Pasak projekto autoriaus ir skulptoriaus Tado Gutausko, monumentas skirtas įamžinti Lietuvos tūkstantemtį, tautos vieningumą bei iškiliausias šalies vienybę stiprinusias asmenybes, taip pat – lietuvių dainų šventes.

„Man vis kildavo klausimas, kaip mes išlikome – tokia maža šalelė, tiek nedaug žmonių? Akivaizdu, kad turime palaikyti vieni kitus, nes kiek gi mūsų yra? Arba būsime vieningi ir kažką pasieksime, arba subyrėsime, žlugsime, pasiduosime, supirks mus po gabalėlį. Juk tik vieninga tauta gali būti stipri. Taip ir kilo mintis Tūkstantmetį susieti su mūsų vienybe, sukurti jos simbolį. Ne tik pasaulio lietuvių, bet ir visų tautybių žmonių, kurie čia gyvena, simbolį”, – apie idėją sukurti „Vienybės medį” pasakoja Tadas Gutauskas.

„Vienybės medžio”, simbolizuojančio Gyvybės medį, aukštis sieks net 9 metrus. Pagrindinis iš akmens kuriamos skulptūros motyvas – verpstė.

„Ilgai galvojome, koks turėtų būti „Vienybės medžio” motyvas. Suprantamas tiek senajai kartai, tiek jaunimui; keliantis pasididžiavimą, persmelktas tautiškumu, tačiau tuo pat metu modernus, juk sukurtas 21-ame amžiuje. Išminties ieškojome autentiškoje mūsų liaudies kultūroje, kuri, pradedant monodinėmis dainomis ar sutartinėmis, baigiant liaudies medžio skulptūra ar tautiniais drabužiais, yra verta pačių skambiausių epitetų. Per daugelį metų sėmėmės iš savo žmonių papročių, kultūros jėgos, stiprybės, tad norėjau atsiremti į mūsų etnokultūros simboliką. Taip pasirinkau gyvybės medžio simbolį ir verpstės motyvą. Gyvybės medis ir verpstė su saulutėmis, šviesuliais yra ne tik lietuvių, tai – kosmologinis simbolis”, – mintimis dalinasi „Vienybės medžio” kūrėjas.

„Vienybės medžio” centre – saulę primenančiame apskritime – bus iškalti reljefiniai įrašai su iškiliausių Lietuvos ūkstantmečio asmenybių pavardėmis. Šimtą penkiasdešimt „Vienybės medyje” iškalamų Tūkstantmečio asmenybių pavardžių atrinkto ir pasiūlė Lietuvos Mokslų akademija, iš kurių iškiliausias, balsuodami naujienų portale DELFI nuo kovo 10 dienos galės rinkti visi Lietuvos žmonės.

Bus galima ne tik rinkti asmenybes, bet ir pasiūlyti naujų iškilių asmenybių, neįtrauktų į LMA sąrašą. „Labai norėjau įtraukti visuomenę. Juk vyksta tūkstantmečio renginiai, o žmonės lieka nuošalyje. Svarbu, kad jie galėtų pasakyti savo nuomonę. Tiesa, gyvųjų nusprendėme nesiūlyti, siekdami apsidrausti nuo galimo visuomenės supriešinimo, o tuo pačiu – norėdami leisti istorijai įvertinti, kas tie žmonės ir ko jie verti”, - sumanymą atskleidžia Tadas Gutauskas.

„Vienybės medyje“ iškalamos iškiliausių Tūkstantmečio asmenybių pavardės - ne tik lietuvių. Taip pirmą kartą bus apjungiami įvairių tautų atstovai, gyvenę ir dirbę vardan Lietuvos: lenkai, rusai, žydai, totoriai, gudai bei kitų tautybių žmonės. „Siekėme sukurti ne tik pasaulio lietuvių, bet ir visų tautybių žmonių, kurie Lietuvoje gyvena, simbolį”, – pasakoja „Vienybės medžio” kūrėjas T. Gutauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją