Žaismingosios akcijos metu norima sudominti žmones, supažindinti su visame pasaulyje žinomu menininku, jo kūryba, garsinti ir gražinti miestą. Kaip teigė F. Zappos klubo Vilniuje prezidentas Saulius Paukštys, ant skvero sienų bus nutapyti žymaus XX a. kompozitoriaus ir muzikanto veiklos akcentai: gyvenimo džiaugsmas, humoras, be abejo, didelė optimizmo, kūrybiškumo ir modernumo porcija.

Skvero sienos tapo betvarke

„1996 metais kiemelyje atsirado F. Zappos portretas, kurį sukūrė graffiti meno meistrai iš Paryžiaus. Iš viso buvo trys vietos, kuriose surengta tokia, pavadinkime, populiariosios dailės rūšies akcija. Iš tų pirmųjų legalių graffiti darbų išliko siena F. Zappos skvere“, – mintimis dalijosi Vilniaus F.Z klubo narys Saulius Pilinkus.

Būtent šis universalios tarsi renesansinės asmenybės portretas įkvėpė besilankančius jaunuolius palikti tam tikrą simbolinį ženklą. Anot pašnekovo, tai tapo „šiukšlynine“ teritorija, kurioje trūksta kokybiškos kūrybos ir idėjos.

„Kiaulinti mieste yra blogai, tačiau kiaulinti meistriškai – visai kas kita. Tada galima kalbėti apie meną ir idėją“, – šypsodamasis tvirtino S. Pilinkus. Vykdant tapybinę akciją F. Zappos skvere, siekiama parodyti iniciatyvą, kaip galima neapleisti miesto ir jį žaismingai sutvarkyti, taip pat skleisti žinią apie unikalios asmenybės veiklą.

Akcijos idėja – kūrybiškumas

Vilniaus dailės akademijos dėstytojams ir studentams buvo skirta užduotis: meniškai nutapyti skvero erdves ir joms suteikti vientisumo. Prieš akciją F. Zappos kiemelio sienose atsispindėjo prašalaičių, atsitiktinių graffiti gerbėjų kūrybinė betvarkė. „Šiose erdvėse itin daug užrašų, spalvų. Ėjo kiekvienas palikdamas kažkokį ženklą, vieni susimąstydami, kiti net nepagalvodami, – stebėjosi Marija Marcelionytė, grafikė, VDA dėstytoja. – Įamžinti simboliai, užrašai yra tarsi atskiri, nevientisi. Taigi mūsų idėja – juos apibendrinti“.

Akcijos dalyviai neturėjo tikslo kardinaliai pakeisti apipaišytų sienų. Jie tolerantiškai pažvelgė į prašalaičių meną ir nusprendė visiškai nesunaikinti kitų kūrybos, suteikti jai gyvybės ir išreikšti savo mintis. Projekto dalyviai paliks tuos užrašus, kurie turi prasmę ir skleidžia šilumą.

Tapyba atskleis F. Zappos įtaką

Dailininkės M. Marcelionytės pasirinkta kompozicija – tai besiplečiantis apskritimas, kuris tarsi simbolizuoja sklindančią F. Zappos įtaką. „Jis buvo pirmasis apjungęs skirtingus muzikos stilius, kartu grojęs su orkestrais, pagarsėjęs novatoriška kūryba ir taip išlikęs istorijoje“, – apie žinomo kompozitoriaus veiklą kalbėjo pašnekovė. Pasak dailininkės, rengiantis akcijai, ji įsivaizdavo lygų telkinio paviršių, kurį sudrumsčia įkritęs lašas, tada vanduo pradeda raibuliuoti. Taigi ir nuo vieno žmogaus gali pasklisti toks bangavimas ir įtaka, kaip tai įrodė gitaristas, filmų kūrėjas F. Zappa.

Ant vienos iš skvero sienų ketinama nutapyti žmonių siluetus, kurie yra lyg paliesti tos besiplečiančios bangos. Tai bus ženklai, simbolizuojantys, jog F. Zappos kūryba domisi ne viena jaunimo karta.

Vilniuje esančiame legendinio muzikanto ir kompozitoriaus skvere dažniausiai lankosi turistai, sužinoję apie F. Zappos skulptūrą. Sostinės gyventojams ši vieta gan paslaptinga: ji nėra alternatyvų traukos centru, tačiau bet kuriuo metu gali juo tapti. Dabar kiekvienas kiemelio erdvėse galės atrasti F. Zappos kūrybą simbolizuojančių ženklų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją