Ekspertų komisija sudarė kompozitorius Mindaugas Urbaitis, kompozitorius, aranžuotojas ir prodiuseris Raigardas Tautkus, muzikos ekspertas Valdas Bytautas, kompozitorius ir prodiuseris Deivydas Zvonkus bei muzikologas Darius Užkuraitis.

Komisija išklausiusi minėtos dainos „Lietuva“ ir grupės „The LA‘s“ dainos „There She Goes“, kurios plagijavimu autorius buvo įtariamas, įrašus bei susipažinusi su kūrinių natomis, konstatavo, kad šios dvi dainos yra du skirtingi muzikos kūriniai, todėl plagijavimo atvejis buvo atmestas.

Kaip teigiama ekspertų išvadose, abiejų dainų priedainiuose yra akivaizdus motyvinis sutapimas, tačiau ekspertų komisijos nuomone, šis sutapimas yra atsitiktinis, koks gali atsirasti kūrybinio proceso metu.

Ekspertų komisija rekomenduoja dainą „Lietuva“ kompoziciškai pakeisti, kad minėtų motyvinių sutapimų būtų išvengta. Komisija siūlo autoriui pateikti naują dainos versiją pakartotiniam ekspertų vertinimui iki š.m. sausio 28 d. 10 val.

„Man svarbiausia, kad atmestas kaltinimas dėl plagijavimo. Taip, aš sutinku, kad vietomis melodijos sutapo ir buvo panašios, ir sutinku tą kūrinį paredaguoti taip, kad niekam nekiltų jokių klausimų ar abejonių. Tą, beje, būčiau padaręs ir prieš konkursą, jeigu iki jo būčiau išgirdęs bent vieną tokią pastabą mano dainos adresu. Tikiuosi, kad objektyvių ir autoritetingų ekspertų vertinimas pagaliau leis padėti tašką šioje nemalonioje istorijoje ir baigsis visos subjektyvios spėlionės šiuo klausimu,“ – po sprendimo komentavo Deivis.

LATGA-A Ekspertų komisijos narių ir atlikėjo Deivio posėdžio audio ištrauką galite pasiklausyti http://g.delfi.lt/m/pc/20090121142205.deivis.mp3 čia

Dainininko Deivio daina „Lietuva” abejonių sukėlė vos pasirodžiusi LTV eteryje sausio 17 dieną vykusiame „Dainų dainos" konkurso atrankiniame koncerte. Tuomet buvo rasta panašumų su grupės „The LA‘s“ kūriniu „There She Goes“.

Išgirdęs kaltinimus Deivis DELFI tikino: „Aš jau geriau iš viso nutrauksiu savo karjerą nei vogsiu dainas”.

Po šio nesusipratimo „Dainų daina“ organizatorių LRT, LATGA-A bei dainos autoriaus Deivydo Norvilo prašymu buvo inicijuotas galimo plagijavimo atvejo nagrinėjimas.

LATGA-A atkreipia dėmesį, kad muzikos ekspertų komisijos pateikta išvada gali būti tik vienas iš argumentų priimant sprendimą dėl galimo autorių teisių pažeidimo. Tačiau tai nėra galutinis sprendimas.

ATGA-A generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno teigimu, „komisijos (kompozitorių, muzikologų, prodiuserių) sausio 21 d. sprendimas šiuo atveju yra tik nuomonė dėl pateikto fakto. Spręsti ir nutarti, ar Deividą Norvilą kaip dainos „Lietuva“ autorių galima įtarti ir apkaltinti autorystės pasisavinimu (plagiatu), gali tik teisėsaugos institucijos, atlikusios išsamius tyrimus. Tam reikėtų išklausyti ne tik muzikos specialistų, bet ir kitos pusės - kūrinio originalo autorių – teisių turėtojų nuomonę. Tad galutinė išvada ir sprendimas – teisininkų. LATGA-A negali inicijuoti tokio tyrimo be teisių turėtojų prašymo ir pareikštos nuomonės.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją