Elektro muzikos pionieriumi Lietuvoje vadinamas DJ P-Shaver vos prieš metus pirmą kartą pasirodė Vilniaus „Play“ klube, atšventęs čia sugrįžimą namo iš Anglijos sostinės Londono. Prieš tai jis dar spėjo sudalyvauti radijo stoties „Pūkas 2“ šeštadienio laidoje „Subas“, apžvelgiančioje naujausią šokių muziką, ir ten gyvai sugroti savo miksą. Tada tai buvo labai nauja ir netikėta muzika, net šokti pagal ją niekas nemokėjo.

„Lietuvoje ir šiandien P-Shaverio grojama muzika žengia metais į priekį. Tai, ką jis groja dabar, daug kas peikia, jo muzika kinta, linksta į techno. Bet be jokios abejonės, jis atvežė elektro į Lietuvą, ją išpopuliarino ir išvedė į viešumą. Ir šiandien jis neša visą šitos kultūros bangą į priekį,“ – apie kolegą pasakoja DJ Saulty, kuris dabar žinomas kaip „Cozy“ klubo rezidentas ir „Ketvirtadienių-Electradienių“ šeimininkas.

Šį rudenį prasidėję „Futuramos“ vakarėliai į vieną komandą sujungė išeivį iš mažojo „Play“ klubo M Rec ir patį Saulty. „Nutarėme, kad smagu būtų pamėgint grot kartu“, - „Futuramos“ atsiradimo istoriją pasakoja vaikinai. Kuo jie skiriasi nuo „Partyzanų“, kito elektro muziką grojančiu didžėjų dueto? „Mūsų muzika visiškai skirtinga. Grojam žymiai lengviau nei „Partyzanai“, stengiamės laikytis aukso vidurio – groti nei per sunkų, nei per lengvą elektro“, - sako Saulty. Dar jis juokaudamas pasakoja, kad kartais jo muzika pavadinama „mergaitiškuoju elektro“, ir tai nėra blogai.

DJ Saulty įsimintiniausiu vakarėliu vadina Kaliningrado klube „Universal“ vykusią šventę, kurioje grojo kartu su Davidu Parru iš Braitono. „Gal todėl, kad tai mano, kaip didžėjaus, pirmoji kelionė į užsienį, bet buvo labai smagu. Keliavom septynias valandas traukiniu, mus ten prabangiai priėmė, žmonės šoko ir buvo labai linksma.“

Pažintis su Davidu atvėrė platesnes galimybes - kitais metais, pasinaudojus jo pažintimis ir turimais kontaktais, į Lietuvą užsukti žada keletas žymiausių ir pačią naujausią elektro muziką grojančių didžėjų. „Lietuvoje juk nėra tikrojo elektro. Yra elektro house, o šitų dviejų stilių nereikėtų painioti. Jie skirtingi. Pavyzdžiui, niekam nereikia aiškinti, kad deep house, progressive house ir soulful house yra visiškai skirtingi dalykai, o elektro kažkodėl visi suplaka į vieną neaiškią sąvoką...“

Prie kito stalelio sėdintis vaikinas, girdžiu, šaukia: „Viskas, nebėra to jūsų elektro. Nusibodo negyvai. Išsisiėmė...“ Saulty nusijuokia ir sako: “O žinai, kodėl? Todėl, kad tie, kurie elektro pasigavo kaip madą, išsivadėjo. Burbulas sprogo. Bet tie, kam tai - menas, liko, niekur nedingo ir elektro muziką kurs toliau“.

Toks trumpas dialogas labai gražiai atskleidžia dvi dabar Lietuvoje egzistuojančias nuomones: pirmąją – elektro yra laikinas, mados dalykas, greit praeisiantis, o gal jau net praėjęs, atsibodęs, nebeįdomus. Ir kitą – tai atskiras muzikos stilius, labai senas ir turintis savas tradicijas, evoliuciją ir t.t. Jis nesibaigs, nes tai jokia mada.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją