Po trumpos civilinės ceremonijos pasirodžiusi įžymybių pora pasisveikino su šimtais gerbėjų ir iš viso pasaulio atvykusiais žurnalistais, dėl kurių karališkajame mieste net buvo sustabdytas eismas.

"Ačiū jums", - tarė miniai iš džiaugsmo spindintis E.Johnas, ranka apsikabinęs kanadietį D.Furnishą.

Dvi jaunos moterys, pribėgusios prie poros, padovanojo jiems vestuvinį tortą.

Lig šiol dažniausiai buvusi spalvinga pora nustebino ne vieną gerbėją, nes jiedu pasirodė apsirengę tradicinius juodos spalvos kostiumus, skirtus rytmečiui. Pati civilinės partnerystės įteisinimo ceremonija, įvykusi tame pačiame pastate, kur balandžio mėnesį susituokė Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Charlesas ir Camilla Parker Bowles, buvo nedidelis, privatus renginys, kuriame dalyvavo tik saujelė draugų ir tėvai, tapę liudininkais.

Tačiau vakare E.Johno rūmuose netoli Vindzoro įvyks puota, kuri labiau atitiks ekstravagantiškosios žvaigždės reputaciją. Joje dalyvaus iki 700 svečių, tarp kurių turėtų būti buvusi "spaisė" Victoria Beckham ir dainininkas George'as Michaelas.

Tarp žmonių, pasveikinusių porą, buvo ir Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas.

"Jam ir Davidui, taip pat visiems žmonėms, kurie pasinaudos civilinės partnerystės įstatymo numatyta teise, linkiu sėkmės", - sakė jis.

"Manau, kad mūsų šaliai tai yra modernus ir progresyvus žingsnis į priekį ir aš didžiuojuosi, kad jį žengėme", - žurnalistams sakė premjeras per kiekvieną mėnesį rengiamą spaudos konferenciją.

58 metų dainininkas prieš ceremoniją sakė, kad tai bus "laimingiausia jo gyvenimo diena".

Naujasis civilinės partnerystės įstatymas gėjų poroms numato tokias pačias nuosavybės ir paveldėjimo teises kaip heteroseksualiems sutuoktiniams ir tokias pačias privilegijas dėl pensijų, imigracijos ir mokesčių.

Tačiau priešingai negu Belgijoje, Ispanijoje ir Kanadoje, tai nėra santuoka, todėl naujasis įstatymas susilaukė gėjų teisių gynėjų kritikos.

"Išleisdama įstatymą dėl dviejų pakopų santykių sistemos, leiboristų (vyriausybė), tiesą sakant, sukūrė teisinio apartheido variantą, pagrįstą seksualine orientacija", - savo interneto svetainėje rašė Peteris Tatchellas iš organizacijos "OutRage!".

Trečiadienis yra pirmoji diena, kai Anglijoje gali "tuoktis" tos pačios lyties asmenys. Šiaurės Airijoje tokios santuokos registruojamos nuo pirmadienio.

Kitaip nei Belfaste, kur pirmadienį per lesbiečių poros tuoktuves įvyko protestuotojų piketas, trečiadienį Vindzore nesimatė jokių nepritarimo ženklų. Vienas sveikintojas tik laikė milžinišką plakatą, vaizduojantį Britanijos karalienę Elizabeth II, kurios pilis stūkso virš miesto. Plakate buvo užrašyta: "Maniau, kad aš esu vienintelė karalienė Vindzore".

Renginį nušvietė ir užsienio televizijos.

Du Vokietijos kanalai savo žiūrovams tiesiogiai transliavo, kaip jaunavedžiai mojuoja juos pasveikinti atėjusiems žmonėms. Vokietijos naujienų kanalas N-24 įprastą žinių santraukų srautą netgi pakeitė pranešimu "Eilmeldung: Elton hat 'ja' gesagt" (Skubi naujiena: Eltonas ištarė "taip").

43 metų kino prodiuseris D.Furnishas, kuris su E.Johnu gyvena jau 12 metų, pasveikino naująjį įstatymą.

"Tai viena iš problemų, charakterizuojančių mūsų laikmetį. Sveikinu Britaniją už tai, kad ji atsižvelgė į mūsų visuomenės įvairovę", - neseniai gėjų žurnalui "Attitude" duotame interviu teigė D.Furnishas.

E.Johnas, visame pasaulyje pardavęs 200 mln. savo įrašų kopijų ir atliekantis tokius hitus kaip "Your Song" ir "Candle in the Wind", 1984 metais buvo vedęs Renate Blauel, tačiau po ketverių metų su ja išsiskyrė.

PROTESTAI BELFASTE

Trečiadienis yra pirmoji diena, kai Anglijoje gali "tuoktis" tos pačios lyties asmenys. Šiaurės Airijoje tokios santuokos registruojamos nuo pirmadienio.

Belfaste pirmadienį nedidelis būrys protestuotojų pasitiko Grainne Close ir Shannon Sickels, tapusias pirmosiomis moterims Jungtinėje Karalystėje, įregistravusiomis civilinę partnerystę, ir susirėmė su gėjų teisių šalininkais.

Protestuotojai, atspindėdami kai kurių religinių grupių pasipriešinimą šiam įstatymui, laikė plakatus, kuriuose buvo parašyta: "Būkite tikros, jūsų nuodėmė jus suras" ir "Neapsigaukite, homoseksualistai nepaveldės Dievo Karalystės".

Trečiadienį Britanijos laikraštis "The Sun" pranešė, kad E.Johnas taip pat baiminasi, kad prieš gėjus nukreipti protestai nesužlugdytų jo civilinės partnerystės ceremonijos.

Pasak "The Sun", dainininkas savo draugams sakęs, jog bijo, kad nepasikartotų scenos su krikščionių fundamentalistais, piketavusiais prie Belfasto rotušės.

Tačiau vėliau trečiadienį Vindzore buvo sustiprintas saugumas. Laikraštis policijos pareigūnų patruliavimą ir aplink ceremonijos vietą pastatytas užtvaras netgi pavadino "plieno žiedu".

"Nenorime nė menkiausių rūpesčių, netgi to, jog kas nors mėgintų mesti kiaušinį", - šiam bulvariniam dienraščiui sakė vienas policijos pareigūnas.

Kiti šaltiniai nurodė, kad E.Johnas pasisamdė užsimaskavusių policininkų armiją. Penktadienį vienas Temzės slėnio policijos atstovas spaudai teigė: "Vindzoro ir Meidenhedo gyventojams nereikės padengti jokių papildomų policijos išlaidų, susijusių su šiuo renginiu. Jas apmokės organizatoriai".

Eltonas Johnas Madonną išvadino karve

Seras Eltonas Johnas Madonną, kuri pirmadienio vakarą neatvyko į jo priešvestuvinį kabaretą, išvadino "apgailėtina karve", rašo britų laikraštis "The Daily Mirror". 58 metų muzikantas, kaip pranešama, pratrūko per šį prašmatnų renginį Londone, sakydamas padėkos kalbą savo svečiams ir atlikėjams.

"Madonna, apgailėtina karvė, to nepadarė. Davidas ją kvietė tris kartus", - esą sakė Eltonas Johnas.

Eltono Johno partneris netaps "ledi Johnu"

Teisėtas sero Eltono Johno partneris Davidas Furnishas pagal etiketo biblija tapusią knygą "Debrett's Peerage" netaps "ledi Johnu". Didžiojoje Britanijoje įprasta serų žmonas vadinti ne poniomis, o ledi, bet ši taisyklė negalios civilinės gėjų partnerystės, kuri Didžiojoje Britanijoje yra teisėta nuo šios savaitės, atvejais.

"Debrett's" atstovas sakė: "Nors jie ir yra susituokę, žmonės vis tiek turėtų į jį kreiptis "pone Davidai Furnishai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją