„Ką aš su juo darysiu? Pirmiausia, aš turėsiu pereiti muitinę. Ar tai auksas, ar ne? Manau, kad padovanosiu jį Lietuvos kino muziejui, nes tai pirmas karatas ir šis apdovanojimas labai svarbus mano šaliai, - vasario 3-ąją Los Andžele atsiimdamas prestižinį apdovanojimą sakė A. Matelis. –Tad aš labai džiaugiuosi, man trūksta žodžių, nes tai yra labai netikėta“.

Kultūros ministras Jonas Jučas režisieriui A. Mateliui įteikė padėkos raštą už Lietuvos vardo garsinimą visame pasaulyje dokumentine kino kūryba. Taip pat režisieriui buvo įteiktas ministerijos parkeris. „Galėsite su juo naujas sutartis pasirašinėti“, - įteikdamas rašiklį juokavo kultūros ministras.

Pasak A. Matelio, šiemet atrankoje dalyvavo ypatingai stiprūs konkurentai, todėl gauti apdovanojimą buvo itin malonu. „Jeigu dalyvauji, juk tikiesi laimėti. Ten visi supranta, kad kova yra žvėriška. Jeigu jis pateko tarp apdovanotojų iš kelių tūkstančių, tai yra vertas būti tarp 5 išrinktųjų“, - savo mintis dėstė režisierius.

Režisierius mano, kad šis apdovanojimas yra puikus pavyzdys to, kad lietuvių režisierių darbai gali konkuruoti su žymiausių, pasaulyje pripažintų kūrėjų filmais. „Labai didelę reikšmę turi žiūroviškumas – tai kad filmą galėtų pamatyti ne tik autorius ir jo kaimynai, bet ir kitų miestų žmonės. Lietuvių kinas tikrai gali konkuruoti“, - teigė A. Matelis.

„Čia ne tiek mums, kiek jiems buvo šokas, jie nesupranta, kaip lietuviškas filmas galėjo laimėti prieš amerikiečių filmus. Kiek į kiną investuoja Azija ar Lotynų Amerika, o kiek mes? Manau, jiems tai yra tikrai didelis sukrėtimas“, - konstatavo režisierius.

Režisieriui vakarieniaujant neoficialioje aplinkoje vienas svečių prasitarė, kad filmas „Prieš parskrendant į Žemę“ iš karto buvo pastebėtas ir įvardytas kaip pavyzdys, koks ateityje turėtų būti dokumentinis filmas. Tai buvo bene pagrindinė priežastis, kodėl DGA apdovanojimu šiemet džiaugiasi būtent A. Matelis.

Praėjusią žiemą Lietuvos kino teatruose rodytas filmas nesulaukė didelio žiūrovų antplūdžio. Režisieriui laimėjus prestižinį apdovanojimą filmą ketinama parodyti dar kartą, tačiau dabar jis įgavo dar didesnę vertę, todėl jį nusipirkti ir transliuoti nebebus taip paprasta.

„Prieš keletą mėnesių Lietuvos televizija išreiškė norą parodyti mano filmą, tačiau kol kas dėl to dar nesusitarėme. Nenorime, kad jis būtų tik parodytas, nenorime, kad jis pasiklystų tarp kitų programų ir tinklelių 11 valandą vakaro. Norėtųsi, kad tas, kas jį rodys, prisiimtų tam tikrus įsipareigojimus, kad filmas taptų daugiau negu parodymu“, - aiškino režisierius.

A. Matelis norėtų, kad filmo pateikimas būtų naudingas ligoninei ar dar kam nors, kad jį pamatytų platesnė auditorija negu jau filmą mačiusioji. Režisierius pateikė danų pavyzdį, kai pasistengę žmonės taip pristatė filmą, kad tais metais jis tapo žiūrimiausiu filmu Danijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją