Tokie suvažiavimai vyksta kasmet, nuo 1990-ųjų, juose dalyvauja ne tik lietuviai, bet atvyksta ir svečių iš užsienio – Švedijos, Latvijos, Prancūzijos.

Konventą šiemet organizavo keturi Vilniaus fantastų klubai – nuo 1979-ųjų gyvuojantis „Dorado“, fantastinių žaidimų klubas „Lotus“, Vilniaus fantastų klubas „Legionas“ ir fantastų klubas „Monai“.

Šių metų konvento tema buvo Rytai, ne veltui suvažiavimo šūkiu tapo „Ex Oriente Lux“ (Iš Rytų ateina Šviesa“), t.y. rytietiški motyvai fantastikoje. Todėl suvažiavime netrūko rytietiškais apdarais pasidabinusių dalyvių, daugelis renginių: kendo meistrų pasirodymas, kiniškos arbatos gėrimo ceremonijos, žaidimai, paskaitos („Arabiški motyvai astronomijoje“ (lektorius P. Narbutas ir „Tamsioji Tibeto pusė (lekt. M. Grinevičius), Kamigava: japoniška mitologija (lekt. A. Jautakis), „Fantastinės būtybės arabų mitologijoje (lekt. E. Jasevičiūtė) buvo vienaip ar kitaip susiję su Rytais.

Nemažai renginių buvo skirti fantastinei literatūrai. Konvente buvo pristatyta ir didžiulio susidomėjimo susilaukė fantastikos rašytojo Justino Žilinsko fantastinė knyga parašyta lietuvių mitologijos motyvais: „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas. Taip pat įvyko ir teisininko Romualdo Drakšo fantasy romano „Raganiaus karas“ bei Phillo Pulmano fantastinių knygų trilogijos „Tamsioji medžiaga“ pristatymas.

Didžiausia Lietuvos fantastikos leidykla „Eridanas“ pasidžiaugė ką tik laimėtu prizu – Kijeve vykusiame Europos fantastikos mėgėjų suvažiavime jų vertėja Asta Morkūnienė buvo pripažinta geriausia Europos fantastikos vertėja. Papasakota ir apie lietuvių fantastinės literatūros perspektyvas – apie tai, jog dar šiemet bus išleisti du fantastiniai lietuvių autorių romanai. Atsakyta į daugelį fantastų kamavusį klausimą kada gi pagaliau pasirodys lietuviškų fantastinių apsakymų rinkinys „Geriausia Lietuvos fantastika“.

Beje, fantastinės literatūros mėgėjai išrinko geriausią pernai lietuvių kalba pasirodžiusį fantastinį romaną – juo tapo lenkų rašytojo Andžejaus Sapkowskio knyga „Raganius“ (leidykla „Eridanas“).

Fantastinės literatūros mėgėjai konvente tip pat galėjo įsigyti mėgėjiško fantastikos žurnalo „Dorado raganos“ ar renginio metu leisto „Express Biuletenio“ numerių, taip pat įsigyti fantastinės literatūros lietuvių, anglų, rusų kalbomis.

Fantastinio kino gerbėjai galėjo sudalyvauti „Keisčiausių fantastinių trumpametražinių filmų“ peržiūroje, pamatyti lietuvių studijos „Bang!“ sukurtą filmą „e-Bola“, taip pat niekur Lietuvoje dar nematytą nespalvotą nebylų trumpametražinį siaubo filmą „Call of Ctulhu“.

Beje, geriausiu fantastiniu filmu pernai demonstruotu Lietuvoje fantastai išrinko „Nuodėmių miestą“.

Intelektualių žaidimų gerbėjai sekmadienį galėjo susigrumti komandiniame „Protmušio“ žaidime, primenančiame garsiuosius rusų intelektualų žaidimus „Što. Gde. Kogda“ ar „Breinring“.

O fantastinių kortų, stalo ir vaidmenų žaidėjai iki išnaktų būriavosi atokiose renginio salėse, kur galėjo į valias atsiduoti mėgiamam užsiėmimui. Beje, buvo demonstruojamas ir lietuviškas fantastinis kortų žaidimas.

Kitais metais XVIII-asis Lietuvos fantastikos mėgėjų suvažiavimas vyks Šiauliuose. Be knygų ir filmo, konvente vyko ir kiti rinkimai. Geriausiu pernai įvykusiu renginiu pripažintas kasmet Vilniuje vykstantis humoristinis fantastų renginys „HuKonas“, o Metų asmenybe išrinktas Vilniaus fantastų klubo „Dorado“ prezidentas Justinas Žilinskas.

Lietuviškų fantastikos mėgėjų suvažiavimų organizatoriai norėtų pažymėti, jog šie renginiai, kuriuose dalyvauja jaunimas ir studentija, jau keliolikti metai vyksta be jokios valstybės paramos, organizuojami tik entuziastų ir privačių rėmėjų dėka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją