Apuolė – seniausia rašytiniuose šaltiniuose minima Lietuvos gyvenvietė. Apuolės piliakalnis, esantis 12 kilometrų į rytus nuo Skuodo, minimas 854 metais, rašo organizatoriai.

IX a. karybą, amatus bei archajišką muziką pristatys apie 200 dalyvių iš Lietuvos bei 4 užsienio šalių: Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos. Žiūrovai turės galimybę pamatyti vikingų ir kuršių kovas, išvysti senovės karių turnyrą ,,Kovos ratas“, išbandyti savo jėgas beginklių rungtynėse, dalyvauti senoviniuose žaidimuose bei stebėti šauniausios kuršės rinkimus.

Renginyje koncertuos folkloro ansambliai: skambės kanklių, dūdmaišių, archajiškų būgnų muzika. Svečiai iš Latvijos žada atgaivinti styginio instrumento digos garsus. Šventėje dalyvausiantys amatininkai ne tik pristatys archajiškus dirbinius, bet ir jų gamybos procesą. Viduramžių miestelyje bus kalami ginklai, gaminami baldai, vejamos juostos, audžiama, siuvami rūbai, žiedžiami puodai.

Viena iš renginio organizatorių Ylakių kultūros centro direktorė Virginija Žitkuvienė pažymėjo, jog šiais metais žiūrovų laukia staigmena - pirmą kartą bus uždegta šventoji piliakalnio ugnis. Nauja ir tai, kad vergų turguje bus galima suderėti ir nusipirkti patikusį belaisvį ar belaisvę. Šventėje šiais metais yra pakviesti dalyvauti ir šiuolaikinio amato meistrai.

Renginio organizatoriai pasirūpino ne tik svečių pramogomis, bet ir poilsiu: žiūrovams bus sudarytos galimybės nemokamai pasistatyti palapines šalia piliakalnio įsikūrusiame palapinių miestelyje.

Pasak Skuodo rajono vicemero Jono Stanevičiaus, „svečiai turės puikią galimybę pamatyti ne tik unikalią šventę, bet ir susipažinti su atsigaunančiu Skuodo rajonu. Ypač kviečiami tie, kurie nėra buvę šiame pramonės nesuniokotame ir nuostabia gamta garsėjančiame krašte”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją