„Leidomės į urvus, kurie vietinių vadinami tuneliu į požeminį pasaulį. Kadais sibiriečiai čia nešdavo brangiausius savo daiktus tikėdamiesi, kad tamsos jėgos jų neskriaus. Kiti priešingai – ryždavosi milžiniškoms aukoms ir prašydavo, kad nelaimės užpultų kaimyną, su kuriuo susipyko, ar giminės priešus. Labiausiai nustebome, kai iš mus lydėjusios mokslininkės išgirdome, kad tokie makabriški aukojimo ritualai kartais vyksta ir šiandien. Tuo patys įsitikinome“, - pasakoja laidos redaktorius Edvardas Žičkus.

Reportažo autoriai urve aptiko aukų vietą, o joje – žmogaus kaulius. Jie ten gulėjo tik keletą metų. „Atsidūrus vadinamajame „pragaro tunelyje“ mane apėmė savotiškas panikos jausmas. Ten nėra aido, mažai deguonies, o vienintelis šviesos šaltinis - nedidelė lemputė, pritvirtinta ant šalmo. Kai kuriose vietose teko net šliaužti, kad judėtume į priekį“, - šiurpinančią kelionę prisimena E. Žičkus.

Kita vieta, į kurią pakvies „Nuo...iki...“, jau seniai domina viso pasaulio mokslininkus. Ji net buvo fotografuojama iš kosmoso - taip tikėtasi įminti jos paslaptis. Tai Sibiro Stonhendžas. Po 50 tonų sveriantys akmenys milžinai čia sustatyti keistomis figūromis, ir niekas negali pasakyti, kaip pirmykštės bendruomenės atstovams pavyko tai padaryti. Tikima, kad tai anų laikų dievų kapavietės, tiksliau – vartai į pomirtinį pasaulį.

Žinoma daug pasakojimų apie žuvusius lobių ieškotojus, kurie norėjo apiplėšti brangenybių gausius (taip manoma) kapus.

Sugrįžę į Lietuvą, „Nuo...Iki...“ žurnalistai patraukė ieškoti ne mažiau intriguojančios vietos Neries pakrantėje. Beveik 30 kilometrų nuo Vilniaus jie atsidūrė greta didžiulės olos, kurios viduje surado daugybę laiškų su pagalbos prašymais, fotografijų, degintų žvakių ir rožančių.

„Nuo...Iki...“ mistiškiausių pasaulio ir Lietuvos vietų paslaptis atskleis pirmadienį, 20.40 val., per LNK.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją