Unikalios parodos organizatorius – Kanadoje veikiantis Tamoikinų šeimos muziejus, priklausantis korporacijai „Tamoikin Inc.“. Korporacijos prezidento Dmitry Tamoikino teigimu, Lietuva yra pirmoji valstybė, kurioje visuomenei rodomi 229 didelę istorinę vertę turintys meno kūriniai ir knygos.

Per artimiausius dvejus metus istorijos ir meno vertybės bus eksponuojamos dar penkiose Europos Sąjungos valstybėse ir 11 Šiaurės Amerikos miestų.

Maždaug 40 proc. eksponatų, parodai perduotų iš Kanados, Rusijos, Lietuvos ir Ukrainos piliečių privačių kolekcijų, kilmė siejama su pastarąja šalimi. Iš Ukrainos yra kildinama Tamoikinų šeima, iš viso sukaupusi daugiau nei 30 tūkst. eksponatų, kurie saugomi šešiose šalyse.

Muziejus parodai pateikė itin retų šaltųjų ginklų kolekciją ir ikonų. Knygas ir graviūras organizatoriams patikėjo du kolekcininkai iš Ukrainos ir Lietuvos – Valerijus Adamovičius bei Karolis Cieminis.

Bukinistų dėmesiui siūloma 50 unikalių XVI-XIX amžių knygų, iliustruotų meniškomis graviūromis. Rankomis spausdintos knygos yra vienos pirmųjų, išleistų Rusijoje ir Ukrainoje.

Meno žinovai parodoje gali apžiūrėti 20 retų XVI-XVIII amžiuose sukurtų ikonų. Tarp jų yra vienas rusų meistrų šedevras – Solovecko vienuolyno trijų dalių ikonostasas (22 atspaudai ant septynių vertikalių lentų), panašioje parodoje eksponuojamas pirmą kartą. Be to, eksponuojamos devynios Ukrainos mokyklos meistrų tapytos ikonos. Viena iš jų yra unikali Lukos Boroviko (žymaus dailininko-portretisto Vladimiro Borovikovskio tėvo) 1771 metais ant drobės aliejumi nutapyta Dievo motinos ikona.

Vienas iš vertingiausių parodos eksponatų yra vienintelė žinoma 5 mln. JAV dolerių (12,65 mln. litų) vertės auksinė skitų taurė-ragas, datuojama IV–I amžiais prieš mūsų erą.

Bene didžiausio parodos atidaryme dalyvavusių žmonių dėmesio sulaukė šaltųjų ginklų kolekcija. Seniausi iš maždaug 60 eksponatų buvo pagaminti VIII amžiuje prieš mūsų erą. Tarp jų yra XII-XIV amžiuose pagamintas japoniškas kardas vakizaši, kurių pasaulyje išlikę vos du egzemplioriai, taip pat – skitų pagaminti durklas ir kardas. Pastarieji Kryme rasti ginklai taip pat datuojami IV–I amžiais prieš mūsų erą.

Žinovų vertinimu, kolekcijoje yra keletas itin retų egzempliorių. Pavyzdžiui, seniausia iš žinomų rusų apdovanojimams skirtų ginklų – špaga „Už drąsą“, nukaldinta 1789 metais, ir amerikiečio masono Deivido Ginzburgo špaga, kuri, manoma, buvo naudota pirmojo JAV prezidento George‘o Washingtono inauguracijos ceremonijoje.

Dalis iš šių eksponatų kolekcionierius pasiekė visiškai atsitiktinai, pavyzdžiui, ikonostasas esą buvo rastas vieno valstiečio sodyboje.

Trakų salos pilyje eksponuojama paroda buvo apdrausta 38 366 801 dolerio sumai. Paroda trijose salėse pilies vakariniuose kazematuose veiks iki gegužės pabaigos.

Kaip atidarymo proga surengtoje spaudos konferencijoje teigė D. Tamoikinas, įvertinę Lietuvos institucijų bei atskirų asmenų geranoriškumą ir paramą organizuojant parodą bei norėdami, kad su turtingu Ukrainos paveldu ir unikaliais kitų šalių eksponatais susipažintų kuo daugiau Lietuvos žmonių, korporacija nustatė nedideles bilietų kainas – 2 ir 4 litai. Surinkti pinigai bus skirti vaikų namams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją