1996 m. už filmą „Anglas ligonis“ jis gavo „Oscaro“ apdovanojimą kaip geriausias režisierius, o 1999 m. buvo nominuotas „Oscarui“ už scenarijų filmui „Talentingasis misteris Riplis“.

Jis taip pat režisavo knygos „Pirmoji moterų seklių agentūra“ televizijos epizodų versiją, kuri ekranuose pasirodys jau per šias Velykas.

Kaip sakė pats A. Minghella – jis debiutavo kaip teatro, o ne scenos režisierius. Pirmasis jo darbas 1975-aisiais pastatytas spektaklis – „Mobius the Stripper“. Tačiau karjeros laipteliais A. Minghella pradėjo kilti dirbdamas BBC televizijoje ir kurdamas įvairius serialus bei pagaliau pradėdamas kurti didžiojo ekrano šedevrus.

Pastaruoju metu garsus režisierius pajuto poreikį sugrįžti į teatro sceną. 2005-aisiais A. Minghella debiutavo operoje. G. Puccinio „Madam Baterflai“ A. Minghellos akimis pirmą kartą atgijo Anglijos nacionaliniame teatre, o jau po metų garsus režisierius pirmąją savo operą kūrė Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT).

LNOBT direktorius Gintautas Kėvišas tada sakė, kad tik išgirdęs apie Anthony Minghella režisuotą „Madam Baterflai“ suprato, kad tai yra būtent tai, ko reikia Lietuvai. Į Lietuvą „Madam baterflai“ atvyko praėjus metams po premjeros – režisierius norėjo įsitikinti spektaklio sėkme Londone. Legendinė opera buvo pastatyta Londone, Vilniuje ir Niujorke.

Jau tada režisierius negailėjo pagyrų Lietuvos artistams ir Vilniuje dirbančiai komandai, o sugrįžimas ir savotiškas debiutas teatre jam teikė tikrą džiaugsmą. Prie šio spektaklio A. Minghella dirbo kartu su japonų kilmės žmona Carolyn Choa.

C. Choa – žymi choreografė, galbūt jos dėka „Madam Baterflai“ pražydo naujomis spalvomis.

Visa Minghella šeima vienaip ar kitaip buvo susijusi su kino verslu. Brolis Dominic Minghella – sėkmingas scenaristas, Anthony sūnus Maxas Minghella – aktorius. Gyvenimą garsus režisierius paliko būdamas karjeros viršūnėje. Jis režisavo tuziną kino filmų, buvo prodiuseris, kino ir teatro veikėjas. Jo darbas buvo įvertintas ne vienu apdovanojimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją