai stipraus balso. Praėjusių metų pavyzdys visa tai iliustruoja“, - LTV muzikos prodiuseris Jonas Vilimas išvardijo, jo manymu, reikiamas atlikėjo savybes, tačiau apibūdinti dainos-laimėtojos nesiryžo.

Apie šiuo metu savo naujausią albumą visoje Lietuvoje pristatinėjančios grupės „InCulto“ pasirodymą pramogų pasaulio užkulisiuose keletą mėnesių buvo kalbama kaip apie įspūdingą staigmeną, tačiau visas kalbas muzikantai numarino nusprendę šių metu atrankoje nedalyvauti.

„Pavargome šiemet. Kiekvienais metais dalyvaudavome, nors mūsų dainos neatitinka „Eurovizijos“ standartų. Niekada nekūrėme dainos specialiai „Eurovizijai“, tiesiog pasirinkdavome pačią popsiškiausią ir, mūsų manymu, tinkamiausią. Mes savo jau atidirbome. Prasmės laimėti konkursą niekada nematėme, tiesiog kadangi esame neformatas, turėjome galimybę pasirodyti“, - atvirai nedalyvavimo šiųmetinėje atrankoje priežastis vardijo grupės „Saulės kliošas“ vadas Laurynas Šarkinas.

Užsieniečiams dalyvauti „Eurovizijoje“ prisidengus mūsų šalies vėliava nebus leidžiama, tačiau svečių šalių kompozitorių sukurtų dainų šiemet apstu. „Jeigu padarytume visiškai atvirą konkursą ir užsieniečiams, tai čia jų privažiuotų turbūt koks šimtas“, - neabejojo J. Vilimas.

„Eurovizijos“ nacionalinės atrankos pilkasis kardinolas įsitikinęs, kad užsieniečiams „Eurovizija“ – tiesiausias kelias į pripažinimą ir jiems visiškai nesvarbu, kuriai šaliai jie atstovautų, svarbiausia – būti pastebėtiems. „Jie vertina šitą „Eurovizijos“ kanalą ir nemano, kad jis yra niekam tikęs“, - tvirtino pašnekovas.

J. Vilimas žadėjo pasidomėti konkurse dalyvauti pretenduojančios jungtiniu lietuvių ir belgų grupės „Cisco kid“ projektu. „Jeigu tai bendras projektas, jis gali būti. Bet vien tik užsieniečių – ne. Dainų autoriams ši sąlyga negalioja, galbūt todėl užsieniečių dainų yra daugiau negu bet kuriais metais“, - paaiškino prodiuseris.

Pagal „Eurovizijos“ taisykles konkurse šaliai atstovauti gali ne tik jos piliečiai, bet ir nuolat gyvenantys joje užsieniečiai. Nacionalinėje atrankoje ankstesniais metais yra dalyvavęs Vilniuje gyvenantis italas Andre, latviai C-Stones, taip pat Estijos, Jamaikos piliečiai. Dainas lietuvių atlikėjams yra kūrę švedai, ispanai, portugalai, graikai.

Nacionalinė atranka per Lietuvos televiziją startuos po Naujųjų, tačiau tiksli pirmosios atrankos data nėra žinoma. 2008-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks gegužės mėnesį Serbijos sostinėje Belgrade.

Konkurso finale Lietuvos atstovai „4Fun“ šiais metais užėmė 21 vietą iš 24 finale dalyvavusių atlikėjų, tad kitąmet mūsų šalies atstovams vėl teks dainuoti pusfinalyje ir atkakliai kovoti dėl patekimo į finalą.

J.Ritčik – latvių nacionalinės atrankos komisijoje

Latvijos nacionalinės atrankos komiteto prašymu grupės „4Fun“ solistė ir dainų autorė J. Ritčik neseniai visos grupės vardu dalyvavo tarptautiniame, iš penkių šalių atstovų sudarytame žiuri, kuris šiemet vykdė preliminarią Latvijos 2008 metų „Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinę atranką.

Grupė „4Fun“ buvo išrinkta į tarptautinį žiuri dėl to, kad J. Ritčik daina „Love or leave“, atstovavusi Lietuvai 2007 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse Helsinkyje, buvo aukštai įvertinta Latvijos žiūrovų.

Iš 70 atrankai pateiktų dainų pagal žiuri narių balsavimo rezultatus atrinkta 20 dainų, kurių atlikėjai toliau varžysis dėl teisės atstovauti Latvijai 2008 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse Serbijoje.

Sasha Son ketina dalyvauti atrankoje į „Euroviziją“

Prieš pusę metų grupės „Sel“ lyderis Egidijus Dragūnas, pradėjęs prodiusuoti savo pirmąjį projektą Sasha Son, kuriuo prisidengęs į muzikos olimpą drąsiai žengia Lietuvoje su daina „Mama“ prieš keletą metų išgarsėjęs Dima Šavrovas, neleidžia sau užmigti ant laurų ir toliau tęsia kūrybinius darbus.

Viename Londono džiazo bare susipažinęs su E. Dragūnu ir pakalbėjęs apie muzika Sasha Son suprato, kad muziką jie „girdi“ panašiai, todėl nutarė įrašyti savo pirmą kūrinį kartu, kurį pavadino „Ne uletaj“.

„Ši daina skirta Rusijos rinkai, tačiau mums kilo idėja ją parodyti platesnei auditorijai ir pirmas laiptelis bus Lietuva, leisime Jums, brangieji klausytojai, šią dainą įvertinti pirmiesiems. Tai mūsų Kalėdinė dovana“, – apie naujausią Sashos Son dainą „Miss Kiss“ kalbėjo E. Dragūnas, sukūręs kūriniui muziką ir žodžius.

Pramogų pasaulio užkulisiuose sklinda kalbos, kad šią dainą Sasha Son ketina atlikti ir nacionalinėje atrankoje, kurios nugalėtojas keliaus į bene daugiausiai emocijų Lietuvoje sukeliantį tarptautinį dainų konkursą. DELFI skaitytojai pirmieji turi galimybę pasiklausyti naujojo kūrinio.

Šiuo metu pradedantysis atlikėjas intensyviai ruošiasi artimiausiems savo pasirodymams, kurių metu apšildys Rusijos estrados žvaigždę Filipą Kirkorovą.

Stepo šokėjai tikisi dainuoti

Vienintelė stepo šokių trupė Lietuvoje „Funnybeat“ ruošia didžiulę staigmeną savo gerbėjams. Antradienio vakarui Kauno valstybiniame muzikiniame teatre įspūdingą pasirodymą ruošiantys „Funnybeat“ nariai profesionaliai šoka daugiau nei dešimt metų, tačiau šou metu jie žada ir uždainuoti.

„Tai ne iššūkis – tai užsibrėžta kartelė, ir mes jos sieksime, – kabėjo grupės lyderis Gintaras Visockis. Vadovaujamės principu: ką darai, daryk gerai, arba atsitrauk į šoną.“

Su daina „Evertown“, kurią pirmieji gali įvertinti DELFI skaitytojai, šokėjai ketina sudalyvauti kitais metais vyksiančioje nacionalinėje atrankoje į tarptautinį „Eurovizijos“ dainų konkursą.

Augustė savo daina-pretendente tiki labiau nei pernai

Trečią kartą savo jėgas „Eurovizijos“ konkurso atrankoje bandanti atlikėja Augustė tikisi, kad jis nesumeluos – ši atranka bus paskutinė ir laimingausia. Išskirtiniais vokaliniais sugebėjimais pasižyminti dainininkė Lietuvos klausytojams pristatys savo pačios sukurtą dainą „Do something“.

Publikos simpatijas Augustė tikisi užkariauti savo balsu ir kūrinio idėja: akustinės gitaros skambesys bus vienintelis fonas, kuriame skambės jos kūrinys.

Įprastų reklaminių triukų ir dirbtinių skandalų nemėgstanti dainininkė teigia, kad būtų laiminga, jei publika ją vertintų tik už muziką. „Tikiu šia savo daina daug labiau nei pernai. Tekstą ir muziką jai parašiau pati ir viliuosi, kad šis kūrinys ras atsaką ir klausytojų širdyse“, - teigia optimistiškai nusiteikusi atlikėja.

Naujas duetas - „dangiečiai“ Justas ir Raimonda

Nacionalinėje „Eurovizijos“ konkurso atrankoje savo jėgas išbandys muzikinio realybės šou „Dangus 2“ finalininkai: Raimonda Masiulytė ir Justinas Lapatinskas. Abu atlikėjai atrankoje dalyvaus pirmą kartą.

Nacionalinei „Eurovizijos“ konkurso atrankai atlikėja pasiūlė labai lyrišką ir nuoširdų kūrinį „Birdie tweet“.

„Realybės šou metu abu atlikėjai įrodė, kad jie turi ne tik jaunam amžiui būdingų ambicijų ir polėkį, bet ir norą dirbti bei eiti tuo keliu, kurį pasirinko.Aš tikiu, kad jiems dar viskas prieš akis ir linkiu surasti kelią į žiūrovų širdis“ – optimistiškai nusiteikęs vienas iš “Dangus 2“ kūrėjų, prodiuseris Saulius Urbonavičius – Samas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją