Paklausėme Jurgos, kaip jaučiasi kūrėjas, greitai į pasaulį paleisiantis naują savo kūrinį. „Kaip žmogus, už nugaros laikantis geriausiam draugui paruoštą dovaną, apie kurią jis nė nenutuokia. Nepakartojamas jausmas“, - prisipažino Jurga.

Dainininkė po ilgokai turkusios pertraukos teigė, kad atsiribojimas nuo visų - tai natūralus kūrybinis procesas. „Žinau, kad kai scenos žmogus mažiau matomas, atrodo, kad jis nieko neveikia. Tačiau dingimas tam, kad sugrįžtum su didesne jėga, man yra vienas žaviausių šios profesijos bruožų“, - pasakojo ji.

Antrasis albumas - „arčiau žemės“

Pasak J.Šeduikytės, albumas „Instrukcija“ gimė natūraliai, nors kartu jis - tai didelių pastangų rezultatas.

„Dainos po „Aukso pievos“ toliau kirbėjo galvoje ir dėliojosi ant popieriaus, tačiau norėjau, kad jos būtų brandesnės, išraiškingesnės ir įvairesnės, todėl pati pramokau daryti „demo“ aranžuotes, leisdavau dienas ir naktis prie jų tobulinimo“, - prisiminė ji.

Tai, ką Jurga vėliau atnešė prodiuseriams, pasak jos, buvo kur kas labiau „sava“ nei paprasčiausi dainos akordai ir tekstas. Pašnekovė įsitikinusi, kad taip jiems buvo lengviau suprasti, ką dainininkė nori pasakyti savo daina.

Antrasis albumas „Instrukcija“, pasak J.Šeduikytės yra brandesnis, jo nuotaikų spektras čia platesnis, nei „Aukso pievos“. „Jei pirmas albumas buvo labiau išsvajotas, antrasis yra „arčiau žemės“.

„Instrukcija“ – skirtingų pojūčių albumas. Ironija čia maišosi su skrydžio pojūčiu, skausmas eina greta šviesos ir žaismingumo“, - albumo dainas apibūdino Jurga. Dainininkė prasitarė, kad albume bus „vienas smagus ir netikėtas „projektas-daina“, kaip ji pati sako, kur Jurga ten daug kam bus netikėta.

„Prie albumo darbavosi net trys prodiuseriai, kiekvienas jų darė jam labiausiai patikusius kūrinius, todėl, manau, rezultatas bus tikrai smagus“, - komentavo ji.

Taip pat klausytojų laukia ir naujas J.Šeduikytės įvaizdis, kurį ji kol kas laiko paslaptyje.

„Šis albumas yra savotiška padėka visiems laukusiems ir klausiusiems mano muzikos. Tikiuosi, jis pasieks tuos, kuriems yra skirtas“, - šypsodamasi vylėsi ji.

Muzika visuomet kartu

J.Šeduikytė prisipažino, kad Naujoje Zelandijoje ji ne tik poilsiavo - čia gimė ir kelios naujojo albumo dainos. „Esu „muzikoholikė“, todėl net Naujojoje Zelandijoje poilsis žingsniavo šalia su kūryba ir muzika ausy“, - pasakojo ji.

Šiose dainose, pasak dainininkės, tvyro vasara, kurią ji rado naujojoje Zelandijoje sausio viduryje. „Įdainavau ten keletą dainų, improvizavau su gatvės muzikantu, maitinau kirus ir albatrosus, slydau nuo juodo smėlio kopos į vandenyną, laksčiau paskui paukščiukus paplūdimy, - pasakojo pašnekovė. - Manau, kad tai daug davė tiek man, tiek ten gimusioms dainoms“.

Jurgos teigimu, šis kraštas natūraliai įtakojo jos kūrybą: „Naujoji Zelandija yra vešlios gamtos, kontrastingo kraštovaizdžio, paukščių ir besišypsančių žmonių kraštas. Gal tos šypsenos ir kaukė, bet tai veikia“.

Dainininkė pasakojo, kad kitos dainos gimė įvairiausiuose pasaulio kampeliuose. Pasak jos, vienos „dainos-nedainos“ tekstas buvo parašytas kažkur lėktuve tarp Singapūro ir Frankfurto.

„Kitos dainos gimė ankštam kambary su kate prie šono, Neries krantinėje, už kopos, pasislėpus nuo atšiauraus Baltijos vėjo, balkone su vaizdu į Vilniaus senamiestį, pakeliui iš Palangos į Vilnių“, - vardino, tačiau sąrašo neužbaigė atlikėja.

Kūrybinis procesas

Paklausėme, kaip apskritai dainos atsiranda atlikėjos mintyse? „Kas ten jas žino. Būna, ateina vidury nakties, išbudina ir gulasi žodis po žodžio į mobilaus telefono ekraną (tamsoj ant popieriaus kreivai rašosi). Niekuomet negali prognozuoti, kas ją kitąkart prišauks, todėl stengiuosi visada būti pasiruošusi diktofoną ar popieriaus lapą“, - atsakė ji.

J.Šeduikytės teigimu, dainos – „tarsi įnoringi vaikai: jei aplinkui bus stresas, problemos ir nerimas, tuomet jos irgi persiims įtampa“.

Kaip teigia pati kūrėja, žmogus turi gerbti kūrybą ir skirti jai pakankamai laiko, tačiau ar reikia menininkui atsiriboti nuo žiniasklaidos ar viso pasaulio, dainininkė suabejojo: „Su sąvoka „naujas albumas“ susiduriu pirmą kartą gyvenime – prieš tai buvo „pirmas albumas“ – nežinau, ar būtinai reikia atsiriboti.

„Noriu, kad kiekvienas kūrinys turėtų savyje šilumos, smagumo arba užuojautos. O tam reikia ramybės ir įsiklausymo į supančią aplinką ir save. Vienas tai vadina atsiribojimu, kitam užtenka nusiteikimo sąvokos“, - pridūrė ji.

J.Šeduikytė teigė, kad kūrybinis procesas yra begalinis, reikalaujantis atidumo bei dėmesio kiekvieną gyvenimo akimirką. Anot dainininkės, jis būna džiuginantis net tada, kai reikia ir kankinantis, kai dar nesi patenkintas tuo, ką sukūrei.

Pasak Jurgos, jos pačios darbingoji dienotvarkė yra „ir kitokia, ir tokia pat, kaip daugelio“: „Kitokia, nes kūrybingiausias metas yra vakaras ir naktis. Tokia pat, nes tai yra nelengvas daug energijos reikalaujantis darbas. O štai su atostogomis sunkiau, nes ne taip lengva atsipalaiduoti, kai mintys verda lyg avilys. Tikėjausi dabar pailsėti – antrojo albumo dainos juk jau sukurtos, bet kur tau – naujos į galvą lenda“, - šypsojosi ji.

Atlikėja teigia nesureikšminanti laiko ir šiuo metu albumui skirianti tiek laiko, kiek jis iš jos reikalauja. Savaitgaliais dirbti ji taip pat įpratusi.

J.Šeduikytės albumo „Instrukcija” koncertų turas prasidės balandį. Jau suplanuoti koncertai balandžio 13 d. Kauno klube „Siena“, balandžio 19 d. – Vilniuje „Forum Palace“, balandžio 21 d. – Druskininkuose „Dangaus skliautuose”, balandžio 28 d. – Palangoje „Vandenyje“, gegužės 3 d. – Klaipėdoje „Žvejų kultūros rūmuose“, gegužės 26 d. – Palangos klube „Ramybë“.