Žydų cukraus pramonininko žmoną Adele Bloch-Bauer vaizduojantis paveikslas parduotas po to, kai šiemet sausį teismas nurodė Austrijos vyriausybei grąžinti 1907 m. nutapytą portretą A.Bloch-Bauer palikuonims, praneša BBC. Šis portretas ir dar keturi nacių pagrobti G.Klimto paveikslai daugiau nei 60 metų buvo eksponuojami Vienos galerijoje. Tik šių metų pradžioje po ilgai užtrukusio teisinio mūšio jie buvo sugrąžinti A.Bloch-Bauer dukterėčiai devyniasdešimtmetei Mariai Altman.

A.Bloch-Bauer mirė 1925 metais. Jos šeima naciams atėjus į valdžią buvo priversta bėgti į Austriją. 1998 m. Austrijoje išėjęs įstatymas pareikalavo muziejų grąžinti nacių konfiskuotus meno kūrinius.

Šalies valdžia pamanė turinti teisę į G.Klimto paveikslus, nes A.Bloch-Bauer savo testamente nurodė, kad jos vyras po mirties turėtų padovanoti juos Austrijos galerijai. Tačiau Ferdinandas Bloch-Baueris, tremtyje miręs 1945 metais, panoro, kad meno kūriniai atitektų šeimai.

M.Altman 2000 m. Jungtinėse Valstijose padavė ieškinį prieš Austrijos valdžią, tačiau ši kelis kartus mėgino nutraukti bylą. 2004 m. Aukščiausias teismas priėmė sprendimą M.Altman naudai ir po arbitražo visi penki paveikslai atiteko ieškovei ir jos šeimai.

Pernai ši šeima, kaip nacių auka, gavo 21 mln. dolerių kompensaciją. Vokiečių ir austrų meno muziejuje „Neue Galerie“ G.Klimto darbai bus pradėti eksponuoti kitą mėnesį. Vienas muziejaus įkūrėjų kosmetikos magnatas Ronaldas S.Lauderas pavadino tai „pirkiniu, kuris būna vieną kartą gyvenime“.

A.Bloch-Bauer dukterėčia M.Altman sakė: „Paveldėtojams ir mano tetai Adelei svarbu, kad šis darbas būtų eksponuojamas muziejuje“. Nors tiksli sandorio suma neatskleidžiama, tačiau M.Altman advokatas Stevenas Thomasas patvirtino, kad ji viršijo aukcione parduoto meno kūrinio rekordą, priklausiusį Pablo Picasso darbui „Berniukas su pypke“. Už šį paveikslą buvo sumokėta 104,1 mln. dolerių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją