Minedas, arba Mindaugas Jonušas, - fenomenali asmenybė Lietuvos muzikos padangėje. Į didžiąją sceną dainininkai patenka įvairiais keliais, bet Minedo istorija tikrai neeilinė. Publiką jis pavergė pasirodęs vos vienoje televizijos laidoje - „Labirintai“. Ten atliko, kaip jis pats sako, šlageriu tapusią dainą „Jausmai“. Nors, muzikos žinovų nuomone, atlikėjas visiškai nepataikė į taktą ir dainavo trūkinėjančiu balsu, mūsų herojus patraukė žiūrovų dėmesį. Laidos įrašas dar ir dabar plinta elektroniniu paštu, yra publikuojamas įvairiose interneto svetainėse.

Po laidos „Labirintai“ vaikiną pradėjo kviesti įvairių renginių organizatoriai. Dabar Lietuvoje turbūt neliko tų, kurie nebūtų girdėję apie šio dainininko egzistavimą. Kitaip sakant, Lietuvą užvaldė nauja muzikos kryptis - „minedizmas“.

Per jo koncertus publika šėlsta, kartu dainuoja, prašo autografų, dovanoja po 30 rožių... Skeptikų nuomone, vaikinas sulaukia tokio dėmesio tik todėl, kad yra juokdarys, kuris pats to nesupranta. Kaip yra iš tikrųjų, nuspėti sunku. Tačiau Minedas sėkmingai koncertuoja, o greit žada pristatyti ir debiutinį albumą. Be kita ko, vaikinas net rengiasi dalyvauti nacionalinėje Eurovizijos atrankoje.

Liūdnos dainos pavirs valiūkiškomis

„Pirmiausia noriu pareikšti, kad jau turiu nuolatines šokėjas - Gintarę ir Solvitą“, - išdidžiai interviu pradeda Minedas. (Pasirodo, merginoms išties nuskilo - net debiutinio albumo viršeliui fotografuosis kartu su Minedu, - aut. pastaba). „Na, bet tai dar ne viskas, - tęsia vaikinas. - Dalyvausiu paties Henriko Vaitiekūno vedamoje laidoje „Būna ir geriau...“, kur Lietuvą supažindinsiu su naujomis albumų, šlageriais tapusių mano dainų versijomis. Šokėjos taip pat ten dalyvaus“.

„Jei įdomu, debiutinį mano albumą „Jausmai“ prekybos vietose rasite jau gruodį“, - neleido nė prasižioti Minedas. Anot jo, beliko tik pats albumo „patepimas“ LABAI geroje Vilniaus įrašų studijoje. „Nesigirsiu, bet įrašų studija išties nereali. Joje savo kompaktus leidžia Jonas iš „Dangaus“, „Mokinukės“ ir visos kitos yvos“.

„Planavome, kad albumas bus lyriškas, liūdnesnis, bet taip jau sutapo, jog išeis jis prieš pat didžiąsias šventes, tai negi dabar „parinsi“ klausytojus. Nuspręsta - albumas bus linksmas ir valiūkiškas! Net ir liūdnos dainos albume suskambės linksmai ir užvedančiai!!!“ - sušuko jis. „Leisti liūdnų dainų net neapsimoka. Pastebėjau, kad greitesnes dainų versijas geriau priima publika. Visi klykia, ploja, prašo kartoti po kokius penkis kartus... Tad jei publiką „veža“ tokios mano dainos, kodėl turėčiau leisti lyrišką albumą?“ - svarstė Mindaugas.

„Padarys“ Euroviziją

Norėdamas išnaudoti populiarumą ir parodyti savo sugebėjimus kuo didesnei auditorijai, vaikinas nusprendė ir nacionalinėje Eurovizijos atrankoje sudalyvauti. Iš pradžių planuota, jog šiame konkurse Minedas atliks jį išpopuliarinusį šlagerį „Jausmai“. Deja, to padaryti jam neleido konkurso taisyklės - mat tai nėra nauja daina. „Per daug nenuliūdau, nes specialiai šiai Eurovizijos atrankai man parašė naują vokiškai lietuvišką dainą „Ich bin dein“ („Aš būsiu tavo“, - aut. pastaba). „Tai ganėtinai linksma, valiūkiška dainelė apie tai, kaip vaikinas įsimylėjo panelę“, - intriguoja Minedas. „Daina pusiau vokiška. Pamanėme, jog užteks lietuviams švepluoti angliškai, reikia laužyti nusistovėjusius Eurovizijos stereotipus. Manau, su daina „Ich bin dein“ tai puikiai pavyks. Mes „jamam“ Euroviziją!“

Konkurentų mato nedaug

Nors ir yra vienas populiariausių šių dienų atlikėjų Lietuvoje, geriausiu savęs vaikinas nelaiko. Perspektyvesniais už save galėtų pavadinti grupę „Skamp“, dainininką Žilviną Žvagulį... „Trumpiau tariant, visus tuos, kurie mane palaiko, yra mano draugai“.

Ypač gerai dainininkas sako sutariantis su Erika ir Viktoru iš grupės „Skamp“. Su jais visada smagiai praleidžia laiką bendrų koncertų metu.

Konkurentų Lietuvoje Minedas mato mažai. Net ir Rytis Cicinas jam - ne konkurentas. „Jis ne „mano“ publikos atlikėjas“, - paaiškino.

Atsakydamas į įvairių kritikų kaltinimus, kad nemoka dainuoti, Minedas replikavo, kad, pavyzdžiui, muzikos prodiuseriai broliai Bendžiai jaučia jo konkurenciją ir dėl to pavydi. Kiti galbūt tėra girdėję tik parodomąsias jo dainų versijas. „Kai visi išgirdo dainos „Jausmai“ albuminę versiją, „stalčiai atsidarė“. Mano dainų albumų versijos nuo parodomųjų skiriasi kaip diena ir naktis“- sakė Minedas.

Draugystė - tikra?

Minedas skundžiasi, kad prie jo lipte limpa merginos. Kuo jis jas taip traukia, pačiam net neįdomu. „Turiu merginą, vardu Sonata, su kuria draugauju, man jos ir pakanka“, - paaiškino. Sklinda gandai, kad Minedas yra itin artimas su keletu merginų iš „Mokinukių“, bet jis pats tai paneigė: „Su „Mokinukėmis“ esame tik labai geri draugai, ypač su Ineta, Rūta ir Ievuška“. Kol kas nei su viena iš jų artimesnis jis ir nenori būti, bet neneigia, jog ateityje, jei likimas lems, galbūt su kuria nors ir taps.

Artimus draugystės ryšius vaikinas sako palaikantis ir su dainininke Geltona. „Su ja esame geri draugai ir pažįstami. Kas netiki - turiu liudininkų. Jei reikės, paliudys Klaipėdos „Akropolio“ (prekybos ir pramogų centro, - aut. pastaba) liaudis, kurie mus matė kartu jos vyro rengtame koncerte!“ - aršiai tiesą ginti pasiruošęs Minedas.

Gerbėja - psichinė ligonė

Labiausiai Minedas nenori kalbėti apie gerbėjas: teigia turintis keistoką, jam neduodančią ramiai gyventi. „Šilutiškė tokia. Kas dvi minutes man atsiunčia po 50 SMS“, - atsidūsta atlikėjas. - Pasitaiko dienų, kai tiesiog norisi verkti - gaila to žmogaus“.

Šios merginos trumpųjų žinučių turinys visąlaik panašus. Minedas atakuojamas tuščiomis žinutėmis, o kartais nedviprasmiškai siūloma mesti panelę ir tapti jos vaikinu. Minedą tokios trumposios žinutės pykdo. Bandė jis su šia mergina ir gražiuoju, ir piktuoju. Skambino, atrašyti bandė - nepadėjo. Tik blogiau buvo.

„Kol to nepatirsite patys - nesuprasite. Reikia savo kailiu pajusti tą jausmą, kai tau nuo penktos ryto netyla telefonas, kai negali su niekuo normaliai bendrauti... Džiaugiuosi tik tada, kai ji išeina į mokyklą, ir „parinuosi“, kai ateina savaitgaliai. Tuomet sulaukiu didžiausios SMS atakos... nuo tos psichinės ligonės“, - guodėsi dainininkas.

Autografas už 500 litų

Viename sostinės naktinių klubų Minedas sulaukė keisto prašymo. Kartu su juo koncertavęs buvęs realybės šou „Dangus“ dalyvis Antanas Minedo paprašė autografo. Sakė, kad autografą bandys parduoti internete.

„Vadinasi, arba jis labai mažai uždirba, arba labai jau daug jo prodiuseriai pasilieka, kad tenka svetimus autografus pardavinėti“, - stebėjosi Minedas. Autografą, Minedo žiniomis, Antanas „prakalė“ už 500 litų.

Pašnekovas atskleidė gaunantis krūvas įvairiausių dovanėlių. Tačiau jų nesureikšmina. „Esu gavęs didžiulį pliušinį meškiną, 30 rožių. Bet didžiausiomis ir įsimintiniausiomis dovanomis laikau savo pergales prieš ką nors. Pavyzdžiui, kai laimiu dešimtukuose, kai daina yra radijo stočių topų viršūnėse, tada yra didžiausia dovana iš gerbėjų. O visi tie meškinai...“ - numojo Minedas.

Padėjėjų komanda didelė

Dainininko Minedo padėjėjų komanda nėra tokia maža, kokia dažnai būna kitų scenos naujokų. Jis jau turi ir vadybininką, vardu Romas, du leidybininkus, dainų prodiuserį Haroldą iš grupės „Rugiagėlių berniukai“. Pastarasis, beje, jau ir pseudonimą susigalvojo. Nusprendė, kad bus Rūgimantas Jarūnas. Minedas paaiškino, jog dabar visiems, bandantiems prasimušti į pramogų verslą, reikia turėti slapyvardį.

Nesvarbu, ar tai dainininkas, ar tik jo prodiuseris, pseudonimų reikia visiems. Padėjėjai Minedui ne tik pagelbėja kurti muziką, bet ir prižiūri, kad dainininkas per daug neišlaidautų.

Žiniasklaidos šmeižtas

Išgirdęs klausimą apie tai, ar išties eiti su juo į lovą nori visos Lietuvos moterys, Minedas pradėjo skardžiai juoktis. „Na, baikite, tai netiesa. Čia tebuvo vieno pramoginio pobūdžio žurnalo lėkšti triukai“, - paaiškino.

Pinigų luitų vaikinas taip pat tikina neturįs, čia vėl gi kaltas tas, anot Minedo, šmeižikiškas žurnalas. „Uždirbu tiek, kiek normalus atlikėjas, nes Lietuvoje viskas brangsta, o atlikėjų honorarai nedidėja. Daug santaupų „suryja“ įvairios prekės, visokių poreikių tenkinimai ar išvykos“, - dėstė Minedas.

Pasirodo, šmeižia dainininką, kas netingi. Be minėto pramoginio žurnalo, buvo ir vienas garsus dienraštis, parašęs, kad viename sostinėje vykusiame koncerte scenoje pasirodžius Minedui, publika ėmė skirstytis. „Tikras melas. Čia tos žurnalistės kažkokia keista reakcija. Kai išėjau į sceną, buvo tikrai daug žmonių, ir tie, kurie buvo nuo pat pirmosios mano dainos, pasiliko iki pat paskutiniojo mano šlagerio „Jausmai“. Ką galiu pasakyti - publikos tikrai neišgąsdinau, tik galbūt ji buvo pati pasyviausia per visą mano pasirodymų „maratoną“. Po šio koncerto dainavau uždarame vakarėlyje Vilniuje, ir ten publika įprastai šėlo, prašė manęs kartoti dainas. Sumokėjo už tą koncertą penkiskart daugiau nei tą, kuriame dalyvavo to dienraščio žurnalistė“, - dėstė Minedas.

Muzikos prodiuseris Gintaras Bendžius:

„Minedas - tai žmogus, kuriam patarčiau kreiptis į atitinkamas instancijas ir pasitikrinti psichinę būklę. Žinoma, toks jo būdas yra geras bandymas atkreipti į save dėmesį ir, rodos, jam tai puikiai pavyko. Lietuvos popmuzika ir taip nėra aukšto lygio, o šio klouno fenomenas dar labiau gadina situaciją. Nei aš, nei mano brolis Mindaugas su juo jokių reikalų neturėjome, neturime ir neturėsime! Tai paskutinis kartas, kai apie jį šneku su žiniasklaida“.

Alano Chošnau prodiuserė Ayda:

„Prisiminus šį žmogų dar ilgai norisi šypsotis. Istorija apie bendrą dainą su Alanu Chošnau, kurią pasakojo Minedas, iš tikrųjų yra kiek kitokia. Buvo taip. Vieną vasaros savaitgalį sulaukiau skambučio nuo kylančios žvaigždės, vardu Minedas, vadybininko (nors kai dabar prisimenu, jo balsas buvo įtartinai panašus į paties dainininko). Taigi, paskambinęs pasakė, kad Minedas Lietuvoje bus didelė žvaigždė, ir norėtų įrašyti bendrą dainą su kita scenos žvaigžde, būtent Alanu. Iš pokalbio supratau, kad tas žmogus neturi supratimo, apie ką kalba (pabandysiu pacituoti: „Turim turkišką gabalą, tai, davaj, įrašom...“). Tą savaitgalį dar porą kartų skambino, bet tuo viskas ir pasibaigė. Pasakiau, kad kai turės dainą, tegul atsiunčia paklausyti, o tada galėsime kalbėti. Suradau „žvaigždės“ įrašą „Labirintų“ laidoje, ir daugiau man klausimų nekilo... Ateityje jo bendrų dainų su Alanu, manau, nebus. (Šypsosi.) Jokių derybų su Minedu taip pat nėra ir nebuvo. Neturiu nieko prieš jį, kažkam tokių „dainininkų“ reikia ir kažkam, ko gero, jie patinka“.

Viktoras iš grupės „Skamp“:

Na, Minedas gal kiek perdeda, jog mes geri draugai, kadangi tik vieną kartą prieš koncertą pasisveikinau su juo, ir mes net nebendravome. Kai pamačiau jį realybėje, jis pasirodė toks paprastas berniukas, o kai paskaičiau apie jį spaudoje - juokas apėmė.

Šiaip žmonėms Minedas, manau, patinka, kaip koks „prikolas“, kuris pralinksmina žmones. Mano kaip muzikanto nuomonė apie jį šiek tiek kitokia. Man patinka panašaus tipo atlikėjai, pavyzdžiui, Suopis ir Rambynas, viską darantys „ant bajerio“, bet Minedas kiek per rimtai į save žiūri“.

Buvęs „Dangaus“ dalyvis Antanas:

Galiu pasakyti, kad Minedas tikrai labai geras pokštininkas ir kūrybingas žmogus. Kaip dainininkas jis, mano nuomone, nėra labai geras, bet kaip originalių idėjų savininkas - nepakartojamas. Šiais laikais, norint būti garsiu dainininku, vien gero balso neužtenka. Jis laikosi tam tikros taktikos to net pats nesuvokdamas. Tik bijau, kad jei nebus jokių permainų jo pasirinktame personaže, greitai jis gali tapti nebeįdomus gerbėjams. Nors dabar atsidūrė kaip tik tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Na, nebent jis sugebės papasakoti daugiau tokių istorijų, kaip kažkas pardavinėja jo autografus po 500 litų. O dėl to garsiojo autografo... Taip, paprašiau jo, kadangi prašyti autografo iš Minedo šiuo metu yra labai madinga, bet apie jokius ketinimus jį parduoti nė neužsiminiau.

Dėl to, kad jis taip sako, nė kiek nepykstu. Kuo daugiau tokių kaip jis, tuo smagiau ir linksmiau gyventi“.