„Kol kas negaliu komentuoti, nes gali būti visaip. Negaliu atsakyti, ką apie tai svarsto vadovybė, nes tuose svarstymuose nedalyvauju. Kad tokios mintys buvo, tai faktas. Finansai nėra blizgantys,“ - abejonių negalėjo išsklaidyti „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos koordinatorius Jonas Vilimas.

Lietuvos televizijos vadovas Rimvydas Paleckis taip pat patvirtino, kad šis klausimas bus svarstomas labai rimtai, nes tai daryti verčia dar mažesnis nei pernai biudžetas.

„Dabar Seimui pateiktas 30 mln. litų biudžetas, kuris, iš tikrųjų, šiai dienai verčia labai rimtai svarstyti, ar mes pajėgsime dalyvauti „Eurovizijoje“. 2009 metais LRT biudžetas buvo apie 15 mln. didesnis, tiesa vėliau buvo dar ne kartą karpytas“, - kalbėjo pašnekovas.

LRT pasilieka teisę spręsti

Pasak LTV vadovo, sutaupyti yra įvairių būdų, pavyzdžiui, atsisakant atrankų Lietuvoje. „Eurovizija – Europos transliuotojų sąjungos, kurią sudaro visų Europos šalių visuomeninės televizijos, renginys. Ne šalių, o televizijų renginys, kuris pasąmonėje virtęs šalių renginiu. Formaliai niekur nepasakyta ir neparašyta, kaip LTV dalyvauja atrankoje. LRT be jokios atrankos gali imti ir pasiųsti kažką į „Euroviziją“, o tai sumažintų sąnaudas, nes tie atrankiniai turai irgi kainuoja“, - kalbėjo R. Paleckis.

Tiesa, kur kas didesnių sumų reikia atlikėjų paruošimui konkursui, kuris atsieina apie 300 tūkst. litų, ir „Eurovizijos“ transliacijoms.

Pasak R. Paleckio, transliacijos sumos šešiaženklės, todėl tenka svarstyti, ar, pavyzdžiui, LTV 3-4 mėnesius turėtų transliuoti savo autorines laidas, ar, kaip pats sakė, mesti pinigus „Eurovizijai“ ir jų netransliuoti.

„Kai viskam daugiau mažiau užtekdavo, dalyvaudavome, bet kai matome, kad neužteks, metų pabaigoje, kai turėsime Seimo patvirtintą biudžetą, dėliosime prioritetus ir darysime sprendimus. Tada paaiškės, ar „Eurovizija“ tarp prioritetų, ar prioritetas yra vietinės autorinės laidos, žmonių algos ir atlyginimai. Labai paprastas ir tuo pačiu labai sunkus apsisprendimas“, - pridūrė jis.

Pasak R. Paleckio, tai – LRT renginys ir jeigu Lietuvos nacionalinis transliuotojas pajėgus, jis dalyvauja jame, jeigu ne – nedalyvauja. Kol kas Lietuva dar nebuvo atsisakius dalyvauti.

R. Paleckis pridūrė, kad latviai taip pat labai rimtai svarsto savo dalyvavimą. „Jeigu bus blogiausias variantas, mes būsime ne vieni“, - kalbėjo jis.

Nacionalinė „Eurovizijos“ tranka tradiciškai prasidėdavo Naujųjų metų pradžioje. 2010 metais 55-asis konkursas vyks Norvegijos sostinėje Osle.

Kai kuriose Europos šalyse, pavyzdžiui, Turkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Graikijoje, Turkijoje ir Maltoje, nacionalinės atrankos jau prasidėjo, o Bulgarai jau turi savo atstovą - atlikėją Miro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją