Melvino Burgesso, „Heroino“ autoriaus, knygos sulaukia audringos kritikų ir dažnai priešiškos suaugusiųjų reakcijos rašytojui dar nespėjus atiduoti rankraščio leidyklai. Pagrindinė rašytojo knygų tema – šiuolaikinio paauglio gyvenimas be užuolankų: narkotikai, seksas, susidūrimas su žiauriomis suaugusiųjų pasaulio taisyklėmis. Visos M.Burgesso knygos – šokiruojančios ir atviros, todėl jos dažnai kritikuojamos ir keikiamas suaugusiųjų. Pasak vieno iš rašytojo romanų reklamos - „Tai knyga, kurios tavo tėvai nenorėtų, kad tu skaitytum“. Mančesteryje (Didžioji Britanija) gyvenantis rašytojas Lietuvos skaitytojams žinomas kaip knygų „Heroinas“, praėjusiais metais Lietuvoje išleistos knygos apie septyniolikmečių seksualumo suvokimą „Darant tai“, romano „Bilis Eliotas“, pagal kurį pastatytas britų filmas sulaukė didžiulio tarptautinio pripažinimo, autorius.

Vilniaus knygų mugėje „Alma littera“ pristatys į lietuvių kalbą išverstą autoriaus romaną „Ledi: kalės gyvenimas“. Tai istorija apie septyniolikmetės merginos seksualinės laisvės patirtį. Pats autorius šį romaną vertina kaip „humoristišką istoriją apie seksualumą ir gyvenimą, ir visus tuos svarbius bei sunkius gyvenimo aspektus, apie kuriuos suaugusieji su savo paaugliais vaikais nenori kalbėti“.

M.Burgessas vasario 10 d., ketvirtadienį, 11 val., dalyvaus spaudos konferencijoje, kuri vyks „Litexpo“ parodų rūmų derybų kambaryje. Tą pačią dieną rašytojas savo naująją knygą „Ledi: kalės gyvenimas“ pristatys Kauno skaitytojams – susitikimas vyks 14.30 val. Kaune, knygyne „Pegasas“ (prekybos centre „Molas“). Vasario 11 d., penktadienį, 16 val., - M.Burgesso susitikimas su skaitytojais „Litexpo“ parodų rūmų koncertų salėje, o 17 val. - autografų dalinimas leidyklos „Alma littera“ stende „Litexpo“ parodų rūmuose.

Vasario 12 d., šeštadienį, 19 val. klube „Intro“ – M.Burgesso susitikimas su skaitytojais, kurie tą vakarą į klubą bus įleidžiami nemokamai. Gerbėjų ir M.Burgesso susitikimą klube „Intro“ ves žinomas žurnalistas, TV laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius.

Susitikimus su skandalinguoju rašytoju „Alma littera“ leidyklos atstovai vadina kartų dialogu. Tikimasi, jog į juos susirinks dvi skirtingos kartos - ir rašytoją dievinantys paaugliai, ir atsargiai jį vertinantys, o kartais net ir smerkiantys suaugusieji – mokytojai bei tėvai, kurie turės progą kartu su rašytoju pakalbėti paaugliams ypač aktualiomis temomis.

Į knygų mugę atvyksiantis danų autorius Jensas Christianas Grondahlis yra vienas skaitomiausių rašytojų Danijoje ir kitose Europos valstybėse. Jo kūriniai išversti į 22 pasaulio kalbas, o anglų bei amerikiečių literatūros kritikai rašytoją laiko vienu jautriausių ir įžvalgiausių dabarties romanistų. Gyvenimo istorijos – tai, kas visada rūpi J.Ch.Grondahliui. Kai pasakojimas pasuka meilės temos link, rašytojas apie ją kalba be jokio sentimentalumo, bet su išgrynintu supratimo jausmu. „Spalio tylėjimas“, išverstas net į penkiolika kalbų, taip pat ir lietuvių, sulaukė didelio tarptautinio pripažinimo. 2001 m. JAV knyga buvo išrinkta į „2001-ųjų metų knygos“ dvidešimtuką.

J.Ch.Grondahlio naujausia knyga lietuvių kalba „Luka“ apdovanota Danijos knygų prekybos Aukso laurų premija. Lietuvoje išleista ši danų autoriaus knyga sulaukė didelio skaitytojų dėmesio – jos pirmasis tiražas buvo išpirktas per rekordiškai trumpą laiką. Nors romano siužetas primena daugelį populiarių filmų ir knygų, kuriose du gyvenimiškos patirties sužeisti žmonės vėl atranda meilę, rašytojas puikiu rašymo stiliumi ir filosofinėmis įžvalgomis pakelia besirutuliojančią meilės istoriją virš banalaus pasakojimo lygmens.

Tik pusantros dienos Vilniuje viešėsiantis J.Ch.Grondahlis susitiks su savo gerbėjais vasario 10 d., ketvirtadienį, 17 val. 30 min., knygyne „Pegasas“ (VCUP Konstitucijos pr. 16, Vilnius), o vasario 11 d., penktadienį, 12 val., dalins autografus Vilniaus knygų mugėje, „Alma littera“ leidyklos stende, „Litexpo“ parodų rūmuose.

Trečiasis „Alma littera“ svečias – bestseleriais tapusių romanų autorius prancūzas Maxence‘as Fermine‘as. Savo kūrybos šaltiniu jis vadina trumpas laikraščių žinutes. Pagrindinė M.Fermine‘o kūrinių tema – žmogaus būties trapumo, ieškojimo, grožio ir subtilumo atradimo paprastoje žmogaus aplinkoje svarba. Jo knygos skirtos skaityti tarp eilučių. M.Fermine‘as išgarsėjo 1999 m., parašęs pirmąjį savo romaną „Sniegas“, išgarsinusį prancūzų rašytoją ir Lietuvoje.

Vilniaus knygų mugėje „Alma littera“ skaitytojus supažindins su naujausia į lietuvių kalbą išversta M.Fermine‘o knyga „Opijus“. Tai romantiška, Rytų pasaulio paslapčių kupina istorija, kurioje it žiedas išsiskleidžia tobulybės ir didžiausio malonumo ieškojimai. Ši knyga yra švelni kaip arbatos puodelis, svaiginanti kaip opiumas ir beribė kaip Kinija.

Pagrindinio romano herojaus patirtis – tarsi kelionė į pragarą, kurios metu jis supranta, kad „gyvenimas yra kaip opiumas, kurio niekada nebūna per daug“.

Naujausią knygą lietuvių kalba „Opijus“ M.Fermine‘as pristatys vasario 10 d., ketvirtadienį, 11 val., „Litexpo“ parodų rūmuose, derybų kambaryje vyksiančioje spaudos konferencijoje. Tą pačią dieną, 16.30 val., M.Fermine‘as susitiks su savo gerbėjais Kaune – susitikimas vyks knygyne „Pegasas“ (prekybos centras „Molas“).

Su savo skaitytojais Vilniuje M.Fermine‘as susitiks net keletą kartų. Vasario 11 d., penktadienį, 17 val., įvyks susitikimas Vilniuje esančiame knygyne „Pegasas“ (Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje). Vasario 12 d., šeštadienį, 14 val., M.Fermine‘as dalins autografus prancūzų knygyno stende „Litexpo“ parodų rūmuose, 15 val. pristatys savo knygą „Opijus“ „Litexpo“ parodų rūmų konferencijų salėje susirinkusiems gerbėjams, o 16 val. dalins autografus „Alma littera“ leidyklos knygų klubo stende „Litexpo“ parodų rūmuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją