Kaip Eltai sakė filmo pagrindinis prodiuseris ir kompanijos "Baltijos filmų grupė" direktorius Robertas Urbonas, parašyti filmo scenarijų prieš 15 metų sugalvojo A. Puipa kartu su šviesaus atminimo prozininku Ričardu Gaveliu. "Scenarijus iki dabar gulėjo stalčiuje ir laukė savo eilės. Rašytojui mirus, pakeitimus scenarijuje darė A. Puipa. R. Gavelio ten nedaug liko, tačiau jį vis tiek minime kaip bendraautorių", - sakė R. Urbonas.

Paklaustas, ar aktualus garsusis B. Sruogos kūrinys šiuolaikiniams žiūrovams, R. Urbonas sakė, jog žmogaus buvimo uždaroje erdvėje, konclageryje tema yra išties aktuali. "Šiandienos pasaulyje dedasi labai daug dalykų, kai žmogus pasijunta lyg koncentracijos stovykloje ir bando iš jos išeiti. Nors B. Sruogos "Dievų miškas" yra programinis kūrinys mokyklose, dabar literatūros mokytojai jį kiek kitaip traktuoja. Būsimasis filmas nebus garsaus literatūros kūrinio adaptacija ar ekranizacija - mes tik remiamės šiuo kūriniu. Filme bus ir sugalvotų epizodų, kurių nebuvo knygoje" - teigė R. Urbonas.

Prodiuseris būsimą filmą vadino juodąja komedija, kurioje bus daugiau sarkazmo, metaforinio humoro, geriausiai suprantamo skaičiusiems B. Sruogos "Dievų mišką" - beletrizuotų Štuthofo atsiminimų knygą, parašytą grįžus iš mirties lagerio 1945 m., o išleistą tik 1957 metais. Pasak literatūros tyrinėtojų, visai B. Sruogos kūrybai būdingas juokas "Dievų miške" įgyja grotesko, juodojo humoro atspalvį ir kuria absurdiško pasaulio vaizdą.

Filmo kūrybinėje grupėje - operatorius Algimantas Mikutėnas, dailininkas - Galius Kličius, o kompozitoriaus R. Urbonas kol kas negalėjo įvardyti.

Filme pagrindinį Profesoriaus vaidmenį kurs teatro ir kino aktorius Valentinas Masalskis. Vaidinti konclagerio komendantą kviečiamas žinomas britų aktorius Stevenas Berkoffas, prieš keletą metų vaidinęs ir Lietuvoje kurtame televizijos filme "Atila". Kitus ryškius "Dievų miško" personažus įkūnys aktoriai Kostas Smoriginas, Vytautas Paukštė, kiti garsūs lietuvių aktoriai. Iš viso filme bus apie 80 vaidmenų.

Beveik dviejų valandų trukmės filmo sąmata - apie 3,5 milijono litų. Pasak R. Urbono, dar deramasi su Lietuvos kultūros ministerija dėl trečdalio sąmatos finansavimo, kitą lėšų dalį dengtų Didžiosios Britanijos koprodiuseriai.

Filmavimo darbai prasidės Vilniuje, o po dviejų savaičių filmavimo grupė kelsis į pajūrį. Sostinėje bus filmuojama gatvėse, butuose, teatro ir kitose erdvėse. Iš viso filmavimas turėtų užtrukti 42 filmavimo pamainas - taip vadinamos filmavimo dienos.

"Dievų miško" premjera Lietuvos ekranuose planuojama kitų metų rudenį, o apie pasaulinę filmo premjerą, R. Urbono teigimu, - dar per anksti galvoti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją