Šie renginiai perkelti iš tikrai Vyriausybės finansuojamų už 25 mln. sąrašo į tą, kur projektai būtų finansuojami kitomis, papildomai gautomis lėšomis. Iš DELFI šią žinią išgirdę projektų organizatoriai negalėjo patikėti šiomis žiniomis.

A.Mamontovas: eisiu vienas groti

„Tikiuosi, kad tai – tik nepatvirtintas planas, - stebėjosi Gatvės muzikos dienos sumanytojas Andrius Mamontovas. - Labai norėčiau tuo tikėti. VEKS programoje šis renginys yra, kaip ir kiti, kuriuos vėliau išbraukė ministerija. Netgi sumažintame plane Gatvės muzikos diena buvo įrašyta“.

Pasak pašnekovo, Gatvės muzikos diena – vienas iš mažiausią sąmatą - 33 tūkst. litų - turinčių projektų: „Dėl to man visai nesuprantamas toks ministerijos siūlymas. Ši šventė yra auganti. Tai, kad pernai prie Vilniaus prisijungė dar 31 Lietuvos miestas, rodo, kad žmonėms ji patinka ir yra reikalinga. Ministerija daro labai neprotingą veiksmą, iššaukdama neigiamas reakcijas“.

Jeigu šis renginys, vis dėlto, nebus finansuojamas, A. Mamontovas tikina padarysiąs viską, kad jis įvyktų: „Gal tada be ministerijos pagalbos, jeigu jie taip nori sutaupyti tas kelias kapeikėles. Jeigu uždraus, neleis, eisiu vienas groti“.

„Gaunu iš Europos, Rusijos atlikėjų daug laiškų, kurie klausia, ar jie galėtų sudalyvauti Gatvės muzikos dienoje. Tai ne tik Lietuvos mastelis, atsiranda šiek tiek platesnės ribos. Aš noriu tikėti, kad tai – skubotas sprendimas. Kai yra toks nonsensas, pradedi įtarinėti, kad yra kažkokie asmeniniai interesai“, - pridūrė jis.

G.Klimkevičius: prisidėtų prie Lietuvos negarbės

Iš DELFI pirmą kartą išgirdęs naujieną, kad festivalį prie Baltarusijos sienos „Muzika griauna sienas“, kitaip vadinamą „Be2gether“, kurio sąmata - 1 mln. 131 tūkst. - siūloma neįtraukti į VEKS finansuojamų projektų sąrašą, o rengti ieškant papildomų lėšų, festivalio sumanytojas Giedrius Klimkevičius stebėjosi, ar Kultūros ministerija iš vis yra kompetetinga priimti tokius sprendimus.

„Festivalis gimė galvojant apie tai, kad 2009 metais bus didelis renginys Lietuvoje, viešinantis Vilnių ir Lietuvą. Jeigu ne „Vilnius – Europos Kultūros sostinė 2009“ programa, jis nebūtų gimęs. Du metus mes dirbome tam, kad puokštė išsiskleistų. Pas mus per du metus apsilankė virš 600 žurnalistų iš užsienio, šiais metais jie lygiai taip pat skelbia, kad festivalis turi įvykti ir mes ruošiamės šiam įvykiui, nepriklausomai nuo to, kokios peripetijos čia vyksta“, - kalbėjo G. Klimkevičius.

Pasak festivalio sumanytojo, „Be2gether“ - vienas iš Lietuvą labiausiai užsienyje viešinančių renginių, todėl jo „nurašymas“ prisidėtų prie Lietuvos negarbės.

Jis neatmetė galimybės, kad projektas gali ir neįvykti: „Žaidimai žaidimais, bet yra, turbūt, Lietuvoje jėgos, kurios nenorėtų, kad Lietuva skambėtų gražiai, daro visokius žingsnius, bet mes kol kas susilaikome nuo komentarų ir skelbiame, kad „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 vyksta ir vyks“.

„Tikiuosi, kad „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ ženkliuką liksiu įsisegęs iki metų pabaigos“, - vylėsi pašnekovas.

Į VEKS programos skiriamų 25 mln. litų sąmatą taip pat siūloma neįtraukti projektų „Menas netikėtose erdvėse“, „LUX festivalis“, konkurso „Mano kiemas - meno kiemas 2009", „Europos menų mokykla“, „Kitas žmogus, kitas filmas“, „Pasaulio kino žvaigždės atranda Vilnių“, parodos „Laikas fotografijoje. 1960 – 2009“, „Folkšokas“ bei kitų. Visiems šiems projektams įgyvendinti reikalinga papildomai apie 7 mln. 55 tūkst. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją