Mugės žvaigždė – J. Irvingas

2008-uosius paskelbus Skaitymo metais, šiemetinė Knygų mugė vasario 21-24 dienomis vyks su šūkiu „Skaitau, vadinasi, esu!“ Anot rengėjų, jis tiksliai nusako mugės esmę ir misiją – skatinti visuomenę skaityti, atrasti knygą bei jos teikiamą naudą.

Pirmą mugės dieną – ketvirtadienį tradiciškai laukiami specialistai. Antrą dieną skelbiamas Ilgasis penktadienis, trečią – nekasdienių pasimatymų diena, o sekmadienį daugiausia dėmesio skiriama šeimoms.

Maždaug 200 mugės dalyvių iš šalių įsikurs trijose parodų salėse. Lankytojų laukia pora šimtų kultūrinių renginių, bus eksponuojama 13 meno parodų, svečiuosis 14 užsienio ir 80 lietuvių rašytojų.

Nors, pasak rengėjų, kasmet mugėje žėri po kelias pirmo ryškumo pasaulio literatūros žvaigždes, sparčiai auga lankytojų susidomėjimas sava – lietuvių literatūra. Ne pirmus metus leidėjai pastebi, jog žmonės aktyviausiai labiausiai perka lietuvių rašytojų knygas. Todėl neatsitiktinai šių metų mugės tema – lietuvių literatūra.

Savo knygas mugėje pristatys ir autografus dalins būrys lietuvių autorių – ir žinomų jau ne vieną dešimtmetį, ir jaunų, ir išgarsėjusių kitose srityse, tačiau debiutuojančių literatūroje.

Čia bus pristatyta europarlamentaro Vytauto Landsbergio „Nusidėjome apsileidimais“ ir „Visas Čiurlionis“, kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus sudarytas „Chronologinis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos katalogas“, buvusio Seimo nario, filosofo Romualdo Ozolo „Žvaigždės blėsta auštant: Sugyvenimai, arba 1978-1990 metų dienoraščių puslapiai“, filosofo Leonido Donskio „Tyliosios alternatyvos: socialinės analizės ir kritikos škicai“.

Mugėje bus prisimintas prieš 20 metų pastatytas filmas „Strazdanotos vasaros“. Ta proga antrą kartą išleidžiamas Broniaus Bušmos romanas tokiu pačiu pavadinimu.

Lankytojai kviečiami į Dagnės Jakševičiūtės knygos „Monika Mironaitė dukters akimis“, Vandos Juknaitės knygos „Tariamas iš tamsos“, kurios herojai – Vilniaus kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bei Vilniaus aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrų auklėtiniai, kelios psichologinės knygos (pavyzdžiui, Raimundo Milašiūno ir Ingos Liutkevičienės „Žarijų duobės“, Palmiros Rudalevičienės „Sužeistieji: iš psichiatro užrašų“).

Bene garsiausias mugės svečias – amerikiečių prozininkas J. Irvingas, pristatysiantis naujausią savo romaną „Kol tave rasiu“. Be kitų kelių rašytojų ir iliustratorių iš užsienio, renginyje laukiama norvego Pero Pettersono (lietuviškai neseniai pasirodė jo „Vogti arklius“).

Romano „Mikrokosmas, arba Sogos teorema“ autorė Asuka Fujimori, kuri iš tiesų yra lenkų kilmės rašytojas Thomas Taddeusas (bet ir tai tėra pseudonimas), žada atskleisti savo asmenybės paslaptį.

Aktorė E. Aukštakalnytė – rašytojos ir fotografės amplua

Aktorė Eglė Aukštakalnytė-Hansen lankytojams ne tik pristatys knygą „Mama Afrika“, bet ir surengs savo fotografijų parodą.

Greta veiks iliustratorės Birutės Žilytės paroda „Žaidžiu pasaulio atsiradimą“, Jūratės Stauskaitės iliustracijų poeto Marcelijaus Martinaičio knygai „Atmintys“ paroda, olando Peterio Bilako plakatų paroda ir instaliacija „Šokantis raštas“, paroda „Lietuvių literatūra pasaulio kalbomis“.

Mugėje bus demonstruojami knygos meno konkurso „Vilnius 2007“ laureatų darbai, Vladimiro Tarasovo instaliacijos „Tarp garso ir vaizdo“ (kartu bus pristatyta jo knyga tokiu pačiu pavadinimu).

Pirmą kartą atsidarys Diskusijų klubas

Šių metų mugės naujiena – Diskusijų klubas, kurio idėja brendo kelerius metus.

Mugėje vyks penki klubo renginiai: „Mokslas ir visuomenė: protingų mašinų era, ateities žmogus ir naujos etikos formos“, „Ar gera literatūra gali būti politiška?“, „XXI a. pasaulio alternatyvos: istorijos pabaiga ar Naujieji viduramžiai?“, „Istorikai ir istorinis detektyvas: literatūros laimėjimai ar istorijos mokslo praradimai?“, „Lietuvos kodas: tautos kilmė, evoliucija, atsparumo faktoriai ir genetinė tapatybė“.

Šiuos pokalbius ves televizijos laidų vedėjai Rolandas Maskoliūnas ir L. Donskis, dalyvaus politikos apžvalgininkai, istorikai, rašytojai, kiti visuomenei pažįstami žmonės.

Vyks dar keletas diskusijų: „Kalbos – europiečių identitetas“, „Knygų kamščiai skaitytojų greitkelyje. Prisisekime diržus!“, „Lietuvių kalbos paribiai: žargonai, profesionalizmai ir kt.“ (pastarąją paskatino pernai išleistas pirmasis spausdintinis žargono žodynas „Lietuvių kalbos paribiai ir užribiai“). Pokalbyje „Pasaulis šiandien: naujas Šaltasis karas“ bus pristatyta pirmoji savaitraščio „The Economist“ tarptautinio skyriaus redaktoriaus pavaduotojo Edwardo Lucaso knyga.

Mugėje rengiama diskusija apie tradicinius lietuviškus valgius ir stipriuosius gėrimus bei degustacija, kurioje dalyvaus knygos „Lithuanian Traditional Foods“ autorė etnologė Birutė Imbrasienė.

Čia taip pat vyks seminaras „Europos kultūrų dialogo metai ir Lietuva“, kuriame dalyvaus keli Lietuvos europarlamentarai.

Tarp knygų – Skaiva, Svaras ir Vydas

Knygų mugėje naujame amplua bus galima pamatyti keletą žmonių, išgarsėjusių kitoje srityje. Pavyzdžiui, televizijos laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė kalbins knygos „Pasimatymai su šešėliu. Atsakymai į opiausius žmonijos klausimus“ autorius Olegą Lapiną ir Dalią Lapinienę.

Stilistė Eglė Mickevičienė-Frėja ir radijo stoties M-1 didžėjus Aistis Mickevičius, įkūnijantis personažą Vydą, pakviesti į Elizabethos Gilbert knygos „Valgyk, melskis, mylėk“ pristatymą. Mugėje savo patiekalais vaišins Robertas Ščesnavičius.

Kūrybinėse dirbtuvėse grupės „G&G Sindikatas“ nariai Svaras ir Mamania vaikus bei jaunimą mokys kurti dainas.

Rašytojas Juozas Erlickas ne tik dalins autografus, bet ir surengs koncertą, Seimo narys Vytautas Grubliauskas-Kongas atliks džiazo improvizacijas, aktorė Nelė Savičenko dalyvaus Gintaro Grajausko pjesės „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“ skaityme. Garsūs Lietuvos žmonės žada skaityti ištraukas iš savo mėgstamiausių lietuviškų knygų.

Garsiai skaityti įsiminusias knygas ar savo kūrybą kviečiami ir paprasti mugės lankytojai – jiems bus įrengtas kampas „Atviras mikrofonas“.

Mugėje taip pat vyks dzūkų folkloro vakaras „Čiulba ulba sakalas“, 1938 . sukurto Stasio Ušinsko marionečių filmo „Storulio sapnas“ ir Iljos Bereznicko animacinių filmų peržiūra, poezijos vakaras „Poezijos lobynas XXI amžiaus poetų balsais“, Andriaus Kulikausko knygos pristatymas ir koncertas, kuriame be autoriaus dalyvaus Saulius Bareikis, Neda Malūnavičiūtė, Olegas Ditkovskis, Ilona Balsytė, Andrius Kaniava, Gintarė Skerytė.

Knygų mugėje paaiškės, kurios pernai pasirodžiusios knygos pripažintos geriausiomis, bus apdovanoti švedų rašytojos Astridos Lindgren 100-mečiui skirto rašinių konkurso nugalėtojai ir geriausius Daivos Vaitkevičiūtės apysakos „Trise prieš mafiją“ tęsinius sukūrę žmonės, įteikta Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos Bičiulių premija ir paskelbti Antipremijos laureatai.

Vaikams – atskira programa

Nemažai dėmesio sulauks mažieji skaitytojai. Knygelių vaikams autorė ir iliustruotoja Sigutė Ach pieš gyvūnėlius iš lankytojų svajonių pasaulio, aktorė Aurelija Čeredaitė mokys kurti šešėlių teatro personažus, tris dienas veiks „Vaikų kampas“, kuriame bus kuriamas Svajonių medis.

Mugėje bus galima pabendrauti su knygų vaikams autoriumi Kęstučiu Kasparavičiumi, iliustruotoju Rimvydu Kepežinsku, Vytautu V. Landsbergiu, kuris pristatys kelias savo knygas. Lietuvos televizijos laidos „Gustavo enciklopedija“ autorius Audrius Rakauskas pakvies į Ulricho Jansseno knygos „Vaikų universitetas“ pristatymą.

Taip pat bus pristatytas kompiuterinis žaidimas „Tadas Blinda. Kirčiavimas“, piratų žaidimas „Dozliai“, kantri atlikėjo Algirdo Klovos ir operos solisto Vytauto Juozapaičio kūriniai, vyks koncertas „Nykštuko linksmadienis“, duris atvers „Su P.E.R.“ burtų palapinė, jogos centro „Narayana“ atstovai kvies į jogos pamokėles.

Jau tradicija tapo tik šioje mugėje veikianti kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ (kuratorė Sigutė Chlebinskaitė), kurioje rodomas knygos kelias nuo seniausių laikų iki dabar, mokoma įvairių popieriaus gaminimo, knygos įrišimo būdų, iliustravimo technikų.

Šiemet lankytojai galės išmokti kaligrafijos, įrišti knygą japoniška technika, kurti haiku, rašyti Brailio raštu, atsispausti ekslibrisą, pasigaminti marmurinio popieriaus, vyks iliustravimo kursai su italu Adelschiu Galloniu.

Anksčiau šioje studijoje buvo sukurta ir rekordų knygoje užregistruota ilgiausia Lietuvoje armonikos stiliaus knyga, pagal šumerų pavyzdį sukurta dantiraščiu išmargintų molinių lentelių, kaladėlių knygų.

Be to, mugėje bus galima išmokti fotografuoti pinhole technika – pavyzdžiui, su degtukų dėžute, kurioje adata išdurta skylutė. Pinhole technikos, kurią galima vadinti šiuolaikinio fotoaparato prototipe, pamokas ves fotomenininkas Gintautas Trimakas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją