Kaip rašoma pranešime spaudai, dėl ypatingos išvaizdos bei slėpiningų išgyvenimų, kuriuos galima patirti apsilankius pripučiamoje konstrukcijoje, jai buvo suteiktas viduramžiškas pavadinimas – liuminariumas.

„Mėgstu potyrius, kurie leidžia pasijusti vaiku. Taip pat tuos, kurie atima įprastinę orientaciją. Kurdamas liuminarimą norėjau suteikti žmonėms galimybę pasijusti vaiku, perteikti erdvę per šviesos skleidžiamą grožį ir energiją“, - sako liuminariumų sumanytojas ir projektuotojas britas Alanas Parkinsonas.

Liuminariumas kviečia patirti šviesos bei spalvos grožį. Lankytojų įspūdžiai prasideda stebint instaliacijos išorę. Įžengę į vidų, lankytojai keliauja šviesos tuneliais, labirintais ir įkvėpimo teikiančiais erdviais skliautais. Kas prisėda minkštuose kampeliuose, kas atsigula ant grindų pasinerdami į atpalaiduojančią švytinčios spalvos ir muzikos meditaciją.

Anot liuminariumo išradėjų, vaizdinių pagalba jie siekia į kasdienybę įnešti nuostabos ir jaudulio. Sakoma, kad čia patekę žmonės patiki stebuklu.

Vilniuje, Katedros aikštėje, viešės didžiausia – 1100 kv. metrų plotą užimanti konstrukcija „Lengvumas II“.

Liuminariumas - tarsi magnetas, traukiantis skirtingų pomėgių ir įvairaus amžiaus žmones. Kurdami savo konstrukcijas britų menininkai orientuojasi į dažniausiai pamirštamą visuomenės dalį, kuriai nepritaikyti daugelis organizuojamų renginių: pagyvenusius žmones, žmones su negalia ir aktyviai remia neįgaliųjų integraciją į visuomeninį ir kūrybinį gyvenimą, tad specialiai suprojektuoti oro pilies tambūrai leidžia privažiuoti žmonėms ir invalidų vežimėliuose.

Žmones su negalia apsilankyti konstrukcijoje organizatoriai nemokamai kvies rugsėjo 6 – 8 d., nuo 11 iki 13 val.

Konstrukcija atvira lankymui: Rugsėjo 6 – 8 d., 13 – 18 val., rugsėjo 9, 10 d., 11 – 18 val.

Vaikams iki 7 metų įėjimas nemokamas. Asmenys iki 16 m. į konstrukciją įleidžiami tik lydimi suaugusiųjų. Bilieto kaina – 5 lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją