„Tai originalus projektas, įkvėptas besivaržančių šokio aikštelėje įžymybių idėjos“, - apie „Kviečiu šokti“ sako LNK programų direktorius Arūnas Motiekaitis. „Tai originalus TV3 ir prodiuserinės kompanijos „Just.TV“ projektas“, - apie „Šok su manimi“ sako TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas.

Tarptautinis formatas – per brangus

Dvi konkuruojančios Lietuvos televizijos nepirko brangaus užsieninio TV formato, kuris griežtai reglamentuoja šokių laidos kūrimą. „Pati šokių idėja tai dar nėra laidos formatas. Šiuo atveju nė vienas iš pasaulyje platinamų formatų mūsų netenkino, todėl nusprendėme kurti savo projektą labiau pritaikytą vietinei rinkai“, - teigia J. Jefremovas. „Niekas nedraudžia kurti kitų taisyklių to paties žanro rėmuose. Kas gali uždrausti rengti šokių konkursą TV eteryje?“ - atitaria A. Motiekaitis.

Nors nusipirkęs originalų formatą tuo pačiu gauni ir vadinamąją „Bibliją“, kurioje smulkiai surašytos visos laidos kūrimo instrukcijos, televizijose dirbantys žmonės neoficialiai prisipažino, kad joje esantis „know how“ (žinios, kurias įgyti reikia laiko ir lėšų, tačiau negalima patentuoti) nėra toks stebuklingas, kad vertėtų mokėti didelius pinigus. Drauge su „Biblija“, kuri neabejotinai palengvina laidos organizavimo procesą, atkeliauja ir šimtai laidos kūrimą komplikuojančių ir papildomus pinigus kainuojančių reikalavimų.

„Šokių formatų pardavėjai kelia didelius techninius reikalavimus, kuriuos vargiai būtų galima įgyvendinti Lietuvoje, šou numatyti aštuonioms - dešimčiai savaičių, o Lietuvoje konkursai linkę tęstis kur kas ilgiau, net ir dėl finansinių sumetimų“, - sako LNK programų direktorius.

Apkaltinti formato vagyste - sudėtinga

Paprašyti palyginti jų kuriamus šokių projektus su populiariausiu pasaulyje formatu „Dancing with the Stars“, TV3 tvirtina: „Tikrai negalime palyginti, nes britų projekto nenagrinėjome“. LNK šiuo atveju atviresni: „Projektai skiriasi dalyvaujančių porų skaičiumi. „Kviečiu šokti“ dalyvauja net 16 porų, poros šoka po 2 šokius, per vieną laidą visos poros šoka skirtingus šokius, todėl per laidą sušokami visi 10 Lotynų Amerikos ir klasikinių šokių. Visos iškritusios poros turi galimybę grįžti į šou, mėnesio pabaigoje šokdamos vilties šokį. Projektas trunka 4 mėnesius, dalyvauja 4 komisijos nariai“.

Pagal galiojančius įstatymus ką nors apkaltinti laidos formato plagijavimu yra ypač sudėtinga, nes pati laidos idėja nėra patentuojama. Negali užpatentuoti ir sukurtos laidos, kurioje šoka įžymybės, taip, kad kiekvienas vos sukūręs įžymybių šokių šou būtų išsyk apkaltintas vagyste.

Ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje iki šiol yra daug teisinės painiavos bandant apibrėžti tikslią paties TV formato sąvoką ir nustatyti bruožus, pagal kuriuos galima būtų įrodyti, kad formatas yra pasisavintas.

Trumpai kalbant, pakanka pakeisti pavadinimą, logotipą ir/arba šou trukmę, dalyvių, teisėjų, vedėjų skaičių, nors šiek tiek savaip modifikuoti varžybų taisykles ir jau turi savo originalų šou.

Bylinėtis galima, bet neverta

Lietuvos teismų praktikoje nebuvo nė vienos su TV formato vagyste susijusios bylos. Tiek LNK, tiek TV3 teigė nesyk neturėjusios jokių teisinių pasekmių dėl to, kad transliavo svetimo formato laidas. Abi televizijos užtikrina, kad jų eteriuose esanti produkcija – originali arba tinkamai licencijuota.

Nors neatsargių žingsnių, galinčių tapti precedentu teisminiam nagrinėjimui yra pasitaikę. LNK televizija buvo neapdairiai vieną šokių šou pavadinusi „Šok su žvaigžde“, o tai yra beveik identiškas nepirkto formato „Dancing with the Stars“ vertimas. Ir šiais metais LNK vaikšto plonu ledu. „Kviečiu šokti“ angliškai skamba praktiškai taip pat, kaip ir visų šių projektų pirmtako, net 49 metus BBC eteryje transliuoto šou „Come Dancing“ pavadinimas. Anot teisininkų, būtent pavadinimas ir logotipas yra tie veiksniai, pagal kuriuos lengviausia apkaltinti formato vagyste.

Apginti TV formatą būtų galima ir vadovaujantis Konkurencijos įstatymu. Juo būtų galima bandyti pasinaudoti tuo atveju, jei konkurentų televizija tuo pačiu metu transliuotų nelicencijuotą laidą, kurią žiūrovas galėtų painioti su jų turima licencijuota laida. LNK tikina, kad buvo pakliuvusi į tokią situaciją, bet teisinių būdų gintis nepanaudojo.

„Mes pagal formatą „Ranking the Stars“ praėjusį sezoną kūrėme „Supertortą“. Konkurentų televizija (turima omenyje TV3 – aut.past.) pasiūlė panašų šou, paremtą reitingavimu, pavadintą „Rožių kerai“. Formato pardavėjai paaiškino, kad panašumų su jų formatu yra, bet, deja, vinjetė - kitokia, muzika - kitokia, dekoracijos - kitokios ir pradėti teismus nebūtų pagrindo“, - teigia A. Motiekaitis.

Užsienio kompanijos ar asmenys tik ypatingais atvejais kreipiasi į Lietuvos teisėtvarką dėl galimų autorių teisių pažeidimų ir tai būna susiję su daug aiškesniais įvykiais, nei galimas TV formato pasisavinimas.

„Ir ne tiek dėl to, kad čia nesitiki rasti teisingumo, kiek dėl to, kad rinka mūsų - maža ir padaryta žala dažnai jų mastais neatrodo tokia didelė, kad būtų verta imtis teisinių priemonių“, - įsitikinęs advokatas Andrius Iškauskas, atstovaujantis britų agentūros “The Really Useful Group“ teisiniams interesams Lietuvoje. Kompanija kreipėsi į teismą, kai vieni koncertų organizatorių be leidimo praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje režisavo ir viešai atliko Andrew Lloydo Webberio roko operą „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ („Jesus Christ Superstar“).

Latviai ir estai nusipirko tarptautinį formatą

Nė vienas Lietuvoje rodytas šokių projektas nebuvo licencinis. 2006 metais LTV startavo „Lietuvos šokių dešimtukas“. LNK teigimu, šiuo metu jų televizijoje dirbanti šio TV žanro Lietuvoje pradininkė prodiuserė Indrė Ciesiūnienė (tada dirbusi LTV) bandė įsigyti originalų šios laidos formatą „Dancing with the Stars“. „Kiek žinome, derybos beviltiškai įstrigo dėl pardavėjų požiūrio“, - prisimena A.Motiekaitis. Vėliau šokių laidą „Šok su žvaigžde“ transliavo LNK, pernai „Šok su manimi“ pradėjo transliuoti TV3.

Pirmieji pasaulyje TV pramoginių šokių konkursą pradėjo rodyti britai. 1949-1998 metais BBC televizija transliavo laidą „Come Dancing“. 2004 metais „BBC One“ pradėjo transliuoti modifikuotą senojo šou variantą „Strictly Come Dancing“. Jame su profesionaliais šokėjais jau šoko garsenybės, buvo demonstruojami tiek standartiniai, tiek Lotynų Amerikos šokiai, laida transliuojama tiesiogiai. Buvo sukurtas tarptautinis šios milžiniško populiarumo sulaukusios laidos formatas „Dancing with the Stars“.

Pirmoji „Dancing with the Stars“ licenciją įsigijo Australija. Vėliau laidos formatas buvo parduotas net 30 pasaulio šalių. Šou rodytas (ar teberodomas) JAV, Kanados, Brazilijos, Argentinos, Čilės, Kinijos, Naujosios Zelandijos, Skandinavijos šalių, Ispanijos, Portugalijos, Italijos, Graikijos, Turkijos, Austrijos, Olandijos, Slovakijos, Slovėnijos, Čekijos, Kroatijos, Lenkijos, Ukrainos, Rumunijos ir kitų šalių TV eteriuose.

„Dancing with the Stars“ licenciją yra nusipirkusios ir mūsų kaimynės Latvija bei Estija.

Užsienio formato laidos eteryje egzistuoja

Tiesa teigti, kad LNK ir TV3 vengia rodyti licencijuotas laidas nebūtų teisinga. TV3 naujame sezone bus rodomos užsienio formato laidos „Lietuvos talentai“ ir „Taip arba ne“. LNK savo ruožtu turi laidų „Next“ („Kitas“) ir „Room riders“ („Kambarių plėšikai“) lietuviškų variantų rodymo teises.

Per pastaruosius metus televizijos transliavo šias užsienio formato laidas: TV3 -„Stresas“, „Po velnių!“, „Skylė sienoj“, „Meilės trikampis“, „Dangus“, „Ačiū Dievui, atėjai“, „Taip arba ne“, „Lietuvos talentai“, „Tu gali šokti“, „Chorų karai“, „Padainuokim!“, „Lietuvos garbė“, „Ekstrasensų mūšis“, „Penktokų iššūkis“, „Pagal mamą“; LNK - „Baras“, „Vienas prieš visus“, „Supertortas“, „Kitas“, „Kambarių plėšikai“, „Antanėlio Lietuva“, „Pinigų taksi“.

LNK teigia savo laidos „Myli-nemyli“ formatą pardavusi Latvijos televizijai, kurioje šou vadinosi „Mil-nemil“.

„Be abejonės, autorių teisės turi būti gerbiamos ir jų laikomasi“, - reziumuoja LNK programų direktorius Arūnas Motiekaitis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją