Tik trečiadienį kultūros ministro Arūno Gelūno pristatytas naujasis Juozo Miltinio dramos teatro vadovas vakar „Panevėžio balsui“ patvirtino, kad buvo sostinėje ir ministerijoje ir įteikė prašymą atleisti jį iš pareigų. Paprašius pakomentuoti, kodėl taip staiga, dar nė neapšilus kojų naujame darbe, jis žengė tokį žingsnį, Laimutis Sėdžius paslaptingai tylėjo ir vis kartotojo: „Ar jau ministerija išplatino pranešimą? Ne? Tuomet nekomentuosiu. Tai turi padaryti ministras. Jam įteikiau prašymą ir paaiškinau, kad dėl asmeninių priežasčių negaliu eiti pareigų.“

Pasiteiravus, ar tos priežastys gali būti susijusios su intrigomis teatre, L. Sėdžius nepasidavė: „Viską, ką reikėjo, pasakiau ministrui, ir jis pakomentuos, jeigu manys, kad reikia. Daugiau tikrai nieko nesakysiu. Jeigu mano prašymą patvirtins, ministerijai teks skelbti naują konkursą.“

Kvepia politika?

Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narė liberalsąjūdietė Zita Kukuraitienė nustebo išgirdusi naujieną, kad jos partijos skyriaus pirmininkas L. Sėdžius atsisako naujų pareigų. Vėliau „Panevėžio balsui“ politikė pratarė, kad kalbėjosi su kolega. „Pajuokavo man, – pasakojo ji, – esą jis bus pirmas toks, kuris išbuvo vadovu tiek dienų. Daugiau nieko nesakė. Tik paaiškino, kad ministerijoje žinoma, kodėl jis traukiasi iš pareigų.“

Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis apie partijos kolegos žingsnį irgi išgirdo iš „Panevėžio balso“ korespondentės. Paklausus, ar neseniai paskirto visoje šalyje žinomo teatro vadovo atsistatydinimas nesusijęs su politika, nes L. Sėdžius miesto Taryboje atstovauja opozicijai, E. Masiulis buvo kategoriškas: „Jeigu tai politiniai motyvai, tai labai blogai. Bandysiu išsiaiškinti. Nieko negaliu komentuoti, kol pats neišsiaiškinsiu, kas vyksta.“

Pribloškė kolegas

L. Sėdžius vadovo poste pakeitė net penkiolika metų Juozo Miltinio dramos teatrui vadovavusį Rimantą Teresą. „Ištisus metus teatre situacija nesikeitė, ir kolektyvo kantrybė išseko“, – savo sprendimą kandidatuoti į minėtas pareigas motyvavo L. Sėdžius. Taigi vakarykštė žinia sukėlė nuostabą teatro senbuviams Rudolfui Jansonui ir Astai Preidytei. Abu aktoriai tikino esą priblokšti ir nesupranta, kodėl L. Sėdžius, vos paskirtas kultūros ministro, praėjus porai dienų įteikė prašymą išeiti.

Liepos 20 dieną laimėjęs Kultūros ministerijos rengtą konkursą L. Sėdžius prisipažino, kad ruošdamas savo, kaip kandidato į teatro vadovus, programą tarėsi su kolektyvu. „Keisti situaciją daug lengviau, kai jauti, kad kolektyvas palaiko“, – kalbėjo tada L. Sėdžius.

Mieste kalbama, kad į ministeriją L. Sėdžių vakar išsikvietė pats ministras A. Gelūnas. Šnekama, kad jam buvo daromas spaudimas ir jis buvo priverstas atsistatydinti.

Kultūros ministerijos atstovė spaudai Vaiva Gogelienė įvykio irgi nekomentavo. Tik pažadėjo daugiau informacijos galėsianti pateikti šiandien, penktadienį. Nepatvirtintais duomenimis, kultūros ministras L. Sėdžiaus prašymo dar nepasirašė – davė teatro vadovui dvi savaites pamąstyti.

J.Miltinio teatro vadovo žingsnis papiktino kultūros ministrą

Panevėžio J. Miltinio teatro direktoriaus Laimučio Sėdžiaus prašymas atleisti jį iš užimamų pareigų nemaloniai nustebino Kultūros ministrą Arūną Gelūną, kuris vos prieš tris dienas Panevėžyje pristatė teatro darbuotojams naująjį vadovą, rašoma ministerijos išplatintame pranešime spaudai.

Konkursą laimėjęs, teatro viziją bei išsamų penkių metų planą pristatęs L. Sėdžius teatro vadovu išdirbo dvi dienas. Tuomet savo iniciatyva atvyko į Kultūros ministeriją ir parašė prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų. Jokie įkalbinėjimai pasilikti paskirtose pareigose nepadėjo, nors A. Gelūnas tikėjosi, kad teatro vadovas viską apmąstęs apsigalvos ir pradės normaliai dirbti.

Kultūros ministras nustebęs, kad ilgametis šio teatro aktorius, konkurso metu žadėjęs permainas teatro valdyme, repertuaro sudaryme, taip pat tikinęs, kad be galo svarbu suburti teatro kolektyvą vienam tikslui – puoselėti ir branginti turtingą istoriją turintį teatrą, po kelių darbo dienų nusprendė, kad, būdamas direktoriumi to padaryti nebegali, nes nusivylė šio teatro žmonėmis, nors juos pažinojo ne vieną dešimtmetį.

„Tai vertinu kaip neapgalvotą žingsnį ir neatsakingą požiūrį į gautas pareigas, žadėtų įsipareigojimų nevykdymą. L. Sėdžiaus į ministeriją nekviečiau, apie spaudimą ar politinius motyvus nėra ir negali būti jokios kalbos. Kodėl teatre susidarė tokia situacija reiktų klausti paties teatro vadovo ar ten dirbančių žmonių“, - teigia S. Sėdžiaus sprendimo palikti teatrą nepateisinantis kultūros ministras A. Gelūnas.

Ministrui patenkinus prašymą, netrukus bus skelbiamas naujas konkursas J. Miltinio teatro vadovo pareigoms užimti.