Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinė mokykla pora metų bendrauja su viešąja įstaiga „Kultūros artelė“. Mokyklos direktorė Danutė Kriščiūnienė teigia, jog ši draugystė mokyklos bendruomenei labai svarbi ir naudinga. „Kultūros artelė“ padeda įgyvendinti projektą „Siekiu būti kaip jie“, pakviečia į mokyklą įdomių žmonių, rengia susitikimus.

Vienas iš tokių susitikimų įvyko vakar, į mokyklą buvo pakviesta ir atvyko įspūdinga penkiolikos jaunuolių iš Kenijos delegacija. Skirtingų tarpusavyje kariaujančių Kenijos genčių atstovai keliauja po pasaulį su taikos misija. Lietuvoje jie sustojo tik labai trumpam ir tik Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokykloje.

Taikos nešėjai

Iš Kenijos jaunuoliai keliauja į Norvegiją. Šios šalies televizija juos pakvietė kaip taikos nešėjus. Televizijoje rengiama laida pavadinta „Taikos piramide“. Trumpai pabuvoję Panevėžyje Kenijos atstovai išvažiavo į Rygą, iš ten ir sieks kelionės tikslo.

Pilnutėlė Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokyklos salė susižavėjusi stebėjo svečių pasirodymą. Trankios Afrikos melodijos, būgno dundesys, dainos ir šokiai prikaustė žiūrovų dėmesį. Pasirodymui baigiantis kartu su svečiais jau šoko ir kurčiųjų bei „Verdenės“ mokyklų moksleiviai, mokytojai.

Rodė akrobatinius triukus

Neseniai Kenijoje viešėjusi viešosios įstaigos „Kultūros artelė“ direktorė Odeta Abromavičiūtė susirinkusiesiems pasakojo, jog toje mums visai nepažįstamoje Afrikos šalyje labai populiari akrobatika. Akrobatai rengia pasirodymus miestų aikštėse, jokios šventės nevyksta be akrobatinių triukų.

Tokį akrobatinį pasirodymą pamatė ir į susitikimą atėję panevėžiečiai. Lankstūs jaunuoliai vartėsi, šokinėjo, stovėjo vieni kitiems ant galvų, – jų atliekamus triukus lydėjo sužavėtų žiūrovų aplodismentai. Pasirodymui pasibaigus svečiai pasakojo apie savo šalį, atsakė į moksleivius dominusius klausimus.

Mokyklos direktorė tikisi, jog šis susitikimas – tik draugystės pradžia. „Svečiai pasakojo, kad Kenijoje taip pat yra kurčiųjų mokykla. Mes labai norime su ja užmegzti ryšius. Iš Norvegijos namo grįžę jaunuoliai pažadėjo mums padėti ir netrukus mūsų mokyklos bičiulių būrį papildys ir tolimosios Kenijos atstovai“, – tikisi mokyklos direktorė D.Kriščiūnienė.