Valstybės dienos proga rengiamoje kelionėje dalyvaus Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas humanitarinių mokslų daktaras Gintautas Zabiela bei šio instituto archeologijos skyriaus vyresnysis laborantas Tomas Baranauskas. Taip pat tikimasi sulaukti Panevėžio bei Utenos apskričių viršininkų Gemos Umbrasienės ir Angelės Kaušylienės, kitų garbing svečių.

Kelionės dalyviai, atvykę į Panevėžio geležinkelio stotį, krausis dviračius į platformas ir vyks į Pagojų. Nuo Pagojaus dviračiais pasieks Palatavio piliakalnį. Pasak renginio organizatorių, tai vieta, kur, remiantis istoriniais tyrinėjimais, galėjo būti karūnuotas Lietuvos karalius Mindaugas.

1997 metais Latavos upelio pakrantėje buvo atrastas piliakalnis. Jis stūkso Palatavio kaimo miške šalia Latavos kaimo. Piliakalnis turi apvalią 30-33 m skersmens aikštelę ir nuo aukštumos pusės atskirtas gynybiniu grioviu bei pylimu. Tai tipiška kunigaikščio rezidencija. Todėl istorikų teigimu, Palatavio piliakalnis yra labiausiai tikėtina Mindaugo karūnavimo vieta.

Šventėje bus aukojamos pievų gėles Karaliui Mindaugui ir Karalienei Mortai, skambės fokloras ir poezija, istorikai pasakos apie piliakalnių reikšmę pakeliui į valstybingumą. Baigiantis šventei bus tiesiama balta drobė, dalyviai vaišinsis atsivežtomis gėrybėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją