„Sultans of Lithuania” – tai šokių kolektyvas, kuriam jau septynerius metus vadovauja Turkijos ambasados Lietuvoje atstovai Erdalas ir Nurgul Saylik.

Jau trečius metus iš eilės šeima, besirūpinanti Turkijos tradicijų skleidimu Lietuvoje vis pamalonina ir savo tautiečių širdis. Štai ir šiemet prieš porą savaičių „Sultans of Lithuania“ dalyvavo kurorte Marmaryje vykusiame Pavasario festivalyje.

Mūsų gražiųjų lietuvaičių, beveik dvi savaites viešėjusių Marmaryje buvo neįmanoma nepastebėti. Ne tik dėl legendomis tapusio grožio, bet ir dėl ryškiai raudonų marškinėlių su Turkijos ambasados Lietuvoje bei kelionės rėmėjo „TEZtour“ logotipais.

Drauge su Erdalo ir Nurgul grupe į festivalį keliavo ir lietuviškus folklorinius šokius šokanti grupė „Viltukas“ bei ansamblis iš B.Dvariono muzikos mokyklos. Tad turkiškomis raudonomis vėliavomis nuspalvintas gatves neretai „pagyvindavo“ lietuviškos trispalvės.

Niurgul Saylik rūpinasi merginų šokių drabužiais. „Tačiau jau turiu rimtų planų ir pati kurti šokėjų kostiumų dizainą. Tik tam reikia rasti rėmėjų“, - sako moteris.

Tiesiog negali nepastebėti, jog turkiški nacionaliniai drabužiai išsiskiria ryškumu ir spalvingumu. Tačiau svarbiausia spalva, kaip ir šalies vėliavos – raudona.

„Šiuo metu mūsų kolektyvui priklauso 21 mergina. Iš pradžių viskuo – ir drabužiais, ir choreografija - rūpindavausi aš. Tačiau vėliau man ėmė padėti žmona Nurgul. Šiuo metu ji rūpinasi ne tik tautiniais merginų kostiumais, bet ir pilvo šokio choreografija,“ - džiaugiasi grupės vadovas Erdalas.

Pasak Erdalo ir Nurgul, mokydami lietuvaites šokti turkiškus šokius, jie su pasididžiavimu skleidžia savo šalies kultūrą Lietuvoje.

„Yra tikrai daug žmonių, kuriems ta kultūra bei papročiai patinka ir būtent todėl jie kreipiasi į mus, norėdami išmokti šokti. Niekas čia neateina per prievartą. Visos merginos į repeticijas du kartus per savaitę ateina su didžiausiu džiaugsmu,“ – giriasi Erdalas.

Beje, visos šokių pamokos yra nemokamos. Tereikia turėti noro pažinti iš pažiūros visiškai svetimą kultūrą ir ateiti į Turkijos ambasadą Vilniuje.

Dvi VU Matematios ir matematikos taikymo antrakursės studentės Lina ir Viktorija „Sultans of Lithuania“ šoka jau daugiau kaip du metus. Sako, jog radusios skelbimą universitete nusprendė pabandyti. Ir, sako, tokia egzotika joms patiko.

Tiesa, Turkijoje, ypatingai vertinančioje savo tradicijas bei papročius, nacionalinius šokius šokančios kitatautės merginos susilaukia išties daug vietinių žmonių bei turistų dėmesio.

Na, o desertui merginos visuomet palieka pilvo šokį. Tai dar viena puiki proga turkams išmokti bei prisiminti Lietuvos vardą ir keletą lietuviškų epitetų, apibūdinančių mūsiškių merginų grožį.