Lrt.lt susisiekė su darbus vykdžiusios bendrovės „Archinova“ atstovu Ilja Makarovu, tačiau jis atsisakė komentuoti.


Skubos tvarka Kultūros paveldo departamento specialistai mėgina nustatyti paminklui padarytą žalą. Tam sudaroma speciali komisija.

Pasak Kultūros paveldo departamento direktorės, atliekant koridoriaus ir laiptinės, vedančios į koplyčią, sutvarkymo darbus buvo naikinamos vertingosios savybės.

Buvo išmontuotos senosios medinės durys, pažeistos 1932 m. autentiškos keraminės plytelės, išmontuoti senieji ranktūriai, ant buvusių XIX a. vidurio teracinių laiptų užklota granitą imituojanti medžiaga (o dalis senųjų laiptų visai demontuoti).

Pažeidžiant sienų autentiškumą esą planuojama koridoriaus sienų šonų apatinę dalį aptaisyti granitinio akmens plytelėmis.

Leidimas Aušros Vartų koplyčios tvarkybos darbams, pasak Kultūros paveldo departamento vadovės, darbus vykdančiai bendrovei buvo išduotas 2009 m. gruodžio 23 d.

Pirmadienį ir antradienį tvarkomajame objekte apsilankę paveldosaugininkai įvertino, kad ne viskas istoriniame kultūros paveldo objekte atlikta taip, kaip buvo suderinta.

„Vilniaus arkivyskupijos kurija kreipėsi su pojekto vadovu A. Gvildžiu [bendrovės „Archinova“ vadovas – lrt.lt] į KPD Vilniaus teritorinį padalinį prašydami išduoti leidimą. Prieš tai buvo parengtas laikinasis apsaugos reglamentas. Tačiau vakar ir šiandien mūsų darbuotojai patikrino objektą ir paaiškėjo, kad ne visi numatyti darbai atlikti taip, kaip buvo suderinta su Kultūros paveldo departamentu“, – pabrėžė Kultūros paveldo departamento vadovė Diana Varnaitė.

Ji bendrovės atliktus darbus Aušrų Vartų koplyčioje pavadino „euroremontu“.

„Šiandien matome, kad tokiame reikšmingame objekte vyksta darbai, kuriuos šiandien, deja, labiau galime pavadinti „euroremontu“. Jau ir tai, kas padaryta, padaryta ne taip, kaip buvo suderinta. Dėl to nuspręsta darbus stabdyti.

Kartu bus vertinama, ar tai, kas buvo leista padaryti, gali būti daroma tokiame objekte.

Gaila, kad tai vyksta ypatingai svarbiame objekte. Bandysime išreikalauti, kad būtų atitaisyta tai, kas gali būti atitaisyta“, – lrt.lt sakė D. Varnaitė.