Ateinančią savaitę galerijoje „Aukso avis“ atsidarys grupės „Vilniaus vilnelės“ paroda „Skrybėlaitė nemadinga“, rašoma organizatorių pranešime.

Jei uolūs tvarkos Kaune sergėtojai nepersistengs ir neiškvies policijos dviems brazilams, nuo lapkričio 21 d. „tepliojantiems“ Paveikslų galerijos fasadą, Kauno meno bienalė TEXTILE 07 gruodžio 1-ąją bus atidaryta žymių graffiti menininkų iš Brazilijos – brolių dvynių Otavio ir Gustavo Pandolfo – darbo pristatymu.

Tarptautinės tekstilės bienalės Kaune vyksta nuo 1997 metų. Kiekvienos bienalės strategijos ir gairės kinta, plečiasi renginio veiklos sritys ir geografija, tikslai bei jų įgyvendinimo būdai. Tris mėnesius truksiančios šiųmetinės bienalės metu (jos renginiai vyks iki kitų metų kovo 2 d.) išvysime keturias tarptautines parodas, bienalės programoje vykdomos edukacinės ir tyrimų programos, inicijuojami nepriklausomi renginiai-satelitai.

Bendravimui skirti bienalės renginiai – paskaitos, susitikimai, diskusijos – prasidės dar gerokai prieš atidarant parodas – lapkričio 26–28 dienomis.

Pagrindinę konkursinę bienalės parodą T07 – Platus požiūris nuo lapkričio 30 d. bus galima aplankyti M. Žilinsko dailės galerijoje. 44 šalių menininkų darbus vertinusi tarptautinė atrankos komisija (Jay Koh (Vokietija / Singapūras), Linara Dovydaitytė (Vilnius), Gerard Williams ir Danica Maier (JK)), kuriai vadovavo britų vizualinių menų profesorė Janis Jefferies, dirbo dviem etapais ir mums pristatys 32 kūrinius.

Remdamasi atrankai pateiktais darbais, komisija pabandė apibrėžti ryškėjančias šiuolaikinio tekstilės meno tendencijas. Užduodami du pagrindinius klausimus – ką reiškia gyventi šiame laike? ir kaip pažįstama tampa keista? – komisijos nariai įvardijo darbuose aktualizuotas temines, reikšmines, meninės raiškos kategorijas. Šių kategorijų sąrašas atliks fono vaidmenį T07 – Plataus požiūrio parodoje ir padės jos lankytojams susiorientuoti naujausiose tekstilės meno kryptyse.

T07 - Siauro požiūrio kuratoriai Danica Maier ir Gerard Williams (JK), Fiona Kirkwood (Pietų Afrika) ir Fernando Marques Penteado (Brazilija) Kauno paveikslų galerijoje pristatys meno kolekcijas iš Brazilijos, Jungtinės Karalystės ir Pietų Afrikos. Parodos pavadinimas suponuoja ne tik geografinį apsiribojimą konkrečiomis šalimis, bet ir tam tikrą požiūrio į tekstilės meną intymumą.

Štai brazilų ekspozicijoje išvysime Margaridos Kanciukaitis Pandolfo siuvinėtus darbus, atliktus pagal osgemeos – jos sūnų – graffiti. Dvynių senelis, Margaridos tėvas – iš Kauno kilęs lietuvis. Jo anūkų Otavio ir Gustavo darbas nuo šiol džiugins ne tik JAV, Kubos, Australijos, Tokijo, Graikijos ir daugelio kitų Europos šalių miestų fasadus, bet ir senelio gimtąjį Kauną. Pasak osgemeos, „tiesiog privalu užimti kiekvieną tuščią plotą miesto kraštovaizdyje”.

Jaunatviškąją bienalės dalį atspindės paroda T07 – Jaunas požiūris, kuri vyks Tekstilininkų ir dailininkų gildijoj (Valančiaus g. 21) nuo lapkričio 28 d. iki gruodžio 5 d. Šioje taipogi konkursinėje parodoje „Pareiškimas” dalyvauja 6-ių šalių aukštųjų meno mokyklų studentai. Paroda organizuojama bendradarbiaujant su VDA Kauno dailės fakultetu.

Edukacinėje ir tiriamojoje bienalės programoje iš keturių tyrimų projektų oganizatoriai išskiria prof. Janis Jefferies (JK) vykdomą projektą „Staklių pasakos ir juostų dainos” bei airių Seamus McGuiness ir daktaro prof. Kevin Malone projektą „Prarasti portretai – materializuojamos istorijos“. J. Jefferies tyrinėja ryšį tarp liaudies dainų melodijų jungimo ir juostų audimo. Naudodamasi naujomis sąveikiosiomis technologijomis, projekto autorė kuria juostų dainų archyvą. Pirmoji šio projekto dalis „Garso audinių siena“ bienalės atidarymo dieną bus pristatyta B. O. kavinėje.

S. McGuiness ir K. Malone „Prarastuose portretuose...“, pasitelkdami meninę ir mokslinę kalbas, tiria savižudybių problematiką. Matyt, simptomatiška tai, kad projektas vykdomas Lietuvoje ir Airijoje – šalyse, kuriose savižudybių skaičius yra grėsmingai didelis. Į šį tyrimą, kurį remia CityArts (Dublinas), įtrauktos iš gyvenimo pasitraukusių žmonių šeimos, o meninės projekto dalies medžiaga tampa jų pasakojimai ir išsaugoti mirusiųjų daiktai.

Bienalė taip pat organizuoja dviejų jaunų menininkių Giedrės Valtaitės (Lietuva) ir Eleanor Pritchard (Didžioji Britanija) kūrybines-studijines stažuotes (apsikeitimo programa) Kaune (VDA Kauno dailės fakultetas, Dailininkų ir tekstilininkų gildija) ir Londone (London Printworks Trust). Septynių dienų trukmės stažuočių metu dailininkės gilins savo žinias šilkografijos bei kompiuterinio-žakardinio audimo srityse, naudosis studijų technine baze bei personalu.

Net 22 satelitiniai bienalės renginiai paskleis tekstilės dvasią Kaune, Kėdainiuose ir Vilniuje. Tai daugiausia privačių galerijų ir tekstilės menininkų iniciatyva organizuojamos autorinės parodos. Vienas satelitinių renginių – mini tekstilės kolekcija Collezione Bortolaso Totaro, kurią pristato Arte&Arte, kasmet organizuojanti tarptautines tekstiles parodas „MiniArtextile“ (Como, Italija). Kolekciją sudaro 54 mažo formato šiuolaikinio meno kūriniai iš 13 pasaulio šalių. Ją nuo lapkričio 30 d. galėsime patyrinėti M. Žilinsko dailės galerijoje.

Lapkričio 26–30 dienomis Kauno „Skliauto“ kavinėje bienalės projektų koordinatorius Ed Carroll (Airija) ves pokalbių seriją „Kava Skliaute“ apie kultūrą, gyvenimą ir kavą.

Lapkričio 28 ir 29 dienomis VDU klube „Sesija“ (Daukanto g. 27) viešas paskaitas skaitys TEXTILE 07 dailininkai ir kuratoriai. Gruodžio 2-ąją Siauro požiūrio kuratoriai ir Plataus požiūrio atrankos komisijos nariai kviečia į „Skliauto“ kavinę, kur vyks bienalės apskritojo stalo diskusija.

Šiųmetinė tekstilės bienalė – didžiulis renginys, turtingas skirtingomis kultūrinėmis, socialinėmis, meninėmis patirtimis, žadantis begalę jaudinančių kūrybinių impulsų.

Entuziazmo nestokojančius bienalės organizatorius šiemet parėmė ne tik Lietuvos respublikos kultūros ministerija bei Kauno miesto savivaldybė, bet ir Europos Sąjungos Kultūros programa (2007–2013). Gausių bienalės renginių organizatoriai ir jų partneriai – CityArts, Dublin (Airija) ir Arte&Arte (Italija) – kviečia pasinaudoti proga Lietuvoje išvysti vieną įdomiausių šiuolaikinio meno ekspozicijų.

Juolab, kad beveik visos parodos nemokamos, o M. K. Čiurlionio muziejus bienalės metu veiks ilgesnį, nei įprasta, laiką. Tikslesnę informaciją apie parodą ir galimus programos pasikeitimus galima rasti bienalės interneto svetainėje www.bienale.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją