Apdovanotas Vilniaus knygų mugėje

Pagrindinis prizas konkurso nugalėtojui buvo įteiktas šeštadienį Vilniaus knygų mugėje. Su leidykla „CoLibris“ buvo pasirašyta sutartis dėl knygos išleidimo.

„Pagrindinis prizas – žvaigždės gyvenimas”, - autoriui spausdamas ranką juokėsi leidyklos „coLibris“ atstovas Laimonas Rimkus.

„Mes tikrai nustebome, kad žmonės ne tik įsijungia kompiuterį, žaidžia, pramogauja, bet ir skaito knygas, o dar jas ir rašo”, - konkurso populiarumu džiaugėsi DELFI Komunikacijų vadovė Aistė Žilinskienė.

Viena iš konkurso komisijos narių dainininkė Jurga Šeduikytė pastebėjo: „Lietuvoje visi yra dainininkai ir rašytojai, tik reikia juos „išpešti“.

„Kiek mačiau per televiziją, reikia dėkoti mamai, draugams, kolektyvui, - savo kalbą pradėjo A. Dusevičius. - Knygutė apie paprastą Lietuvos vaikiną, Lietuvos karį. Daug tokių sutikau savo tarnyboje. Jie – paprasti, kuklūs, drąsūs vaikinai, dirba savo pavojingą, sunkų darbą ir nesireklamuoja. Pagalvojau, reikia parašyti apie tokius žmones, ypač dabar, per Lietuvos tūkstantmečio minėjimą“.

Geriausias iš 200 kūrinių

Visą sausį vykusio konkurso metu 145 dalyviai atsiuntė daugiau nei 200 savo parašytų kūrinių. Komisija, kurią sudarė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedros dekanas Antanas Smetona, daugelio skaitomiausių knygų autorius Edmundas Malūkas, dainininkai Svaras ir Jurga Šeidukytė, portalo DELFI komunikacijos vadovė Aistė Žilinskienė ir leidyklos „CoLibris“ atstovas Laimonas Rimkus, išrinko penkis kūrinius, kurie buvo pateikti DELFI skaitytojų balsavimui išrinkti vieną, labiausiai vertą išleidimo.


Konkurso nugalėtojas Albertas Dusevičius šiuo metu tarnauja Lietuvos kariuomenėje jau šešioliktus metus, yra karininkas, majoras. Dalyvavo dvejose misijose – Irake ir Afganistane. Labai mėgsta sumuštinius su lašiša. Turiu dar vieną garbingą titulą, kuriuo nepaprastai didžiuojuosi, yra Užupio respublikos ambasadorius Šreko pelkei.


„Tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje, tiek misijose, tiek kasdienybėje sutikau daug šaunių Lietuvos karių - drąsių, vyriškų, nuoširdžių ir paprastų vaikinukų, žvėriškai tikrų Lietuvos patriotų. Va, dirba jie tą savo sunkų darbą ramiai, gerai, nesireklamuodami ir nesiskųsdami. Gyvenime man taip pat nusišypsojo laimė sutikti ir tris nepaprastas moteris. Nuostabias moteris, be galo dvasingas asmenybes. Moteris, šalia kurių su vyrais vykdavo tikri stebuklai! Joms dar nepratarus nė žodžio, vyrai šalia jų pasitempdavo ir... tapdavo vyrais! Pagalvojau, kad tokie vaikinukai ir tokios moterys verti ne vien padėkų už gerą tarnybą ar gėlių puokščių ir nusprendžiau apie juos parašyti, kad visi žinotų, jog tokių Lietuvoje yra!" - A. Dusevičius atskleidė, kaip kilo sumanymas parašyti knygą.


Knygutė “Perkūno karys”, anot autoriaus, tikrai nėra „vien juodas bajavykas” kaip kažkas iš komentatorių ją pakrikštijo. „Taip veiksmo ten daug, kalena kulkosvaidžiai, žvanga kalavijai, ji netgi primena komiksą ar kino scenarijų, bet pagrindinė tema yra meilė, karas, drąsa ir vyriškumas. Mano herojus Bartas yra paprastas, nuoširdus, vietomis netgi truputį „nezgrabnas” vaikinukas, bet jis velniškai stipriai myli tėvų žemę Lietuvą, visas savo sutiktas puikias moteris, na, ir kitus žmones. Jis ne diplomatas, jis karys ir stoja į bekompromisę kovą, gindamas savo vertybes net su pačiu Juoduoju. Knygutėje supyniau savo asmeninius potyrius, vaikščiojant po senovės Babilono griuvėsius, istorinius faktus ir istorines asmenybes iš Lietuvos senovės, šumerų mitologiją ir kai kuriuos, mistinius, pagoniškuosius kulto objektus mano gimtinėje – Daugų krašte, - konkrečiai, – Mergos akmenų taką arba juostilę", - savo kūrinio turinį atskleidžia karininkas.


„Ką dabar skaitote iš lietuvių literatūros?" - DELFI paklausė A. Dusevičiaus. - „Cha, cha, – Lietuvos kariuomenės statutus, aišku! O jeigu rimtai, prisipažįstu, jau labai seniai ką nors skaičiau iš lietuvių autorių. Šiaip, mano mažytė „biblija“ yra poeto J. Strielkūno eilėraščių rinkinukas (buvau pasiėmęs į Iraką), o ypač jo eilėraščiai karine-patriotine tematika. Kitų lietuvių autorių kūrinukus pavartydavau knygynuose, bet kad ten labai jau daug lyrikos, apmąstymų, prasmybių, dviprasmybių ir beprasmybių. Man patinka herojai, kurie, kaip tam anekdote: „Ką čia galvot, krėst reikia!” O jeigu kas išdrįs išvadinti mano literatūrinį skonį primityviu ir neišlavintu, tai aš jam pilnai pritarsiu!"


Savo knygą autorius skiria visiems, kurie jaučiasi jaunais, taip pat jaunimui, kuris „nenori/nemoka/nemėgsta skaityti". „Na, o erotika, koks jau čia tabu šiais laikais ta erotika! Be to, tai kas yra erotika mums, brandiems jaunuoliams, šiuolaikiniams jaunuoliams, tai tik nekaltos gimnazistės svajos apie pirmą naktį. Ir dar, kaip tai gali būti tabu, kai tai yra visur aplink mus, juk ten, kur susitinka vyras ir moteris, iškart atsiranda ir trečias - erotika", - taip erotinius motyvus savo knygoje aiškina A. Dusevičius.

Su visais DELFI skaitytojų balsavimo rezultatais galite susipažinti čia:


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją