Protesto forma – gedulingas koncertas

Akcijos-koncerto metu, kurį ves aktorius Rimantas Bagzevičius, skambės daugiausia gedulo gaidos.

Akcijoje-koncerte dalyvaus „Būgnų ansamblis“ (vadovas Saulius Auglys), „Sostinės vario kvintetas“, „Etno ansamblis“ (vadovė Daiva Vyčinienė), tarptautinių konkursų laureatas, smuikininkas Dainius Puodžiukas, styginių kvartetas „ART VIO“, akordeonų trio „CHILL’OUT”, Nac. Kultūros ir meno premijos laureatas, operos solistas Vytautas Juozapaitis.

„Mes kviečiame prisijungti visų sričių kūrėjus ir visus tuos, kurie neabejingi kultūrai, menui ir kas mano, kad kultūra vieną kartą turi tapti prioritetu“, - prisijungti kvietė protesto organizatorius, Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkas Eugenijus Nalevaika.

Paskutinėje metinėje Lietuvos meno kūrėjų asociacijos konferencijoje buvo priimta rezoliucija, kurioje konstatuojama, kad kultūros situacija yra nepatenkinama, todėl buvo nuspręsta imtis drastiškesnių priemonių.

„Per visus nepriklausomybės metus mes visą laiką girdėdavome, kad valstybė yra jauna, jai reikia atsistoti ant kojų, sutvarkyti ekonomiką, kitus dalykus ir tada bus galima deramą dėmesį skirti kultūrai, tačiau aiškėja, kad situacija yra priešinga“, – konstatavo E. Nalevaika.

Sąjungų veikla – paralyžiuota

Pasak Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininko, visus tuos metus menininkai kentė nepriteklių, o šiais metais jis tapo tiesiog nepaaiškinamas. „Meno kūrėjų asociacijos ir organizacijos nėra gavusios nei vieno lito iš valstybės biudžeto, nors jau prasideda gegužė“, - piktinosi pašnekovas.

Pasak jo, kai kurios kūrybinės organizacijos savo veiklą yra sustabdžiusios praėjusių metų pabaigoje, nes neliko jokių lėšų: „Liūdniausia situacija – Lietuvos kinematografinininkų sąjungoje, kurie savo veiklą sustabdė gruodį. Panaši situacija ir Rašytojų sąjungoje. Kaip informavo pirmininkas, už skolas jau kuris laikas juos persekioja antstoliai. Apie tai, kad darbuotojai gautų atlyginimus, nėra net šnekos“.

„Sąjungų veikla paralyžiuoja, projektų vykdymas sustabdytas, visi laukia gegužės 5 d., kai Seimas svarstys naują biudžeto apkarpymo projektą, pagal kurį numatytą, kad Kultūros ministerijai finansavimas mažinamas 27 milijonais“, - aiškino E. Nalevaika.

Menininkai kito žando nebeatsuks

Pasak jo, menininkus neramina ir tai, kad, nors praėjusių metų pabaigoje buvo priimti nauji mokesčių įstatymai, pagal kuriuos pagal autorines sutartis dirbantiems menininkams mokesčiai padidėjo 16 proc., 1910-1911 metais dar žadama juos didinti.

„Taip pat Seime yra ruošiamos autorinių teisių įstatymų pataisos, kad švenčių dienomis autoriniai kūriniai galėtų būti panaudojami be autorinio atlygio“, - nuogąstavo pašnekovas.

„Tai – įspėjamojo akcija ir jeigu valstybė ir vyriausybė neatsigręš į menininkus ir neatkreips dėmesio į šią situaciją, toliau imsimės kitų žingsnių“, - kalbėjo E. Nalevaika.

Vienas iš galimų – liepos 6-ąją švenčiant Valstybės dieną, paskelbti dieną be kultūros, kada menininkai atsisakytų dalyvauti bet kokiuose renginiuose, nerengtų parodų, koncertų, skaitymų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją