Pramogų verslo atstovų sukurta partija šiuo metu priklauso valdančiajai koalicijai, o jos atstovai Vyriausybėje ir Seime balsavo už siūlymus iš autoriaus honorarų atskaičiuoti nebe 15, o 21 proc. gyventojų pajamų mokestį, panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą bilietams, knygoms.

"Turbūt koalicija jiems liepė taip balsuoti, - ketvirtadienį svarstė Ž.Žvagulis, paklaustas apie partijos poziciją. - Ką gali 16 žmonių padaryti? Nors tikiuosi, kad ir jie atsigaus."

Kita vertus, dainininkas prisipažino, jog bendražygių pozicija jį stebina. "Sutinkame veržtis diržus, bet ne taip žiauriai", - sakė Ž.Žvagulis.

Kitas TPP steigėjas dainininkas Česlovas Gabalis tvirtino nesuprantąs, kaip buvę kolegos menininkai taip greitai pamiršo, iš kokių pajamų patys gyveno.

Menininkų pasirašytame kreipimesi į Seimo narius prašoma nežlugdyti kūrybinių žmonių.

"Siūlymai papildomai apmokestinti autoriaus honorarus ir padidinti PVM tarifą kultūros sektoriui reiškia, jog šiuo metu jau prasidėjęs sunkmetis kūrybos žmonėms gali priversti menininkus mesti savo kūrybinę veiklą ir ieškotis duonos išgyvenimui kitur", - rašoma kreipimesi.

Jame klausiama, ar daug rašytojų, poetų, kompozitorių Lietuvoje gyvena pasiturinčiai iš savo kūrybos.

"Ar tikslinga socialinio draudimo mokesčiu apmokestinti autoriaus pajamas? Sprendžiant šį klausimą nereikia užmiršti, kad šalyje naudojami ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių autorių kūriniai. Nejaugi Lietuva apmokestins ir užsienio šalių autorių pajamas ir įsipareigos jiems mokėti pensijas bei pašalpas, kurių pastariesiems nereikia?" - klausiama rašte.

Šį dokumentą pasirašė 40 menininkų: Ž.Žvagulis, Č.Gabalis, Rūta Ščiogolevaitė, Stano, Gediminas Varna-Tiškevičius, Eglė Jurgaitytė, Ruslanas Kirilkinas, Vaidas Baumila, Alanas Chošnau, Valentinas Sventickas ir kiti.

Dokumentą elektroniniu paštu ketinama nusiųsti kiekvienam parlamentarui.

Pasak Žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus, kūrėjai ketvirtadienį susirinko prie Seimo, nes į anksčiau jų siųstus raštus niekas nekreipė dėmesio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją