Netikėti atradimai

„Pastebėjome, kad nyksta visos žinios apie ganėtinai nesenus Vilniaus laikus, taigi nutarėme juos įamžinti“, – pasakojo Jonas Jonynas, vilniečių ainių klubo vicepirmininkas.

Nuo gegužės, kai buvo atidarytas Vilniaus vaizdų bankas, į rotušę suplaukė keli šimtai nuotraukų, negatyvų, įvairių atvirukų, dokumentų ir net partinių komunistinių bilietų. „Mums žmonės yra atnešę net XIX a. pradžios negatyvų ant stiklo plokštelių“, – būsimos parodos eksponatus rodė rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus.

Didžiąją dalį daiktų į Vaizdų banką atnešė vilniečių ainių klubo, kuris savo pradžią skaičiuoja nuo XX a. pradžios, nariai. „Tie žmonės ne tik savo šeimų ir giminaičių archyvus atvėrė, bet ir patarė, ką dar galima pakalbinti ir kas turi senų fotovaizdų“, – sakė S.Pilinkus ir pridūrė, jog tikėjosi dar didesnio vilniečių aktyvumo.

Eksponatai – ne tik iš Vilniaus

Parodos organizatoriai daugiausia sukaupė Vilniaus vaizdų bei peizažų nuotraukų, tačiau čia yra ir žymių bei eilinių vilniečių portretų. Dauguma eksponatų atspindi gyvenimą tarpukario sostinėje, tačiau čia yra ir pokario, ir Stalino laikų fotografijų.

Dalis nuotraukų į rotušę atkeliavo ir iš įvairių Vilniuje nuo seno gyvenančių tautybių diasporų: žydų, lenkų ir baltarusių. Žmonės nuotraukas Vaizdų bankui arba paskolina, arba nuskenuoja, o dažnas padovanoja visam laikui manydamas, kad čia jos bus geriau išsaugotos. Organizatoriai teigė nuotraukų bei dokumentų sulaukiantys ir iš Kauno, Kaišiadorių, kitų Lietuvos miestų. „Kol kas eksponatus rūšiuojame savo nuožiūra, o vėliau kviesimės į pagalbą ir mokslininkus, kad padėtų įvertinti įvairius sukauptus dokumentus“, – planais dalijosi S.Pilinkus.

Paroda – kaip filmas

Vilniaus vaizdų bankas savo saugyklas vilniečiams atvers po Naujųjų metų, per Tris karalius. Senos fotonuotraukos su sostinės vaizdais pirmiausia bus rodomos kaip filmas ant didelio rotušės išorėje sumontuoto ekrano. „Trijų karalių data buvo pasirinkta ne atsitiktinai, nes šią dieną tradiciškai vyksta didžiausias Vilniaus ainių klubo susitikimas, – sakė klubo vicepirmininkas J.Jonynas.– Vienas svarbiausių mūsų tikslų yra priminti, kad tarpukario Vilniuje vyko plati kultūrinė veikla, taigi Vilniaus vaizdų bankas yra puiki priemonė dar kartą atsigręžti į mums svarbią praeitį.“

Vėliau organizatoriai ketina surengti surinktų senovinių daiktų parodą ir ją pirmiausia eksponuoti rotušėje, o vėliau vežti ir į užsienį. Šį kultūrinį Vilniaus paveldą ketinama parodyti Lenkijoje, Baltarusijoje, paskui vežti į Briuselį. Nors senovinių daiktų eksponavimas prasidės jau po Naujųjų metų, organizatoriai pažymėjo, kad tuo Vilniaus vaizdų banko gyvavimas nesibaigs, ir akcentavo, jog tai bus nenutrūkstamas procesas. Taigi žmonės dar raginami suskubti ir prisidėti prie istorinio meno projekto kūrimo.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Kalėdų karavanas – jau kelyje.

Kasdienė draugystė su gyvūnais ligas stumia užmarštin.

JAV senatorių skandina aistra vyrams.