Manyje kaupiasi plojimai ir švilpimas, pasipiktinimas ir žingeidumas. Jokių vidutinių emocijų, juk tai dar vienas “Kino pavasaris”, dienos kai atostogos yra vienintelis išgyvenimo būdas.

Prasiplėtęs tūriu į palapinę šalimais, kad būtų kur išsirėkti, “Pavasaris” vėl sugrįžta su geriausia, ką sukūrė neholivudas per pastaruosius porą metų. Į duobę, “goustraideri”, šalin rankas nuo mano pinigų, Hugh Grantai.

Europa ir P.Amerika, P.Korėja ir net Filipinai kiša į dantis savo geriausias stintas. Joms visoms pavyko kažkur pasižymėti: kuriai Kanuose, kuriai Berlyne, ar tik pačiam sau svarbiame festivalyje. Faktas – tai patikrinti filmai, kažkas juos jau matė. Kai kurie sukėlė riaušes galvoje, kaip kurie neaišku, ką čia veikia, bet “Kino pavasaris” tam ir yra, kad… Palauk, ne – “Kino pavasaryje” mes žiūrėsime tik tai, kas verta dėmesio, nes visų 60+ pamatyti tikrai nereikia.

Tad tradiciškai “Pravda” drįsta rekomenduoti paragautus filmus, kurie neleido spausti ffwd. Eik nusipirkti termoso ir sumuštinių dėžutės, ruošk kūną kofeinui. „Kino pavasaris“ nuo kovo 22 iki balandžio 5 d. „PRAVDA“ REKOMENDUOJA:

01 Šimtmečio sindromai (Sang Sattawat)

Istorija: perpus perskeltas filmas, kurio viena pusė skirta prisiminimui apie Tailandų režisieriaus Apichatpongo „Joe“ Weerasethakulo tėvų meilės istoriją, išgyventą mamos, kita - tai pačiai istorijai tik jau iš tėvo atmintimi.

Recenzija: besąlygiškai toliausiai emocijų diską metantis „KP“ filmas, dėl kurio gėda nebūtų jokiam festivaliui. Išskirtinis tempu, savita ironija, nuotoline kinematografija ir graikinio riešuto neperkandamumu nežinant kūrybinio konteksto ir įkvėpimo. Vienuolis, norintis būti dydžėjumi ir dainuojantis odontologas – kreivi peronažai lenda iš visų kūrinio pusių. Patiks, jei patiko: ankstesnieji Joe filmai; kinas, kurį reikia jausti, o ne suprasti.

02 Elektroma (Daft Punk’s Electroma)

Istorija: dviejų dizaineriškų robotų kelionė į virsmą žmonėmis.

Recenzija: jau anonsuotas filmas „Pravdoje“, atvykstantis iš tolimos ateities, kuomet filmai, kaip prognozavo Alfredas H., bus tik pajautų orchestras. Vizualinis triukas su nuostabia psichodelika. Patiks, jei patiko: bent vienas Daft Punk klipas, A.Tarkovskio „Soliaris“, S.Kubricko „2001: Kosminė odisėja“ (2001: A Cosmic Oddyssey).

03 Taksidermija (Taxidermia)

Istorija: trijų novelių šeimos saga.

Recenzija: vengrai moka būti kitokiais, o šiame krikščioniškas dogmas propaguojančiame filme jie surengia visą nuodėmių olimpiadą – persivalgymas, gašlumas, godumas. Kraupus ir sunkiai sužiūrimas filmas yra nepatogus bet kokiam žiūrovui. Bet tuo ir ypatingas. Patiks, jei patiko: Marilyn Manson, Nine Inch Nails, „Pjūklas“, ir vėdarai.

04 Mokyklinis autobusas (Shortbus)

Istorija: poros sprendžia savo seksualines problemas krušdamiesi iki nualpimo.

Recenzija: išradingumu ir daugialytiškumu niekada nesiskundęs J.C.Mitchellas pastumia leistino ekraninio sekso ribas ir paveda vienam aktorių pačiam sau pačiulpti narį. Sekas yra komedija ir tai suprasdamas autorius visai netikėtai sulipdo keistą, savitą „post-9/11“ refleksiją apie laisves ir pagrindą po kojomis. Patiks, jei patiko: „Priscila, dykumos karalienė“ (Priscilla, The Queen Of Dessert), „Mano nuosavas Aidahas“ (My Own Private Idaho), Woody Allenas.

05 Kelias į Guantanamą (The Road To Guantanamo)

Istorija: į Pakistaną keliavę jaunuoliai neplanuotai atsiduria tarp Talibano belaisvių, pakliuvusių NATO kariams.

Recenzija: devynstilis chameleonas M.Winterbottomas grįžta į kadaise jau paliesta mokumentikos zoną ir skrupulingai atkuria JAV ir kitų pritariančių karių metodus, siekiant atversti ar išrišti naujuosius binladenus. Paprastas, įtaigus filmas. Patiks, jei patiko: „Šiame pasaulyje“ (In This World), „Osama“, „Punishment Park“.

06 Pilietis Šuo (Citizen Dog)

Istorija: nevykęs kaip klumpė kaimietis atvyksta į Bankoką ir sutinka savo gyvenimo meilę. Ji augina uodegą, jis irgi.

Recenzija: sukurtas lyg daugiaserijinis vaizdo klipas su šiek tiek dialogo, geriausiai žiūrisi įjungus šiek tiek naivumo. Rūgšties lietus kino salėje, kuri sprogs nuo plojimų. Potencialus „KP“ žiūrovų favoritas. Patiks, jei patiko: „Kung fu“ (Gong Fu), rytietiškos reklamos, „Kaprizingas debesis“ (Wayward Cloud), „Ežio“ reklama su Lygiu ir meškinu.

07 Padavėjas (Ober)

Istorija: knygos personažas, padavėjęs, patirdamas vis blogesnę lemti konfrontuoja patį Rašytoją.

Recenzija: kažkas yra sakęs, kad gerą filmą sudaro trys stiprios scenos. Būtent tiek jų čia ir yra. Vien dėl jų verta laukti, kas nutiks su kraupios nelemties užgriūtu vidutinio amžiaus padavėju. Scena su lanko pardavėja yra gyva legenda, juokingesnė už Gedimino Jauniaus plaukus. Patiks, jei patiko: broliai Coenai, ypač „Žmogus, kurio nebuvo“ (The Man Who Wasn’t There), A.Kaurismakis.

08 Perversiškas kino gidas (Pervert’s Guide To Cinema)

Istorija: dokumentika su įtaigiuoju filosofu Slavoj Žižeku, kuris bando paaiškinti kiną.

Recenzija: tik maniakams ir profesionalams. Aktoriaus Ralpho Fienneso sesuo Sophie gudriai įpina Žižeką į tiksliai atgamintus kai kurių garsiųjų fimų in/eksterjerus, kuriuose jis plečia akis ir aiškina apie kino prasmę ir tikslingumą. Citatomis! Patiks, jei patiko: S.Froidas, A.Hitchockas, L.Von Trieras, kinas apskritai.

09 Pusė Nelsono (Half Nelson)

Istorija: perpus nuo kvaišalų lūžtantis istorijos ir fizinio lavinimo mokytojas bando pažadinti viskam abejingus mokinius.

Recenzija: numylėta nepriklausomo kino masonų, vien stambiais, intymiais kadrais nufilmuota dvasinė maišatis sueis ne visiems, ypač tiems, kuriems jau atsibodo prieš kelis metus nukraujavusi „doku-realistinio“ kino mada. Patiks, jei patiko: Skandinavų „dogminės“ dramos.

10 Nepatogi tiesa (Inconvenient Truth)

Istorija: Alas Gore’as paskyrė save ekologijos prezidentu ir keliavo po pasaulį pasakodamas, kaip liūdnai mes baigsime; filmas yra jo kelionės dokumentas.

Recenzija: akademinis, pamoksliškas filmo tonas priverčia jaustis mokiniais, tiesa, panašu, kad mūsų padėtis tokia beviltiška, kad mokytis reikės. Sausas, praktiškas ir tiesmukas – gyvenimas čia be pagražinimų. Patiks, jei patiko: Toyota Prius, bet kuri ekologinė akcija, eko maistas

NEMATĖME, BET TIE, KURIAIS TIKIME, SAKO, KAD GERI:

Versmė (The Fountain)
Užuojauta Keršto poniai (Sympathy For The Lady Vengeance)
Ką aš veikiau per pasaulio pabaigą (Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii)
Keturios minutės (Four Minutes)
Aš nenoriu miegoti viena (Hey Yan Quan)
Už kadro (Offscreen)
Vieno pabėgimo kronika (Cronica De Una Fuga)

Šaltinis
Žurnalo "Pravda" informaciją skelbti, cituoti ar kitaip naudoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be "Pravda" sutikimo neleidžiama.
Pravda.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją