„O Dieve, tai mano mėgstamiausias balsas! Bliamba, erotinėse scenose net šiurpuliukai per nugarą eina nuo jo balso, nors jis nė kiek nevaidina!“, - komentuodama Lietuvos televizijoje (LTV) filmus garsinusio Andriaus Kavaliausko
iš LTV reagavo viena DELFI skaitytoja.

A.Kavaliauskui palikus LTV, pradėtos jo pamainos paieškos. Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje (LRT), turinčiame du televizijos kanalus, užsienio produkciją garsina penki vyriški balsai. Čia filmus garsina Jokūbas Bareikis, Giedrius Arbačiauskas, Darius Gumauskas, Sergejus Ivanovas. Antrame kanale dokumentiką garsins Marius Žiedas.

„Profesionalių balsų tikrai trūksta, mat visi turi kitus darbus. Mes bandome po truputį išsiugdyti ir savo balsus – jeigu žmogus turi duomenis ir matome, kad galima jį apmokyti, kartais apsiimame. Tačiau tai – išimtiniai atvejai, nes tam reikia laiko“, - DELFI aiškino Lietuvos televizijos Užsienio programų įsigijimo ir adaptacijos skyriaus vadovė Junita Budvytienė. Pasak jos, keletas balsų reikalingi ir dėl to, kad filmus garsinančių aktorių grafikas keičiasi - darbotvarkę koreguoja premjeros, renginiai.

J. Budvytienė sako, kad filmų garsintojui svarbu gera lietuvių kalba, artikuliacija, tembras, žanrinis filmų pojūtis. „Dabar turime porą visiškai „žalių“ balsų – su jais reikia dirbti. Pabandysime, padirbėsime, pasimokysime, pasižiūrėsime, kaip žmonėms sekasi ir vėl atranką darysime“, - kalbėjo pašnekovė.

Norinčių nestinga, galinčių – mažai

„Vien gražaus balso neužtenka – sulaukiame nemažai skambučių, kai žmonės skambina ir sako „mano gražus balsas, noriu garsinti“, tačiau visų pirma turi būti ir tam tikri įgūdžiai kaip dikcija, geras kirčiavimas“, - situaciją apibendrina filmų vertimu, garsinimu ir titravimu užsiimančios agentūros SDI direktorė Rūta Razmaitė.

Šiuo metu filmus SDI garsina Tomas Banza, Vytautas Tulevičius, Regina Jokubauskaitė, Aleksas Kazanavičius, Džiugas Siaurusaitis, Jurgis Damaševičius, Eglė Tulevičiūtė, Vilija Žebrauskienė, Saulius Sipaitis.

R. Razmaitė pamena, kai kartą SDI surengė žmonių, norinčių garsinti filmus, atranką. Joje kartu dalyvavo ir profesionalai. „Net profesionalai pridarė tiek klaidų, kad patariau pasiklausyti atrankoje laukiantiems „žmonėms iš gatvės“, - sakė ji. Tąkart nė vieno balso „iš gatvės“ atsirinkti taip ir nepavyko.

Pasak R. Razmaitės, SDI iš karto ieško žmonių su patirtimi – kitaip daryti neleidžia darbo specifika ir iš karto laukiantys dideli krūviai. Todėl beveik visi SDI dirbantys žmonės – aktoriai. Mat studijuodami jie mokosi ir dikcijos, ir kirčiavimo, ir tarties.

Kurį iš 10-ies SDI dirbančių balsų nori girdėti filme, nusprendžia garsinimo užsakovai – televizijos.

I.Valinskienė – erotiniams filmams

LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius aiškina, kad kai kurie filmų garsintojai LNK dirba dešimtmetį ir daugiau. Tarp jų – Inga Valinskienė, Rytis Zemkauskas, Saulius Bagaliūnas, Daiva Lebeliūnaitė, Goda Piktytė, Sigitas Šidlauskas.

Kartas nuo karto prie komandos prisijungia ir naujų žmonių. Pastaraisiais metais filmų garsintojų komandą papildė Aldona Vilutytė, Aistis Mickevičius ir Eidvydas Stankevičius.

Pasak G. Malaškevičiaus, filmų garsintojai pasiskirstę pozicijomis, kas ką garsina. „I. Valinskienė garsina moterims skirtas dramas, pozityvią dokumentiką apie augaliją ir gyvūniją bei erotinius filmus – dėl jos sugebėjimų ir malonaus balso tembro“, - teigė LNK atstovas.

G. Malaškevičius sako, kad R. Zemkauskui skiriami patys intelektualiausi ir aukščiausio meninio lygio serialai ir filmai. Jis garsina ir brangiausią LNK serialą „Roma“, naują serialą „Deksteris“, daugelį Snobo kino filmų. R. Zemkauskas nevengia garsinti ir humoro serialų.

Pašnekovo teigimu, Ridas Žirgulis turi unikalų talentą kalbėti skirtingais balsais, tad garsina animaciją. Tai esą vienas sudėtingiausių garsinimų. G. Piktytė su S. Šidlausku ir S. Bagaliūnas su D. Lebeliūnaitė garsina melodramas ir Lotynų Amerikos serialus.

„Balsų paieška labai sunki, nes reikia ne tik aktorinių sugebėjimų. Reikia plataus diapazono, malonaus tembro - kad neerzintų, kad mokėtų intonuoti. Garsinti filmus tinka ne visi aktoriai – bandė filmus garsinti ir labai garsių aktorių, bet jie netiko, nesugebėjo“, - kalbėjo G. Malaškevičius.

„Tokių „perliukų“ kaip I. Valinskienė ar R. Zemkauskas labai nedaug. O ir darbas sunkus – garsinti tenka ilgai, po pusę dienos, įgarsinti 45 eterinio įgarsinimo minutės trunka apie valandą penkiolika minučių“, - filmų garsintojų darbo užkulisius atskleidė DELFI pašnekovas.

Tačiau G. Malaškevičius atkreipia dėmesį, kad LNK balsų ieško visą laiką –manantys turį kažką savito ir sugebėjimų garsinti, kviečiami kreiptis į LNK.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)