Greta visuomenei žinomos dokumentinės vaizdinės medžiagos, iliustruojančios svarbiausius tų metų įvykius, eksponuojamos represuotų šeimų nuotraukos, dokumentai iš tremties ir baudžiamųjų bylų.

Nuotraukos ir dokumentai paimti iš Genocido aukų muziejaus, Lietuvos centrinio valstybės ir Lietuvos ypatingojo archyvų ir kitur.

Šiemet ši paroda buvo eksponuojama Europos Parlamente, Seime, o iš Kėdainių paroda keliaus į kitus šalies miestus, praneša Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

1939 metais Sovietų Sąjungos ir Trečiojo Reicho užsienio reikalų ministrai Viačeslavas Molotovas ir Joachimas Ribbentropas pasirašė paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalino Europą įtakos sferomis. Šie sandėriai sudarė sąlygas sovietams pusei šimtmečio okupuoti Baltijos valstybes ir paskirti jose marionetines vyriausybes.

Manoma, kad 50 metų trukusios sovietinės okupacijos per trėmimus, egzekucijas, kalėjimus, rezistentų žudynes, priverstinę emigraciją ir žuvusiųjų nepagimdytus vaikus Lietuva neteko beveik milijono savo piliečių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją