J. Švankmajeris išgarsėjo kaip siurrealistinės animacijos kūrėjas. „Skalvijos“ kino centre čekų savaitgalio programoje bus parodytas 2000 m. sukurtas filmas „Medinukas“, kuriame naujoji Europa vaizduojama itin groteskiškai. Istorija pasakoja apie vieną turtingą vidurinės klasės porą. Horakai negali susilaukti vaikų. Kartą jie parsineša namo kelmą ir šis atgyja, pavirsdamas nepasotinama pabaisa.

Pora, norėdama pamaitinti Otiką, milžiniškais kiekiais perka jam mišinėlius kūdikiams, o vėliau mėsą. Tačiau paskui, kai nepasotinamasis kelmas suėda katiną, viskas sugrįžta į senojo pasakos žanro vėžes. Švankmajeris akcentuoja žiaurią ir pesimistišką senovinių pasakų prasmę. „Medinukas“ - geriausias 2002 m. čekų filmus.

Kaip rašoma kino centro pranešime, antrojo filmo autorius Jirži Vejdelekas - vienas iš perspektyviausių čekų jaunosios režisierių kartos atstovų. Jo darbai jau ne kartą pretendavo į prestižinius kino apdovanojimus ir pelnė žiūri bei žiūrovų simpatijas. Filme „Vaclavas“ (2007) Jirži Vejdelekas kartu su scenaristu Mareku Epsteinu sukūrė sukrečiantį pasakojimą, pagrįstą realia istorija.

Ši tragikomedija puikiai atsiskleidžia jos autorių meistriškumą ir humoro jausmo subtilumą. Filmo herojus Vaclavas - tipiškas kaimo autsaideris. Būdamas keturiasdešimtmetis jis vis dar gyvena po vienu stogu su motina. Vietiniai jį laiko juokdariu ar tiesiog kvaileliu. Tai jautrus, geraširdis žmogus, turintis vaiko sielą. Jo galva prikimšta visokiausių išdaigų. Beveik visi Vaclavą mato kaip vieną didelę problemą. Filmas pelnė ne vieną nacionalinį kino apdovanojimą.

Trečiasis filmas - romantinė drama “Lopinėlis dangaus” (2005), kurį sukūrė žinomas režisierius Petras Nikolajevas. Istorija pasakoja apie meilę, draugystę ir palaikymą, apie meilę, kuri padeda garbingai išgyventi sunkiausiomis aplinkybėmis, kuri gimsta netinkamu laiku ir netinkamoj vietoj. Filmo herojus Lubošas dėl staigaus būdo ir nuolatinio noro priešintis viskam, patenka į teisiamųjų suolą, vėliau - į kalėjimą. Kalėjime Lubošas sutinka Daną. Jų žvilgsniai pakeičia abiejų gyvenimus. Filmas nominuotas penkiems „Čekų liūtams“.

Trys labai skirtingi čekų režisierių suteiks kino žiūrovams galimybę atnaujinti pažintį su Čekijos kinu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją