Balandžio 13-ą dieną „AXX“ pristatė festivalio „Gėris“ antrosios dalies filmų programą. Naujų trumpo metro juostų ketvertukas kiek priblanko prieš seansą festivalio prodiuserių paskelbtas naujienas - „AXX“ filmas „Zero“ šį mėnesį išleidžiamas Jungtinės Karalystės kino teatruose, o vadybininkai pradeda žarstyti pažadus apie juostos pasirodymą Kanų kino festivalyje.

Pagyvensim, pamatysim – kol kas žiūrim naujus darbus.

„AXX“ antrame etape rodo 4 apie trečdalį valandos trunkančius filmus. Pirmojo etapo vienas iš nugalėtojų Simonas Tarvydas („Ką padarė Džonis“) antrai daliai naujo darbo nepristatė. Nešti festivalio vėliavą teko Mantui Maldeikiui, Šarūnui Mikulskiui, Ramunei Rakauskaitei ir Romualdui Lavrynovičiui.

Programą pradeda Ramunės Rakauskaitės filmas „Mimoza“. Mimoza – tai gėlė, prisegta prie pagrindinės herojės Ingos suknelės. Pirmajame „Gėrio“ etape pristačiusi feministišką juostą „Sūrininkas“, vienintelė konkurse dalyvaujanti moteris „Mimozą“ filmavo Čikagoje.

Kino kūrėjų komandą labiausiai lietuviais atskiestame JAV mieste, matyt, lengviau nei Vilniuje. „Mimozos“ filmavimo aikštelėje sukosi vietiniai gyventojai, išskyrus operatorių Toby Birney ir aktorių Rytį Saladžių.

„Mimoza“ nagrinėja atsitiktinai susitinkančių žmonių santykius – sunkius, sudėtingus, nenuspėjamus ir sunkiai suprantamus. Filmo scenarijus painus, nelengvas, o tinkamai žiūrovui jo paaiškinti ir nesugebėta – dėl to „Mimoza“ atrodo nebaigta ir šiek tiek beprasmė.

Po „Mimozos“ programoje seka Romuldo Lavrynovičiaus juosta „Vilniaus pasaka“. Pirmame etape susukęs filmą „Bausmė“ ir tik žiūrovų balsų dėka patekęs į antrąjį „AXX“ festivalio etapą režisierius sukūrė įsimintiniausią antrosios dalies filmą.

„Vilniaus pasaka“ pasakoja aktualią ir gana graudžią istoriją – vargingai gyvenantis jaunuolis rūpinasi ne tik savimi, bet ir trylikamečiu savo broliu, sergančiu sudėtingos formos cukriniu diabetu.

Jaunuolio mergina nori išvykti dirbti į Londoną ir ragina jį vykti kartu. Į dvidešimties minučių filmą sutalpinamos net trijų žmonių dramos ir – perteikiamos įdomiai bei įtikinamai.

Po labai optimistiškai (kokybės prasme) nuteikiančio antrojo „Gėrio“ filmo „Vilniaus pasaka“, seka Manto Maldeikio darbas „Laiminga diena“. Per šios juostos seansą pirmą kartą „AXX“ istorijoje teko girdėti švilpimą, įroniškus šūkius „Bravo“ ir „Pakartot“. Išties, pamačius šį filmą kyla tik klausimas - kodėl pirmame etape sukūrusi pakankamai originalią „Ostiją“ šioje dalyje kūrėjų komanda puolė taip žemai?

„Laiminga diena“ rodo pilką personažą, kuris išvyksta į spalvingą užsienio šalį ir ten filmuoja vaizdus buitine kamera. Juosta labiau panaši į bet kurio turisto juostą susuktą iš atsitiktinių vaizdų šiltoje šalyje.

Be abejo, į „AXX“ premjerą susirenka įnoringa, drąsi ir daug mačiusi „kvietiminė“ publika, bet jų švilpimas yra tik sutirštinta teisinga reakcija.

O „Gėrio“ antrąjį etapą baigia geriausiai vertintas už pirmosios konkurso dalies darbą režisierius Šarūnas Mikulskis. Originaliu ir išbaigtu darbu „Mandabalu“ pasižymėjęs kino kūrėjas šiam etapui pateikia darbą „Dėmė“.

Jame pasakojama apie keistą ir subtilų dviejų įdomių personažų bendravimą – sveikuolis dievobaimingas atsiskyrėlis ir pas jį užklydęs puolęs vagis – narkomanas.

Dviejų priešingų personų santykiai įdomūs ir nenuspėjami. Kaip ir kuriant „Mandabalu“, prie „Dėmės“ scenarijaus dirbo Š.Mikulskis kartu su Deimas Kelias. Atrodo, šiam duetui sekasi labai gerai.

„Dėmė“ yra brandžiausias ir labiausiai išbaigtas festivalio filmas, bet žiūrint trumpametražių filmų seriją įsimena juosta, sukūrusi didžiausią įspūdį. Labiau įsimintinas šioje „AXX“ „Gėrio“ programoje - „Vilniaus pasaka“.