"Čia daugiau verslo paslaptys slypi už tokių žodžių", - sakė ministras.

Anot jo, 7 mln. litų negaus ne tiek bibliotekos, kiek knygų leidyba ir pardavimu užsiimančios įmonės.

Į bibliotekininkų nuogąstavimą, kad dabar nenupirkus naujų knygų, vėliau jos nebepateks į bibliotekų fondus, Kultūros ministerijos vadovas atkirto norįs žinotų tų knygų pavadinimus. "Norėčiau sužinoti knygų pavadinimus, bet kurių Lietuva neišgyvens", - sakė jis.

R.Vilkaitis atkreipė dėmesį, kad finansavimas sumažintas ne tik bibliotekoms, bet ir teatrams, skaitymo programai, pastatų renovavimui ir pan.

"Mūsų manevro laisvė buvo menka. (...) Tikrai nesiginčysiu su žmonėmis, kuriuos gerbiu, su kuriais ne kartą buvau susitikęs ir kalbėjome. Turime knygų, kurias dar ne visas perskaitėme ir dar greitai neperskaitysime", - sakė ministras.

Kultūros ministras priminė, kad kasryt nuo nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vilniuje vis į kitą regioną išvyksta bibliobusas. "Pats atrinkau jau knygų ir ketinu nunešti. Visaip stengiamės, kad genocidas neįvyktų", - sakė R.Vilkaitis.

Įvairių Lietuvos bibliotekininkų organizacijų atstovai antradienį per spaudos konferenciją pranešė, kad atėmus iš bibliotekų 7 mln. litų, numatytų naujiems leidiniams pirkti, šiemet nebebus įsigyta nė viena nauja knyga, nebebus užprenumeruotas nė vienas periodinis leidinys.

Šių metų biudžete visoms Lietuvos bibliotekoms naujoms knygoms, leidiniams įsigyti buvo numatyti 8,7 mln. litų. Per pirmąjį ketvirtį bibliotekininkai spėjo panaudoti 1,7 mln. litų. Likusi suma buvo "nukirpta".

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininko Petro Zurlio teigimu, bibliotekos neatmeta galimybės bylinėtis su Kultūros ministerija, mat ši nesilaiko pasirašytų sutarčių su bibliotekomis. Juoba, kad teismais bibliotekoms grasina leidyklos, nes bibliotekos nebeturi pinigų sumokėti už užsakytas knygas.

Kultūros ministras savo ruožtu sakė, kad šios sutartys dabar yra peržiūrimos.

Pastaruoju metu Lietuvos bibliotekos per metus vidutiniškai įsigydavo apie 120 knygų vienam tūkstančiui gyventojų. Tuo metu tarptautinės organizacijos rekomenduojama norma - 200-250 knygų.

"Tuoj sumušime rekordą, kai įsigysime vieną knygą 1 tūkst. gyventojų", - antradienį liūdnai juokavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininko pavaduotoja Vida Garunkštienė.

Statistikos departamento duomenimis, pernai bibliotekose registruota 744 tūkst. skaitytojų, arba kas penktas šalies gyventojas.