Knygą sudaro daugiau nei 250 itin aukštos kokybės didelio formato fotografijų su vietų ir objektų aprašymais, autoriaus komentarai ir pasakojimas apie projekto įgyvendinimo detales. „Neregėtos Lietuvos“ autorius naudojo aukščiausios kokybės fototechniką, rėmėsi vertingais aviacijos, geografijos, etnologijos, fotografijos ir menotyros ekspertų patarimais. Dėl to, pasak M. Jovaišos, knyga tapo vertinga daugeliu aspektų.

„Lietuvos kraštovaizdis tiek pat įspūdingas, kiek ir žinomiausių, lankomiausių pasaulio šalių. Ne, mes neturime snieguotų kalnų, karščiu tvoskiančių dykumų, mirtimi alsuojančių ugnikalnių ar tarsi vaikų nuspalvintų koralinių rifų. Tačiau kur, jei ne Lietuvoje, pamatysi didvyrių žygius menančius piliakalnius, siaurą žemės siūlelę, rišančią marias su jūra, nepakartojamus upių vingių ir ežerų salų piešinius, nepavargstančios jūros laižomas kopas, prie vandens besiglaudžiančius miestelius, įspūdingas bažnyčias, tarsi raketas, paruoštas kilti į kosmosą. Kur kitur žalia spalva turi tiek daug skirtingų atspalvių“, - mintyse gretindamas Lietuvos ir pasaulio vaizdus kalbėjo M. Jovaiša.

Įdomūs, su projekto įgyvendinimu susiję skaičiai:


Atlikta skrydžių – 51.


Ore praleista laiko – 88 val.


Vidutinis skrydžių aukštis – 92 m.


Bendras skrydžių atstumas – beveik 7 500 km.


Nuvažiuotas atstumas – per 10 000 km.


Padaryta kadrų – 19 468.

Nuotraukos buvo daromos aukščiausios skiriamosios gebos (39 mln. taškų) fotoaparatu „Hasselblad H3D-39”. Skrydžiams buvo naudojamos 6 skirtingos aerofotografijos priemonės (nuo motorinės skraidyklės iki malūnsparnio). Visų aukštos kokybės skaitmeninių vaizdų talpa – 7 terabaitai (toks informacijos kiekis užimtų apie 1750 DVD diskų).

Beveik visos nuotraukos darytos anksti ryte arba vėlai vakare. Žemai esanti saulė sukuria gražų reljefo piešinį, jos švelni šviesa būna gelsva ar rausva, o ne akinamai balta. Jei saulė šviečia pro debesis, galima išvysti neregėtų, fantastiškų atspalvių. Ilgi šešėliai, geras kontrastas trunka apie pusantros valandos po saulėtekio ir apie dvi valandas iki saulėlydžio.

„Ryžausi nepabijoti to simboliškumo ir surasti nuotrauką, kuri taptų simboliu, turėtų tam tikrą stabdančią galią, kuri žmogaus nepaliktų abejingu. Taip pat nemažai galvojau, koks turėtų būti spalvinis derinys, kaip šis albumas derėtų prie kitų „Neregėta...“ serijos albumų, kas galėtų simbolizuoti visą Lietuvą ir būtų nematyta. Į pirmą planą iššoko sala, kurią visiškai atsitiktinai užfiksavau Sartų ežere“, - apie albumo viršelio fotografiją pasakojo M. Jovaiša.

Kad nuotraukos turėtų ir meninę, ir dokumentinę vertę, paties fotografijų autoriaus joms sukurti trumpi dalykiniai aprašymai. Pasak M. Jovaišos, tekstai albumui suteikia dokumentalumo ir netikėtą informacinį aspektą.

Beveik metus brandintas M. Jovaišos sumanymas, kurio biudžetas siekia apie 1 mln. litų, materializavosi ir pagaliau prekyboje pasirodė lietuvių ir anglų kalbomis 4 tūkst. egzempliorių, kurių kiekvienas kainuoja 249 litus, tiražu.

Bendradarbiaujant su Andriumi Mamontovu, kartu su knyga pristatytas dainos „Marso Kanjonai“ video klipas, sukurtas iš skaitmeniniu būdu apdorotų judančių vaizdų. Pirmą kartą Lietuvos kino teartuose bus rodoma „Neregėtos Lietuvos“ reklama, įrašyta į tikrą kino juostą ir įgarsinta „Dolby Digital“ garsu.

Aukščiausios kokybės 3,5 kg sveriantis fotografijų rinkinys yra maksimalaus dydžio ir apimties albumas, kokį naudojantis moderniausia technika galima atspausdinti Lietuvoje. Kadangi iš beveik 20 tūkst. kadrų į albumą buvo patalpinta šiek tiek daugiau nei 250 gražiausių ir geriausiai „Neregėtos Lietuvos“ sumanymą atspindinčių fotografijų, M. Jovaiša svarsto galimybę nepanaudotas įspūdingiausias akimirkas sudėti į albumus „Neregėtas pajūris“, Neregėta Žemaitija“, „Neregėtas Vilnius“ ir panašius.

„Neregėta Lietuva“ – antras M. Jovaišos fotografijų leidinys. 2006 metais jis išleido pasaulio „ramybės portretų“ albumą „Tranquilia. Ramybės šalis“.

„Dabar, kai jau baigiau šią knygą, matau, kiek daug panašumų su įspūdingiausiomis pasaulio vietomis galima rasti žvelgiant į Lietuvą vos šiek tiek atitrūkus nuo žemės“, - savo naujausiame darbe. Štai keletas fotografo įamžintų ir sugretintų Lietuvos ir pasaulio vaizdų:









Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją