R. Lukoševičiūtės ieškinį „Žurnalų leidybos grupei“ pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas. Žurnale „Privatu!“ dirbusi dainininkė pati rašydavo apie garsenybių asmeninį gyvenimą, tačiau teisme nepanoro, kad jos darbo ginčas būtų nušviestas žiniasklaidoje.

R. Lukoševičiūtė ir jos advokatas posėdžio metu pareiškė, jog byloje bus narpliojami asmeninio gyvenimo reikalai, todėl paprašė posėdžius paskelbti neviešais.

Teismas šį prašymą patenkino, nes ir „Žurnalų leidybos grupė“ nėra linkusi atskleisti savo komercinių paslapčių žiniasklaidai.

Tačiau pirmadienį vykęs teismo posėdis tuo ir pasibaigė – R. Lukoševičiūtė dar nepateikė tikslių duomenų, kiek per paskutinius 3 mėnesius gavo atlyginimo iš leidėjų. Atlikėjos ir leidėjų ginčas toliau bus nagrinėjamas po poros mėnesių.

Į teismą dainininkė kreipėsi, nes buvo atleista iš darbo be atskiro įspėjimo. Ji nesiekia grįžti į apie garsenybes rašantį žurnalą, nes yra įsitikinusi, kad „nebus sudarytos palankios darbo sąlygos“, be to, dar prieš ją atleidžiant darbe esą jai buvo „sudaryta netinkama darbo ir psichologinė atmosfera“.

Atlikėja teismui nurodė, kad nemalonumai prasidėjo dėl jos dalyvavimo Latvijoje vykusiame tarptautiniame muzikiniame realybės šou „Hello, Jurmala“. Nusprendusi išbandyti jėgas kaimyninės valstybės scenoje R. Lukoševičiūtė darbe pasiprašė dviejų išeiginių dienų. Tai ji suderino su tuometine žurnalo redaktore Svajūne Marcinkevičiene.

Kaip nurodo R. Lukoševičiūtė, kai netrukus žiniasklaida išplatino pranešimą spaudai apie jos išvyką į Latviją, „Žurnalų leidybos grupė“ direktorius Vilius Užtupas pasipiktino jos ketinimais išvykti. „Paaiškėjo, kad redaktorė neperspėjo direktoriaus“, - dainininkė ieškinyje teismui nurodė, kad jai buvo liepta parašyti prašymą išeiti atostogų 10 dienų.

Atlikėja aiškino, kad darbe nebuvo tik 4 dienas, tačiau kovo pradžioje jai bendrovės direktorius pasiūlė išeiti iš darbo gražiuoju. Kitaip, pasak R. Lukoševičiūtės, buvo grasinama, kad ji bus atleista už pravaikštas.

Po kelių dienų R. Lukoševičiūtę darbdaviai iškvietė į darbinį susirinkimą, tačiau jame moteris nepasirodė – esą bijojo, kad bus atleista iš darbo.

Dar po kelių savaičių žurnalistei vienas darbdavio atstovas pasiūlė išeiti iš darbo su tūkstančio litų kompensacija, tačiau ji nesutiko. Tą pačią dieną buvo pasirašytas įsakymas, kuriuo R. Lukoševičiūtė buvo atleista iš darbo be atskiro įspėjimo.

„Nebijau nieko, kažkas turi būti pirmas, kovojantis prieš didžiuosius leidėjus, - paklausta, ar jaučiasi pakankamai drąsi kovodama prieš populiarius pramoginius žurnalus leidžiančią bendrovę, DELFI pirmadienį sakė R. Lukoševičiūtė. – Aš taip pat esu didelis žmogus, todėl tikiuosi, jog įrodysiu savo tiesą!“.

Atlikėja nepanoro komentuoti ginčo su buvusiais darbdaviais, tačiau pripažino, jog siekia prisiteisti ne tik išeitinę kompensaciją, bet ir vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš darbo iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos.

R. Lukoševičiūtės teisybės paieškų nesupranta žurnalo „Privatu!“ vyriausioji redaktorė Dovilė Sudakovienė. „Mes visada esame pasiruošę ginčus baigti taikiai, niekas jokio pykčio nelaiko, tačiau šiuo atveju Rūta nėra teisi“, - žurnalo redaktorė DELFI aiškino, kad R. Lukoševičiūtė nevaikščiojo į darbą ir neatliko savo tiesioginių pareigų.

„Niekas nenorėjo, kad Rūta išeitų iš darbo, ji yra talentinga rašytoja, visi norėjo, jog ji pasiliktų, - sakė D. Sudakovienė. - Netgi jai buvo pasiūlyta dirbti pagal honorarą, bet Rūta susikivirčijo, apie mus ėmė skleisti melagingas versijas“.

Buvusi žurnalo vyriausiojo redaktorė Svajūnė Marcinkevičienė, kurią R. Lukoševičiūtė mini savo ieškinyje teismui, tikino, kad jos buvusiai kolegei labiau rūpėjo muzikinė karjera nei žurnalistinis darbas.

„Tuo metu mūsų žurnalas buvo ką tik pradėtas leisti, jame dirbo vos 3 žmonės, o Rūta susigalvojo į Jūrmalą išvažiuoti, - sakė S. Marcinkevičienė. – Jokių priekaištų jai neturėjau, bet kai ji pastoviai ėmė važinėti į Latviją, tai jau ėmė kliudyti darbui. Mūsų įmonės vadovui tai nepatiko – lig šiol pamenu, kaip jis pasakė: „Mūsų darbuotojai turi būti abiem kojomis ir tvirtai darbe, o ne viena koja“. Rūta turėjo daug pravaikštų, jai nuolat teko vykti į repeticijas“.

Pasak S. Marcinkevičienės, dainininkė nesutiko dirbti neetatine korespondente. „Jai buvo pasakyta: Rūtele, tu koncertuok, bet būk neetatinė darbuotoja“, - sakė buvusi redaktorė.

„Rūta galvoja, kad yra talentas, taip, to niekas neneigia, juk ji turi daug kontaktų, tačiau to neužtenka, dar reikia stengtis ir dirbti“, - pabrėžė S. Marcinkevičienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją