„Žmonės čia neturi jokios veiklos, jokių pramogų. Aišku, galima sėdėti ir laukti malonės. Pavyzdžiui, iš valdžios. O aš visiems pradėjau sakyti – veikime patys, gyvenkime, nelaukime. Bandau kaimo žmones užkrėsti bendra veikla“, - pasakoja Vilija Vaškienė, vietos ūkininkė ir bendruomenės centro pirmininkė.

Dar prieš dešimt metų Vilija subūrė kaimo moteris į „Šarkelių“ klubą. „Mes, kaimo moterys, kitokios nei miesto. Mes matome tik darbą ir namus. Norėjau, kad pamatytumėme ką nors daugiau, ne tik kiaules ir tvartą. Susibūrėme, ėmėme važinėtis po Lietuvą, lankyti gražias sodybas, įdomias vietas, koncertus, teatrus. Tas pavyzdys buvo užkrečiantis, kituose kaimuose moterys irgi pradėjo burtis“, - sako Vilija.

Nuo penkių moterų būrys išaugo iki trisdešimties. Veikla baigėsi labai simboliškai: beveik visos „Šarkelių“ moterys susirado darbus mieste ar pradėjo studijuoti. Liko gyventi kaime, bet sparnus iškleidė plačiau.

Vilija pradėjo naują veiklos etapą – buria kaimo bendruomenę. „Mūsų kaimo jaunimas buvo įsirengęs savadarbę treniruoklių salę... buvusiose kiaulių fermose. Sportavo antisanitarinėse sąlygose – be langų, be vėdinimo. Pamaniau – imsiu ir parašysiu projektą paramai gauti. Sėdau, vienu įkvėpimu parašiau prašymą ir laimėjau konkursą. Gavome pinigų ir mokyklos patalpose įrengėme šiuolaikišką sporto salę – su kardiotreniruokliais, svarmenimis, o senus surūdijusius svarsčius padėsime į muziejų. Dabar visas jaunimas vakarais renkasi į naująją sporto salę, o nebesėdi stotelėje, kaip anksčiau“, -džiaugiasi Vilija.

Paakinta šios sėkmėm moteris, moteris bendruomenės vardu ėmė dalyvauti visuose įmanomuose konkursuose paramai gauti. Rezultatas – bendruomenė šioms Kalėdos jau turėtų turėti savo salę susirinkimams.

Vilijos taikinyje – naujas konkursas, kuriame galima gauti net 7 milijonų litų paramą savo kaimo bendruomenei. Jos svajonė – kultūros namai. „Noriu, kad kaime gyventi būtų gera, žmonės jo nepaliktų ir jaustųsi pilnaverčiai gyventojai“, - sako Vilija Vaškienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją