Šiandien tai vienintelis išlikęs dvaro kompleksas Mažojoje Lietuvoje, praneša LTV „Panorama“.

1993 m. Šilutės savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento lėšomis dvarą pradėta rekonstruoti. Tačiau 3 mln. Lt pakako tik pakeisti stogą, kai kuriuos langus ir sutvarkyti dalį centrinių rūmų.

Dar 10 mln. Lt tikimasi iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Šilutės savivaldybė kreipėsi į Lietuvos verslo paramos agentūrą. Tačiau dvaras nepateko į finansuojamųjų sąrašą.

„Esame nustebę, kodėl jis nefinansuojamas. Iš tikrųjų palyginus labai nedidelė suma, o kompleksas yra didelis ir jis yra vienintelis toks Mažojoje Lietuvoje“, – gūžčioja pečiais Nerijus Gricevičius, Šilutės rajono savivaldybės Planavimo ir plėtros skyriaus vyr. specialistas.

Tuo metu Vidmantas Valiušaitis, Lietuvos verslo paramos agentūros atstovas, sako, kad skirstant paramą atsižvelgiama, kokios yra projekto galimybės jį įgyvendinti ir po to išsilaikyti.

„Žinote, jeigu mes skirtume visą ES paramą mūsų dvarams atstatyti, tai tikriausiai jos neužtektų“, – „Panoramai“ teigia V. Valiušaitis.

Devyniuose iš 13 savivaldybei priklausančių dvaro pastatų ketinama įkurti Mažosios Lietuvos kultūros ir turizmo centrą. Šilutiškiai piktinasi, kad netvarkomas dvaras griūna, o už beveik pusę milijono litų iš PHARE programos parengtas projektas sensta.

H. Šojaus dvaro valdytojai sako nebežiną, kur dar kreiptis, nes dvarą reikšmingu ir vertu išsaugoti pripažino visos regiono ir valstybės institucijos.