Savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vyriausiosios specialistės Kristinos Navickaitės teigimu, šis kompleksas apima ne tik S. Dariaus ir S. Girėno vardu pavadintą stadioną, bet ir greta jo esančią Sporto halę.

Taip pat Kūno kultūros akademijos statinius, Ąžuolyno prieigose pastatytą paminklą Atlantą perskridusiems lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui. Netgi - komplekso teritorijoje XX a. pradžioje sumūrytą garažą, kuris priskiriamas prie Kauno tvirtovės paveldinių statinių.

Sporto komplekso istorija prasidėjo 1921 metais, kai Kauno miesto savivaldybė išnuomojo Lietuvos fizinio lavinimo sąjungai didžiulį žemės sklypą Žaliakalnio rajone. Čia netrukus buvo įrengta futbolo aikštė ir bėgimo takai. Pirmasis šios sporto bazės įkūrėjas buvo legendinis lakūnas S. Darius.

Šalia stadiono 1934 metais buvo pastatyti Kūno kultūros rūmai. Atmintini kompleksui tapo 1938-ieji: tada jame buvo surengta pirmoji lietuvių Tautinė olimpiada. 1979-aisiais ligi tol buvusios medinės stadiono tribūnos pakeistos gelžbetoninėmis.

Kultūros vertybių registre esantį paveldą saugo valstybė. Jį rekonstruojant bei eksploatuojant taikomi gana griežti apribojimai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją